21-23 februari. Janna Holmstedt: Limit-Cruisers (#1 Sphere)

En performance Konstnären Janna Holmstedt presenterar sin performance Limit-Cruisers för för lyssnare och betraktare i två akter på Weld. En situation där besökaren uppmanas reflektera kring eller agera ut sin individualitet. En individualitet som ständigt riskerar att smulas sönder eller flyta samman med andras.

Utrustad med trådlösa hörlurar ombeds du krypa in i en plastbubbla som långsamt fylls med luft. En behaglig röst ber dig slappna av och informerar dig samtidigt om att syret kommer att räcka i tio minuter. Sedan blir det mörkt. En nedräkning börjar. Från och med nu tvingas du existera i ett här och nu som obevekligen går mot sitt slut. Under tiden följer tre betraktare skeendet utifrån. De ser tre personer isolerade i varsin bubbla, efter ett tag börjar de röra sig och försöka interagera.

Lyssnarna guidas genom Limit-Cruisers av tre olika men synkroniserade ljudspår: ”The Heroes of Absolute Zero”, ”New Individualism” och ”Decoy”, som alla kretsar kring olika mer eller mindre lyckade försök att hitta fram till en nollpunkt, en tydligt urskiljbar gräns, eller den så hett åtrådda autonoma individen. I pausen byter lyssnare och betraktare plats och nedräkningen börjar om på nytt.

Limit-Cruisers
är den första av en serie performances som ingår i konstnären Janna Holmstedts forskningsprojekt ”What You See is not What You Get”. Olika versioner av Limit-Cruisers har genomförts på Inter Arts Center i Malmö, samt på Performance Studies international Conference #19 vid Stanford University i Kalifornien.

Med sitt forskningsprojekt vill Janna Holmstedt uppmärksamma och utforska kroppen som situation, samt rummets kommunikativa egenskaper med hjälp av olika narrativa grepp. Arbetet relaterar till de sociala och ideologiska strukturer som formar vår världsbild och interaktion med andra, men också de perceptuella och kognitiva förutsättningar som styr hur vi uppfattar oss själva och vår omgivning.

I Janna Holmstedts arbeten finns ingen åskådarposition eller överblick. Här finns inga aktörer och ingen publik, det finns inte ens något verk om du inte aktiverar situationen och sätter den i rörelse. Som besökare bjuds du in att utforska upplevelsen av att vara situerad och responsiv, i en situation där normaltillståndet framstår som tvivelaktigt och exformationen är minst lika viktig som informationen. Du behöver inte agera, bara låta dig engageras.

Limit-Cruisers ges på engelska 

 

Weld i samarbete med Teatr Weimar

Koncept och genomförande: Janna Holmstedt | Röster: David Book, Nils Dernevik, Orenda Fink och Janna Holmstedt | Muzak och bakgrundsljud: Kent Olofsson | Ljuskoncept: Mira Svanberg | Teknisk koordinering och programmering: Johan Nordström | Tekniker (Weld): Ronald Hessman | Producent och värd (Weld): Fredrik Wåhlstedt

 

JANNA HOLMSTEDT
är stockholmsbaserad konstnär utbildad vid Konsthögskola i Umeå. Hon har sedan 2002 arbetat med ljudguidade verk som undersöker olika betraktar- och deltagarpositioner. Hon har ställt ut och medverkat i projekt på bland annat Färgfabriken, Tensta konsthall, Botkyrka konsthall, Konsthall C och IASPIS i Stockholm; 300m3 Art Space och Röda Sten i Göteborg, samt New Museum of Contemporary Art i New York. Hon har initierat olika samarbetsprojekt som använt det offentliga rummet som arena och har även arbetat som scenograf för Uppsala stadsteater, Malmö Musikteater, Angeredsteatern, med flera. Holmstedt är även projektledare för textarkivet SQUID project.net och har skrivit för kulturtidskrifter i Sverige och utomlands. Hon har bjudits in till ett flertal internationella Artists-in-Residence program.

Janna Holmstedt är för närvarande doktorand i fri konst och ”What You See is not What You Get” är titeln på hennes forskningsprojekt vid Konsthögskolan, Umeå Universitet / Malmö konsthögskola, Lunds universitet / Konstnärliga forskarskolan.

jannaholmstedt.com