4+5 dec. Alice Chauchat: Togethering, a group solo. Gäster: Weld Company

Den franska dansaren och koreografen Alice Chauchat besöker Weld med sitt verk Togethering, a group solo. Denna version gästas av Weld Company som under veckan fått ta del av Alice Chauchat´s praktik.

Togethering, a group solo omfamnar dansen som uttrycksform. I verket bjuder Alice Chauchat på delar av praktiken ”kollektiv fantasi”, vilken hon har arbetat med under 15 års tid. Verket är på samma gång en social aktivitet och en kollektiv process som presenterar en serie förslag: telepatisk dans, poesiuppläsning, samt en föreläsning om samtal och överenskommelse i grupp.

Förslagen blir ett sätt att berätta historier om samexistens och att dela med sig, och dansen blir genom dessa förslag ett verktyg för att både skapa och samtidigt trasa sönder samhörighet. Genom att dansarna dansar och åskådarna tittar på, förblir publik och dansare inom sina kända territorier, men delar samtidigt uppgifter med varandra: som assistenter, kompanjoner, medarbetare, värdar och huvudroller i teaterhändelsen.

Eftersom tid och rum (under föreställningen) är något vi delar med varandra, blir dessa en projektionsyta för att fantisera om andra möjligheter för gemenskap. Föreställningen är en inbjudan att adressera dessa möjligheter som föränderliga experiment som vi uppfinner tillsammans.

ALICE CHAUCHAT (FR)
är född 1977 i Saint-Etienne (FR), bor och arbetar i Berlin och Paris som koreograf, performer, lärare och föreläsare. Hon studerade på Conservatoire National Superieur de Musique (Lyon) och vid P.A.R.T.S (Bryssel). Hon är verksam mest genom olika former för samarbeten, med koreografiska projekt, plattformar för kunskapsproduktion och utbyten inom scenkonsten (bland dem everybodystoolbox.net, pa-f.net, specialissue.eu). Från 2010-2012 var hon en del av det konstnärliga ledningen för Les Laboratoires d’Aubervilliers, ett centrum för konstnärlig forskning utanför Paris.

Dans, text, performance: Alice Chauchat
Produktion: Alice Chauchat, med stöd av Theaterschool (Amsterdam)

Medverkande denna kväll: Caroline Byström (SE), Sybrig Dokter (NL/SE), Disa Krosness (SE), Sandra Lolax (FI), Josefine Larson Olin (SE) och Anna Westberg (SE)

Aktiva medlemmar i Weld Company 2015: Caroline Byström (SE), Robin Dingemans (NZ/GB/SE), Sybrig Dokter (NL/SE), Marie Fahlin (SE), Noah Hellwig (SE), Disa Krosness (SE), Josefine Larson Olin (SE), Sandra Lolax (FI), Per Sacklén (SE), Hanna Strandberg (SE), Andrea Svensson (SE) och Anna Westberg (SE)

WELD COMPANY
är ett förslag till hur man kan återupptäcka och omvärdera idén om hur ett danskompani fungerar. Weld Company uppdaterar kompaniformen och utgår ifrån ett kollektivt arbete som förs genom en av Weld tydligt given struktur. Förutom att samarbeta med gästkoreografer initierar kompaniet egna projekt och händelser samtidigt som man undersöker det svenska dansarkivet. Kompaniets medlemmar bidrar med- och är delaktiga i att välja innehåll. Huvudfokus ligger på det utrymme som friläggs för att praktisera konstformen. Att bli den dansande kroppen, det dansande kollektivet och att genom detta ställa frågor kring dans och koreografi idag.

Förutom att producera nya koreografier är ambitionen att noggrant dokumentera, redovisa och diskutera de frågeställningar, processer och resultat som växer fram på vägen. Dels genom publika föreställningar, samtal etc. Men också kontinuerligt via kompaniets blogg, som hittas på company.weld.se.