1–3 april. Dreamer / Anne-Mareike Hess (DE/LU)

1 april kl 19.00
2 april kl 19.00
3 april kl 17.00

Weld
Norrtullsgatan 7

Boka: book.weld.se


Even in my dreams you’re watching me
All these eyes all these eyes
I really wonder what they see
I really wonder what you see
My body knows

I det nya danssolot Dreamer korsar koreografen Anne-Mareike Hess den tunna gränsen mellan det verkliga och föreställda, det upplevda och det fantiserade: Dreamer är ett sensuellt förkroppsligande av en uppvaknad femininitet såväl som en transparent yta för åskådarnas projektioner. Hon lockar publiken med sitt ständigt föränderliga utseende in i ett surrealistiskt rum som gradvis blottar patriarkala inskriptioner i den kvinnliga kroppen.

Dreamer är efter solot Warrior (2018) det andra soloverket där konstnären försöker strida sig igenom härvor av stereotypa idéer om att vara kvinna. Hon illustrerar människans mångfald, där drömmen fungerar som ett medel för att visualisera individuella tvetydigheter. För att dekonstruera könsroller utforskar Anne-Mareike Hess kvinnlig identitet inspirerad av sin egen erfarenhet som en kvinnlig socialiserad kropp, genom mytologi såväl som populärkultur.


Koreografi & dans: Anne-Mareike Hess
Dramaturgi: Thomas Schaupp
Ljuddesign: Marc Lohr
Kostym & scenbild: Mélanie Planchard
Ljusdesign: Brice Durand

Distribution: Nicole Schuchardt

Tack till: Jana Sotzko

Produktion: utopic productions
Samproduktion: Neimënster (LU), Weld (SE), Skogen (SE),
Stöd: Centre de création chorégraphique luxembourgeois TROIS C-L, Ministère de la Culture Luxembourg, Fonds culturel national Luxembourg FOCUNA

Researchstöd: BoraBora Residency Center Aarhus (DK)
Residens: Tanzhaus Zürich, Neimënster
Turnéstöd: Kultur | lx – Arts Council Luxembourg

Foto: Bohumil Kostohryz


ANNE-MAREIKE HESS (DE/LU)

är dansare och koreograf utbildad vid Conservatoire de Luxembourg, HfMDK i Frankfurt/Main och HZT Inter-University Center for Dance i Berlin (Master in Choreography).

Anne-Mareike ägnar sig åt kroppen med hög analytisk förmåga och stor precision. Hennes intresse ligger i kroppar på gränsen och det som berör det fysiska och psykologiska i sökandet efter transformation.

Hennes verk I believe that we are having a dialogue (2012), Tanzwut (2014) och Synchronization in process (2016) har turnerat på ett antal scener och festivaler i europa. 2017 skapade hon Give me a reason to feel (samproducerade av Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg).

Sedan några år arbetar Anne-Mareike nära TROIS C-L in Luxembourg, Skogen i Gothenburg och Inkonst i Malmö. Hon är associated artist vid Weld i Stockholm. 2017/2018/2019 får Anne-Mareike stöd av Grand Luxe network.

Som frilansande dansare och performer har Anne-Mareike Hess arbetat med William Forsythe (Human Writes), Ingri Fiksdal (cosmic body), Rosalind Goldberg (MIT och Jump with me). Hon har arbetat som assistent till ett antal koreografer och som dramaturg för koreograferna Lea Martini och Lea Moro.

2012 fick Anne-Mareike Hess Prize for emerging artists av “Stiftung zur Förderung junger Talente”, Luxembourg. 2015 Belönades Anne-Mareike med “Danzprais” från Ministry of Culture (Lu).

annemareikehess.com


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm