Kids @ Weld

Weld har producerat ett antal produktioner för barn aktuella på turné eller här på Weld.

 

Våren 2019


Extrem(is)t Kul

En dansclownföreställning för barn i åldern 7-12 år


Spelas för skola
23 januari kl 09.30 och 11.15
24
januari kl 09.30 och 11.15
25
januari kl 09.30 och 11.15

Bokas med kulanpremie via kulan

För familj
26
januari kl 13.00 och 15.00
27 januari kl 13.00 och 15.00

Bokas vi book.weld.se

Tänk – att en pajas kan vara så kul, samtidigt som seriösa människor ibland är stora dummerjönsar. 

Vi möter tre coola, dansande, skojande clowner som gör musik och hittar på nya saker i sitt levande laboratorium där de testar var gränsen för det överdrivna går. I kaoset finns källan till alltings möjlighet och hopp.

I Extrem(is)t Kul tar vi på oss narrens glasögon och frågar oss hur vi människor kan fungera tillsammans trots våra olika synsätt, tankar och historier. Barnen dras successivt in i föreställningen tills de till slut är med och skapar musik och dansar tillsammans med artisterna.

Skapad av koreografen, dansaren och danspedagogen Robin Dingemans. Med dans som utgångspunkt skapar han fantasifulla föreställningar för barn och vuxna. Robin töjer på gränserna för koreografi och samarbetar ofta med både illustratörer, videokonstnärer, dramaturger, dansare och författare. I hans föreställningar finns ofta ett filosofiskt perspektiv eller utforskande tema. Robin är född och uppvuxen på Aotearoa, Nya Zeeland. Han har en lång karriär som dansare i Europa med bland annat Fevered Sleep, Station House Opera och DV8 Physical Theatre. Nu är han baserad i Sverige.

Koreografi: Robin Dingemans
På scenen: Li Molnar Kronlid, Elisa Gallo Rosso & Dor Frenkel
Kompositör: Manuel Pinheiro
Scenografi, kostym: Josefin Hinders
Ljusdesign: Ronald Salas

För frågor om föreställningen och bokning
Fredrik Wåhlstedt
Mail:
fredrik.wahlstedt(at)weld.se
Tel:
073-3642318


------------------
------------------

På turné

The Garden Of Spirited Minds

En rörelsebaserad installation för barn 0-12 månader

Weld
Norrtullsgatan 7 (T-bana Odenplan)

The Garden Of Spirited Minds riktar sig till bebisar (0-12 mån) och är både en dansföreställning, skulptural installation och ett multisensoriskt verk. Här blandas organiska former med rörelse, dans, musik, ljud o doft i en upplevelse för alla sinnen. Här bjuds de allra minsta och deras föräldrar in till att röra sig fritt och utforska genom aktivitet eller vila.


Koncept och scenografi: Dalija Acin Thelander
Koreografi: Dalija Acin Thelander i samarbete med Noah Hellwig 
Framförd av: Noah Hellwig och Dalija Acin Thelander
Musik: Thomas Jeker
Ljusdesign: Dalija Acin Thelander och Ronald Salas

Med stöd av: Statens kulturråd, Stockholms stad, Stockholms läns landsting, Konstnärsnämnden, Seanse (NO) och Weld


///////////////////////////////////////////////////////

Sensescapes – Se, känn och hör!

En performance för barn 3-18 månader av Dalija Acin Thelander


En koreograferad konstinstallation för de allra minsta barnen av Dalija Acin Thelander, som utgår från och riktar sig till babyns intresse för abstrakta begrepp och former. Med hjälp av ljus och ljud har Dalija skapat en drömvärld som du och din baby får dyka in i, utforska och upptäcka tillsammans.

Produktionen hade premiär på Weld c/o Moderna museet och spelade 2-7 juni 2015 för förskolor och allmän publik.
Sensescapes finns tillgänglig för turnéspelningar.

 

..... 'Perception is object and objective' James Turrell

Sensescapes är en performance som vill ge spädbarn i åldern 3-18 månader och deras föräldrar en koreograferad, interaktiv upplevelse för flera sinnen. Den är tänkt som en installation eller ett miljöbygge där de olika beståndsdelarna riktar sig till syn, känsel och hörsel och gör publiken delaktig med fysiska rörelser och förnimmelser. Sensescapes utlöser en noga komponerad, sammanlänkad händelsekedja vars syfte är att engagera publiken, väcka deras nyfikenhet och uppmuntra dem till att aktivt delta i ett landskap fullt av intryck.

Performancemiljön är utformad för att utmana våra invanda föreställningar om estetetik för bebisar. Uppbyggd av ett antal sammankopplade men skilda ”element” som är utspridda i rummet utan den vanliga uppdelningen mellan publik och scen.

De olika elementen pekar på en egen och annorlunda innehållskonstellation (föremål, ljud, rörelser, ljus) med tonvikt på en särskild sorts sinnesintryck. Händelser som utspelar sig inom de olika segmenten överensstämmer med andra, överlappar eller sker i en speciell ordningsföljd som speglar performancens ickelinjära dramaturgi.

