6+7 april. Flakkande røynd / Rannei Grenne & Solveig Styve Holte (NO)

6 april kl 20.00
7 april kl 18.00
+ kl 19.00. Lansering av KOREOGRAFI 2018  (Läs mer nedan)

Weld
Norrtullsgatan 7

Boka: book.weld.se

Flakkande røynd
är ett nytt konstnärligt samarbete mellan dansarna Rannei Grenne och Solveig Styve Holte, och två konstnärspar de inspirerats av: musikerna Anja Lauvdal och Heida Karine Johannesdottir och designern Harald Lunde Helgesen och Ida Falck Øien i HAiKw/.

Grenne och Holte har länge arbetat utifrån ett intresse för formalism i dans och i det nya samarbetet vill de skapa konst som behandlar såväl det komplexa som det lättsinniga.

I Flakkande røynd transformeras material och arbetsstrategier. Glimtvis uppstår ett släktskap, mellan varandra och genom olika materialiteter. Hur får man rörelser och konstnärliga principer att skaka, svettas och utmattas? Tillsammans skapar de ett organ där allt är synligt, där detaljer, sömmar och sprickor ligger öppna, den mänskliga kroppen närvarande. Bergfast och vandrande, knakar och kvittrar de fram en upplevelse som överstiger konsert, modeshow och föreställning.


Dans, koreografi och koncept: Rannei Grenne, Solveig Styve Holte.
Musik komponerad och framförd av : Heida Karine Johannesdottir, Anja Lauvdal.
Kostym och scenografi: Ida Falck Øien, Harald Lunde Helgesen HAiKw/.
Dramaturgisk vägledning: Melanie Fieldseth och Ellen Söderhult
Producent: Margrethe Nandrup Rylander.
Samproduktion: DansiT (Trondheim) och Black Box Theatre (Oslo)
Med stöd  av Norsk Kulturråd, DansiT, FFUK, Trondheim kommune, Dansearena Nord, UD/DTS och Weld
Foto: Tale Hendnes.
Grafisk design: Pati Passero


RANNEI GRENNE (NO)
är examinerad vid Skolen for Samtidsdans 2008-2010 och har en BA i dans från Dance and Circuit University 2010-2013. Grenne arbetar som dansare med säte i Oslo. Grenne arbetar som dansare med bl.a. Ingri Fiksdal, Marie Nikazm Bakken/ Fredrik Floen, Bente Alice Wesgård. Grenne har arbetat tillsammans med Solveig Styve Holte sedan 2015 (FF 2016 och Flakkande Røynd 2018/2019).

SOLVEIG STYVE HOLTE
har en bachelor i dans från Norges Dansehögskola, ett år vid  Skolen for Samtidsdans och avslutade 2015 en master i koreografi på Konsthögskolan i Oslo. Holte skapar och utför dans och koreografi genom föreställningar, texter och performanceutställningar. Produktioner som Lightness: Fleire (2017), Solo ÆØÅ i ABOUT (2018) med Ann-Christin Kongsness och Flakkande røynd med Rannei Grenne granskar olika metoder för kollektiva arbetsstrukturer och en aktiv användning av historiska referenser och arkiv. Holte är medredaktör för antologin Koreografi publicerad 2016 och 2018.

HEIDA KARINE JOHANNESDOTTIR (NO)
har en bachelor i musikteknik från NTNU i Trondheim 2009-2012 och en master i utövande musikteknik (jazz- tuba) från Norges Musikhögskola. Johannesdottir arbetar som musiker, kompositör, textförfattare och bildkonstnär och är baserad i Oslo. Johannesdottir arbetar för närvarande i grupper som Broend, Lauvdal / Johannesdottir (tidigare känd som Skrot) och Skadedyr.

ANJA LAUVDAL (NO)
har examen från jazzlinjen vid NTNU i Trondheim (2009-2011) och Institutt for journalistikk i Oslo (2009-2011). Hon arbetar för närvarande som musiker, baserad i Oslo, och spelar piano och synthesizer. Hon spelar i band som Broend, Lauvdal / Johannesdottir (tidigare känd som Skrot), Skadedyr och Moskus.

HAIK  WITH US HAiKw/ (etablerat 2012)
är ett klädmärke baserat på ett samarbete med andra inom och utanför sitt fält för att skapa kollektioner. Namnet anspelar på fenomenet haiking och speglar deras arbetssätt. De har visat kollektioner och ställt ut på platser som Wiels Museum i Belgien, Galleri Format, Kunstnernes Hus, Rogaland Kunstsenter och Rod Bianco i Norge, säljer sina produkter i Norge och Japan och är representerade i Norges Nationalmuseums samling. De har blivit nominerade till Nåløyetpriset 2013, Søderbergpriset 2017 och fått Bik Bok Runway-priset  2018. HAiKw / är baserat i Oslo och drivs av Harald Lunde Helgesen och Ida Falck Øien.

 


7 april kl 19.00
Lansering av KOREOGRAFI 2018

Det är med glädje vi bjuder in till Stockholmslansering av den andra utgåvan av antologin KOREOGRAFI som består av elva nyskrivna texter av konstnärer som arbetar inom dans och koreografi i de nordiska länderna. Redaktionen består av de norska danskonstnärerna Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness och Venke Marie Sortland som gemensamt vill tänka om och bidra till en rik och komplex förståelse av begreppet koreografi. De vill närma sig koreografi som ett separat kunskapsområde och vill nå ut och bidra till att skapa en större nordisk gemenskap. Vår ambition är att ta hand om ett reflekterande rum som vi upplever är hotat, nämligen tänkande om och kring konstnärligt arbete.

Medverkande i denna utgåva är: Ellen Söderhult, DANSEatelier, Marie Bergby Handeland, Tone Pernille Østern, Galerie, Jana Unmüssig, Ann-Christin Kongsness, Brynjar Bandlien, Satu Herrala, Alexander Roberts, Ilse Ghekiere, Elina Pirinen och Venke Marie Sortland.  Gemensamt för texterna i denna utgåva av KOREOGRAFI är ett intresse för det språk konstnärerna själva kan utveckla – alla försöker på olika sätt hitta ett produktivt förhållande till texten som uttryck. Alla texter är tillgängliga i både skandinavisk och engelsk version.

Vid lanseringen kommer redaktionen att ge en kort presentation av den nuvarande utgåvan av koreografi, följt av en djupdykning i två av texterna i samtal med medverkande och andra konstnärer.


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm