31 jan + 7 feb: Dancing Plague. Lea Martini (DE ) m. fl.

Den berlinbaserade dansaren och koreografen Lea Martini gästar Weld med projektet Dancing Plague i vilket hon undersöker extastisk rörelse och viral dans. Det blir solo, workshop, filmvisning och öppet dansgolv där rörelse, dans och musik som smittsamhet och överskridande står i fokus.

Lea Martini inleder sitt residens på Weld med en workshop för 15 deltagare den 31 januari.

Influenser från dansmeditation, clubbing, andningsövningar och total hängivenhet till musik skapar här grunden för en omåttlig danspraktik.

Dancing Plague (danspest), dansmani eller koreomani är olika beteckningar på ett fenomen under medeltiden då folk bröt ut i smittsamma rörelse-excesser.  Utbrotten kunde samla tusentals personer som tillsammans dansade okontrollerat med bisarra rörelser, skrik och hallucinationer – ibland under flera veckor tills människor utmattade föll ihop eller dog. Vad som möjligtvis utlöste dessa fenomen har förblivit föremål för spekulation och fantastiska historier.

Med ursprung ur rörelsen som infektion, något att ge upp inför, att ge sig hän, ställer projektet Dancing Plague frågan: är det möjligt att starta en rörelse med potential att vara kommunicerbar, greppbar på alla nivåer och starkt besmittad?

En workshop för fysisk utmaning som pågår 14.00-17.00. Anmäl dig r senast den 30 januari.

För att utveckla temat har Roberto N. Peyre bjudits in till att curera en filmkväll/föreläsning.

RUPTURE – RECORD – SCREEN  >> Pt 2
Det revolutionärt omedvetna som musikaliteter på gränsen

Ett delikat urval av sekvenser från spel-, dokumentär, konst-, och amatörfilmer kommer att screenas under kvällen.

En kollektiv resa genom svärmar av talade ord, förinspelade ljud och syner. En akusmetisk videogrammatik för de hemsökta, de rusiga, de smittsamma, de virala och de besatta som sonisk fiktion, fångad, knäppt och kartlagd.

OBS! framförs på engelska.

Den 7 februari presenteras Lea Martinis solo IN THE INSIDE THERE IS SLEEPING som vidareutvecklats tillsammans med ljusdesignern Camilla Vetters under dessa veckor på Weld.

Solot följs av ljudkonsert av och med Tian Rotteveel där ostoppbara ljud transformeras till mening och organiserad musik men också till den rena sensationens sfär.

Som avslutning på denna trippelkväll välkomnas alla ut på dansgolvet i Welds studio för att följa rytmen i musiken och ge sig hän till sin omåttliga danslängtan. DJ´s är Lea Martini och Tian Rotteveel

Let’s leave our prejudice and concerns behind and shake it all out!

Dancing Plague är skapat av Lea Martini i samarbete med Anne-Mareike Hess. Hess och Martini har residens på Weld 19 januari till 8 februari 2014.

 

Ett samarbete mellan Skogen och Weld.

In the inside there is sleeping visades för första gången på Theateer Freiburg i December 2013.
Projektet Dancing Plague supportas av Theater Freiburg, Skogen, Weld och Tanzplattform Deutschland.

LEA MARTINI (DE)

arbetar som dansare och koreograf i Berlin. Efter sin utbildning i dans studerade hon koreografi i Arnhem på ARTEZ och i Amsterdam vid skolan för New Dance Development (RGK). Lea har varit konstnärligt verksam inom olika kollektiva konstellationer i en mängd projekt över hela världen. Hon vann den holländska danspriset Het Zwaan 2011.

CAMILLA VETTERS (DE)
har studerat tillämpad teatervetenskap i Giessen (Tyskland), teater i Wien och samtida dans i Istanbul. Hon har vid sidan av sin forskning och egna projekt arbetat inom olika konstellationer som performer, dramaturgisk rådgivare, ljusdesigner (senast för Susanne Zaun, swoosh lieu, Skart).

TIAN ROTTEVEEL (NL)
har studerat vid Kungliga konservatoriet och HKU-KMT (NL), och koreografi och dans på HZT i Berlin. Rotteveel har arbetat med MAE-Chamber Ensemble, Jeremy Wade, Tino Sehgal, Jared Gradinger & Angela Schubot, Lea Martini, David Zambrano, Meg Stuarts Damaged Goods, SEAD, Plesna Izna Maribor.

ROBERTO N. PEYRE (SE)
har studerat fri konst och aural kultur på Goldsmiths – University of London. Roberto N. Peyre arbetar med audiovisuell installation och performativitet och var senast aktuell med installation och perfomance-verken Ship of Fools och Lovaman under GIBCA 2013.
Mer info: robertonpeyre.com och blot.se