14 apr – 17 april. Mirko Guido (IT/SE): Entities

– Entities – är ett projekt som fokuserar på kinestetisk upplevelse och återaktiverar förkroppsligade arkiv. Projektet presenteras i två olika format som riktar sig till publiken på åtskilda sätt.

Entities – theatre of gestures en dansföreställning som placerar gester och förkroppsligade minnen i korsningen mellan kinestetisk upplevelse och estetisk form.

Visas den 14, 15 och 16 april kl. 19.00

Biljettpris 100 kr (Student 80 kr)
Boka: book.weld.se

Entities – immersion – är en omfattande installation som bjuder in till en sensorisk upplevelse och placerar besökaren som det centrala i verket.

Visas den 15 och 16 april 21:30 till 00:30 samt 17 april 16:00 till 20:00

Entities – immersion
är cirka 25 min och för max 5 deltagare åt gången.

Fri entré.
Boka din plats på book.weld.seEntities – theatre of gestures – 

är ett abstrakt narrativ med tre karaktärer i en teatralisk set-up: Lisa, Elise och Dario formar sin dans i ett omförhandlande mellan kinestetiska intryck av ett esteticerat rörelsespråk och ett återskapande av sina egna förkroppsligade historier. Resultatet är ett överflöd av rörelser som genom betydelser, relationer och karaktärer uppstår som konkreta men tillfälliga former.

Verkets huvudfrågor uppstår i relationen mellan betraktaren och den somatiska praktiken i ett försök att skapa en plats där den kinestetiska upplevelsen och den estetiska formen samexisterar och interagerar.

Stycket föreslår ett överskridande av dessa verkligheter; konstanta rörelser av omedelbara kroppsliga upplevelser tillsammans med kulturellt läsbara gester i ett flerdimensionellt rum.

Fiktiva karaktärer blandas med en serie självporträtt som (åter)upplevs, (åter)spelas, (åter)tolkas, (åter)uppfinns till ett möte av ofärdiga berättelser, som en fragmentarisk komposition som ibland verkar sitta ihop slumpmässigt, ibland logiskt och ibland till glapp att fylla i.

Koncept och koreografi: Mirko Guido
Utvecklad tillsammans med och framförd av: Lisa Schåman, Elise Brewer, Darío Bardam
Konstnärlig rådgivare och medarbetare: Patricia Vázquez Iruretagoyena
Ljud- och akustikdesign: Maria W Horn
Ljusdesign: Jens Sethzman
Bilder och filmer: Manne Schütt

 

Entities [immersion]
A sketch dealing with

Modulation, duration, rate and further exploring the texture of colour in relation to flashes of white light.

Koncept och koreografi: Mirko Guido
Ljusdesign: Jens Sethzman
Scenografi: Mirko Guido, Jens Sethzman
Bilder och filmer: Manne Schütt

Entities är samproducerad av Weld i Stockholm.

Produktion: Mirko Guido I samarbete med Patricia Vázquez Iruretagoyena
Administration: Mirko Guido inom de administrativa strukturerna vid Interim Kultur och SmartSe

The Entities project stöds av Kulturbryggan (Startstöd 10) och Kulturrådet

Särskilt tack till Adam Schütt

Residenser:
Work Space Bruxelles (möjliggjord av Cullbergbaletten inom ramen för WILD CARDS – exchange program of Life Long Burning)
Uferstudios (möjliggjord genom Konstnärsnämndens Residence Stipendium of the international dance program som tilldelats Mirko Guido)
SITE (som del av Mirko Guidos konstnärliga residens)

 

 

MIRKO GUIDO (IT/SE)
är en frilansande koreograf och dansare född i Lecce, Italien, i dag baserad i Stockholm. Hans främsta fokus ligger för närvarande på utveckling av metodologiska strategier för skapandet av koreografiska verk. Hans metoder utforskar ämnen som kinestetisk erfarenhet och återskapande av förkroppsligade arkiv och närs av kunskaper inom rörelseteori samt perceptuell och kognitiv forskning. Den gemensamma linjen i hans forskning är frågan om hur vi genom kroppen, perceptuella förmågor och betydelseskapande kan förstå omvärlden och oss själva i världen. Som frilansande koreograf har Mirko Guidos verk presenterats internationellt på scener som Zeitraumexit (Mannheim, Tyskland); Teatri di vita (Bologna, Italien); Dance Station (Belgrad, Serbien); Weld, Festival: display 13 (Stockholm, Sverige); Tanzhaus (Zürich) och Lokremise (St Gallen. Schweiz); Schwere Reiter (München, Tyskland); 6th Athens dance festival (Aten, Grekland) bland många andra.

DARIO BARRETO DAMAS (SP/SE)
är född 1993, Kanarieöarna, Spanien. Han började dansa naken framför spegeln när han var 3. Senare deltog han i ett två-årigt utbildningsprogram vid Espacio Cultural Victoria, Teneriffa. Darío studerade, utan att avsluta, “Grado Superior de Danza” inom avdelningen för koreografi vid Institut del Teatre, Barcelona. För närvarande deltar han i kandidatprogrammet i dans vid DOCH och har parallellt med detta praktik hos Cullbergbaletten. Sedan fyra år arbetar han med egna verk varav det senaste är en lek med fantasi och illusion, ”a licking shiny glitter-ish ego, aesthetically  floating in pink dreamy spaces. Still Darío believes in magic; chewing bubble gum, empowering saliva, calling the fairies and keeping that mirror”.

ELISE BREWER (SE)
är född och uppvuxen i norra Sverige. Hon fick sin kandidatexamen i dans vid DOCH 2015. Under sin utbildning dansade hon i stycken av Shintaro Oue, Rebecca Hilton, Ian Kaler, Caroline Byström, Rosalind Crisp och Jefta Van Dinther. Elise är baserad i Stockholm och arbetade hösten 2015 med Caroline Byström på stycket Haligh/A Lie. Hon har arbetat med Mirko Guido sedan 2015.

LISA SCHÅMAN (SE)
Med bas i Stockholm arbetar Lisa Schåman som dansare inom frilansfältet för nutida danskonst. Hon fick sin kandidatexamen i dans från Stockholms Konstnärliga Högskola (SKH) 2015. Hennes studier och träning i dans på SKH innehöll workshops av bland andra; Rasmus Ölme, Chrysa Parkinson, Jonathan Burrows, Sebastian Lingserius och Ian Kaler. Våren 2015 medverkade hon som dansare på Kulturhuset i Stockholm, i enskilda stycken av koreograferna Jefta Van Dinther och Cristian Duarte. Lisa har tidigare medverkat i koreografen Mirko Guidos tidigare verk Scapes.

MARIA W HORN (SE)
är kompositör och producent med fokus på elektronisk musik och experimentell film. En stor del av hennes arbete kan beskrivas som audio- visuell då hon ofta inkorporerar ljud, video och ljus. Hennes arbete varierar från rent elektroniska  flerkanals-stycken och installationer till audiovisuella verk och samarbeten med dansare, solister och ensembler. I liveframträdanden arbetar Maria ofta med visuell improvisation och liveprojektioner med hjälp av super-8 projektorer, video feedback och annat. Maria är i dag baserad i Stockholm, där hon är en aktiv del av den nya musiken och siter i Fylkingens produktionsgrupp. Hon är också en del av Stockholm Drone Society.

JENS SETHZMAN (SE)
började skapa sina egna konstnärliga verk i början av 90-talet med fokus på ljus och måleri som främsta källor och har sedan dess arbetat i huvudsak med samtida koreografi  och teater. Hans scenografiska arbete har legat i framkant av den teknologiska utvecklingen inom ljus och dess arkitektur. Hans visuella uttryck kännetecknas av precisa estetiska rum där du upplever ljus som ett medium i sig och dess irrationalitet, musikalitet och matematik.

PATRICIA VAZQUEZ IRURETAGOYENA (SP/SE)
är född i Spanien och utbildad vid Royal Academy of Dancing i Alicante och vid Instituto del Teatro i Barcelona. Hon engagerades av det unga kompaniet IT Dansa i Barcelona och därefter av Stadttheater Bern under ledning av Stijn Celis. Hon var dansare vid Cullbergbaletten under 6 år fram till våren 2015. Patricia har arbetat som koreograf-assistent i uppsättningen av Mats Eks Aluminium för Balett am Rhein, Düsseldorf, och assisterade Johan Inger i skapandet av In Exact för Monte Carlo-baletten och Rain Dogs för Basel Ballet som hon senare iscensatte för Aterballetto, Italien. Under 2015 arbetade hon som produktions-assistent för Magnus Nordberg och Björn Säfstens symposium “Translate, Intertwine, Transgress!” och under den spanska turnén av Björn Säfstens koreografi idiots. Hon har kombinerat studier vid programmet för “Somatic Movement Educator” vid Body-Mind Centering School, från September 2015 med masterprogrammet “New Performative Practices” vid DOCH.