9-11 + 18 december: Dance is Ancient / Frédéric Gies (FR/SE) m.fl.

Dance is Ancient är en pågående händelse som sätter experimentell dans och technomusik i centrum. Händelsen är utformad kring Frédéric Gies’ mest aktuella dansverk och samlar konstnärer såsom Djs Fiedel, Johanna Schneider, Nadja Chatti och Dj City, bildkonstnären Anton Stoianov, regissören Gavin Youngs, ljusdesignern Thomas Zamolo, och dansarna Anna Pehrsson, Samuel Draper, Pavle Heidler, Louise Dahl och Philip Berlin.

Dance is Ancient består av föreställningar, utställningar, workshops och aktioner i offentliga rum. Syftet är att skapa utrymme för experiment med, alternativa sätt att röra sig singulärt och kollektivt, med alternativa former av förkroppsligande, närvaro och relationer. Genom att koppla samman dans och somatisk praktik med technomusik och klubbande såväl som med direkt aktion, omformuleras även överenskommelsen med teater och performance-rummet och bjuder in till alternativa former av publikdeltagande.

I Stockholm äger händelsen rum på Weld, Studio Mossutställningar samt KTH R1 Experimental Performace Space och Presence Lab, i Göteborg på Skogen och Röda Sten. I båda städerna avslutas evenemanget med en ny dansföreställning av Frédéric Gies, i samarbete med Fiedel och Anton Stoianov, även den kallad Dance is Ancient.

Se program för alla händelser i Stockholm och Göteborg här

 


Dance is Ancient på Weld – Program

Pris för samtliga händelser: 120 kr (student 100 kr)
Boka:
book.weld.se

9 DEC kl. 19:00-22:40

GOOD GIRLS GO TO HEAVEN, BAD GIRLS GO EVERYWHERE (2014)
Frédéric Gies + Fiedel + Anton Stoianov

Frédéric Gies bjuder in till att delta i ett 3 timmar och 38 minuter experiment, i vilket han samarbetar med dj Fiedel och bildkonstnär Anton Stoianov. Frédéric Gies förälskade sig i Fiedel’s arbete när han dansade till hans set på Berghain i Berlin, där Fiedel är bosatt. Fiedel började dj:a offentligt i den underjordiska technoscenen i mitten av 90-talet, på måndagarna på en klubb som heter Subversiv. Han är också en del av MMM, ett samarbete mellan honom och Errorsmith. Deras spår "Donna" anses vara en väl spelad technoklassiker.

Under hösten 2012 startade Fiedel sitt eget skivmärke, "Fiedelone", för sina soloproduktioner. Berlin var också mötesplatsen för Frédéric och Anton Stoianov, när de var två av stamgästerna på den mytomspunna Basso, en plats där många konstnärer minglar, arbetar och festar tillsammans. De har också delat många nätter och dagar på dansgolvet på Berghain. Frédéric erbjöd Anton att samarbeta i detta projekt efter att ha sett hans stora abstrakta målningar, som är gjorda med slitna bomullsstrumpor utan färg eller pigment. Hans arbete presenteras vid xavierlaboulbenne, Berlin.

Publiken ombeds komma vid öppningstiden av experimentet och inte senare.

Koncept and dans: Frédéric Gies
DJ: Fiedel
Golvinstallation: Anton Stoianov
Produktion: Weld
Tack till Paz Rojo

———

10 dec kl 19.00–21.45

AT THE BOTTOM LEFT CORNER + RIBBON DANCE (2015)
Frédéric Gies + Anna Pehrsson + Fiedel

Frédéric Gies och Anna Pehrsson bjuder in dig till en 2 timmar och 44 minuter lång danskväll, infuserad med de smittsamma beatsen av DJ Fiedels technoset, skapat särskilt för detta tillfälle.

