2 maj. Film på Weld: VOID / Irina Anufrieva (SE/BY)

Söndagen den 2 maj visas under en heldag en filmad dokumentation av Irina Anufrievas solo VOID, projicerad på Welds stora vägg. Ett intensivt visuellt och ljudligt möte mellan danskonstnären Irina Anufrieva och röstkonstnären Diamanda Galás.

Irina Anufrievas dansade solo VOID är en performance baserad på Diamanda Galás musik och filmverk Schrei 27 (1996). Anufrieva tolkar musiken och tar vidare tematiken och behandlar tortyr i isolering.

I VOID förkroppsligar dansaren tortyrens verkningar på en människa och de fysiska och mentala effekter som denna utsatthet skapar över tid. På Welds råa vägg projiceras en filmad dokumentation av solot som visades live på Fylkingen i oktober 2018, filmad och redigerad av konstnären piak.

Att vara i smärta, men inte kunna dela eller visa, att känna sig isolerad, men inte ha förmågan att skrika. Det finns något på samma gång skrämmande och djupt mänskligt i det fysiska tillstånd Irina Anufrieva aktiverar i mötet med Galás multifoniska kraftfulla röst, vilken låter smärta flyta okontrollerat och som hjälper till att formulera andras. Gutturala genomträngande skrik, crescendon av råa mänskliga ljud, uråldriga inre samtal och episoder av tystnad formar en expanderad aria av smärta – det är Schrei 27 av Diamanda Galás.


Dans och koreografi: Irina Anufrieva
Kompositör (Schrei 27, 1996): Diamanda Galás
Kostym: Joanna Bodzek
Ljusdesign: Josefin Hinders
Video och redigering: piak

VOID producerades och framfördes på Fylkingen 2018 med stöd från Längmanska kulturfonden, Konstnärsnämnden och c.off.


IRINA ANUFRIEVA (SE/BY)

är en oberoende dansare och koreograf baserad i Stockholm, född i Belarus och utbildad vid SU-EN Butoh Company i Sverige (2004-2009) och InZhest Theatre i Belarus (2002-2003). Anufrieva har en bakgrund i klassisk balett från The Youth School for the Arts (Belarus), koreografiavdelningen (1989-1997). Från 2010 till nu har hon arbetat som oberoende dansare och koreograf. Hennes verk har bland annat presenterats på Open Look Festival i St. Petersburg, Fylkingen och Bonniers Konsthall i Stockholm och Y Gallery of Contemporary Art i Minsk.

Utvalda soloföreställningar: VOID (2013), baserat på Schrei 27 av Diamanda Galás, Embers (2015), baserat på Defixiones, Will and Testament av Diamanda Galás, Vidi Lacrymam (2016), In the Place of Dance (en 5-timmars pågående föreställning och installation, 2018)