Under kvällen dansar Anna Pehrsson och Frédéric Gies deras At the bottom left corner och Frédéric Gies sin Ribbon dance. Båda danserna är danser i mellanrummet (mellan kroppar, objekt och historier), och manifesterar på två olika men samtidigt nära förbundna sätt, de drivkrafter som försätter kroppar eller föremål i rörelse och rörelsens potential att generera sig själv. Som en motor aktiverad av sin egen energi. Trots att de bjuder in till att förmedla något annat försöker dessa danser inte visa något mer än sig själva och de underjordiska strömmar som möts i dem.

At the bottom left corner
Dans: Frédéric Gies och Anna Pehrsson
DJ: Fiedel
Ljusdesign: Thomas Zamolo
Tights: Such a Sally

Ribbon dance
Dans: Frédéric Gies
DJ: Fiedel
Researchsamarbete: Carla Bottiglieri
Ribbon ready made: Anton Stoianov
Lighting design: Thomas Zamolo

Tack till: Ulrika Berg, Philip Berlin, Cristina Caprioli
Särskilt tack till: en techno- och dansälskare vid namn Slaven Rupic, dansare från Senegal vars namn förblir okända, en dansare från USA vid namn Trisha Brown

———

11 dec kl 19.00–20.00

DAD & SON (Premiär)
Frédéric Gies + Samuel Draper

I dansföreställningen Dad & Son uppvisar och firar Samuel Draper och Frédéric Gies en oortodox variant av släktskap – till skillnad från den normativa, biologiska relationen – genom att dansa tillsammans till technorytmer i ett nästintill becksvart rum. Om föreställningens titel tolkas som en vinkning till en samkönad sexuell relation behöver den ytterligare förklaring: här refereras till den relation som de två dansarna tillsammans kommit överens om, en relation i vilken de ingår i en självvald surrogatfamilj. Föreställningen varken representerar eller kommenterar denna relation, utan synliggör snarare ett outtalat band mellan de två dansarna.

Dans: Frédéric Gies, Samuel Draper
DJ: Fiedel

———

18 DEC kl. 11:00-21:00

DANCE IS ANCIENT
Frédéric Gies + Fiedel + Anton Stoianov

Föreställningen Dance is Ancient är en tio timmar lång dansad ritual, initierad och framförd av Frédéric Gies. Som besökare kan du spendera tiden som publik, omfamnas av rytmerna och dansa med. I verket dansar Gies runt en enorm totemliknande skulptur av konstnären Anton Stoianov till smittsamma technorytmer framförda live av Fiedel, som annars är verksam som DJ på klubben Berghain i Berlin.

Rummet där händelsen utspelar sig är varken en klubb eller en teater, men båda två ändå och samtidigt något helt annat. Publiken bjuds in att upptäcka, tillbringa tid och omfamnas av Fiedels ljud och rytmer, och de energier som sätts i rörelse genom Gies´ dans. Föreställningen arbetar med de kroppsliga, perceptuella, sensuella, sociala, emotionella och spirituella dimensioner som dans, riter och rave kan generera, men kallar också fram spöken från andra dansare och rum. Dansen släpper loss en primal kraft som förflyttar sig mellan dansande kroppar, former framkallas som byter skepnad med varandra och en slags faunliknande figurer uppstår. Dance is Ancient öppnar upp ett rum för en mångfaldig individ och temporära gemenskaper. Allt som skrivs i stunden skrivs samtidigt om.

Dans: Frédéric Gies
DJ: Fiedel
Totem: Anton Stoianov
Ljus: Thomas Zamolo

———
———

Koncept, program och organisering: Frédéric Gies
Mentor och koordinationssupport: Anna Grip
Administration: The Artist Cooperative Interim Kultur
Samproduktion: Weld och Skogen med stöd av Röda Sten
Genomförs med stöd av: Kulturrådet

Tack till UNIARTS för stöd av Frédéric Gies’ forskningsprojekt ur vilket Dance is ancient uppstod.