De olika föremålen är tillverkade av material som ger olika intryck. De ger upphov till både förnimmelser och rörelser och eftersom de är kopplade till andra element uppmuntrar de varseblivning och samspel. Dansen erbjuder ett konkret perspektiv på kropparnas rörelser och inbördes förhållanden, och dansarnas närvaro speglar den gemensamma upplevelsen och interaktionen.

Musiken projiceras tredimensionellt: varje ljudkälla alstrar en enskild del av kompositionen som placeras på olika positioner i installatione. Ljussättningen är utformad för att styra publikens uppmärksamhet och peka på olika tänkbara vägar för att röra sig genom det gemensamma rummet.

Sensescapes strävar efter att utmana invanda föreställningar om scenkonst för barn och utforska koreografins möjligheter i syfte att ge den yngsta publiken ett okonventionellt möte med konsten. Sensescapes vill understryka vikten av konstnärliga upplevelser i unga år och bredda förståelsen av dans och koreografi som en både konstnärlig och social erfarenhet.

Idé och koreografi: Dalija Acin Thelander
I samarbete med- och framförd av: Kristine Slettevold, Josefine Larson Olin och Peter Mills
Musik: Anja Djordjevic
Scenografi: Dalija Aćin Thelander i samarbete med Erik Annerborn och Jens Sethzman
Ljusdesign: Dalija Aćin Thelander i samarbete med Ronald Hessman
Kostym: Erik Annerborn

Samproducerat av Weld (Stockholm) och Kulturhuset Spira (Jönköping)
Med stöd av: Kulturrådet, Stockholms Stad och Konstnärsnämnden

Som en av 12 produktioner har Sensescapes blivit utvald att spela på Swedstage 2016. Swedstage är ett showcase med syfte att presentera svensk scenkonst för internationella festivalarrangörer, inköpare, programläggare, teaterchefer. Festivalen arrangeras av Svenska ASSITEJ och Teaterunionen.

------------------------

Uppochned

av Dalija Acin Thelander och Keren Levi (3-5 år)

Följ med på ett äventyr där barnen både är åskådare och aktivt medverkade till att skapa berättelser och bilder. Uppochned är en resa från rummet till objektet, från objektet till kroppen och vidare till dansen. Med hjälp av videoprojektioner skapas oväntade händelser, där barnen själva kan följa sin interaktion med varandra och med objekt till nya lekfulla perspektiv.


”Intelligent och sinnrikt genomtänkt” / DN

”Formsäkerheten är slående” / Expressen

Så här skrev Aftonbladets Loretto Villalobos när Uppochned visades första gången på Belgrads teaterfestival i år:

Svenskanknutna koreografen Dalija Acin Thelanders Upside down för barn i förskoleåldern blir som ett andrum i ett performance som väcker andra universella mänskliga instinkter till liv: fantasin, upptäckarlusten och leken. I en samtid så fyllt med det fula blir en sån här påminnelse det mest radikala och gränsöverskridande som man scenkonstmässigt kan åstadkomma.


Idé och Koreografi: Dalija Aćin Thelander (RS/SE) och Keren Levi (IL/NL)
Musik: Tian Rottveel (NL)
Medverkande: Noah Hellwig, Ellen Söderhult och Caroline Byström

Foto: Petter Cohen

Samproducerad av: (Belgrade, Serbien), Little Theatre Dusko Radovic (Belgrade, Serbien), Arts Station Foundation by Grazyna Kulczyk (Poznan, Polen), De Stilte – Theatre for children (Breda, Holland) och Weld (Stockholm)

Med stöd av: Kulturrådet, Stockholm stad, Stockholms läns landsting samt Serbiens kulturdepartement.

Uppochned
är berättigad till Kulanpremien. Kulturförvaltningen subventionerar fri scenkonst inom Stockholms Stad.

------------------------

Dörren

av Robin Dingemans

 

Dörren är en dansföreställning för barn 2-6 år som lekfullt berättar om vad som kan finnas bakom en dörr och hur en dörr genomgår en förvandling. Att öppna dörren kan vara början på något nytt - ett äventyr, en lek, en väg till en ny värld. Dörren leder från ett rum till ett annat. Ska vi öppna dörren tillsammans?

Genom en lek med fantasi, kropp och musik är föreställningen Dörren både ett svar på barnens fantastiska och underbara livskraft och ett försök att göra dem medvetna om den. Att uppmuntra dem till att njuta av, utnyttja och omfamna denna inneboende kraft. Dörren handlar om hur fantasin ger oss en möjlighet att gå från inget till något, från ingenstans till någonstans.

Den svensk-brittiska koreografen Robin Dingemans fick uppdraget att skapa föreställningen som en del av ett internationellt arbete med att få erfarna samtida konstnärer att skapa konstnärligt kvalitativa och utmanande konstverk för barn.

Föreställningen är skapad på uppdrag av South East Dance, DanSCe Dialogues och Weld samt finansierad av Englands kulturråd. Weld stöds av Kulturrådet, Stockholms stad och Stockholms läns landsting.

Koreografi: Robin Dingemans
Framförd av: Alex Nagy och Moa Autio
Dramaturgi: Lou Cope
Designer:
Joao Carreiro
Kostym: Erik Annerborn
Kompositör: Manuel Pinheiro

Se Dörren trailer här


För mer information kontakta:
Fredrik Wåhlstedt
fredrik.wahlstedt@weld.se
073-3642318

 

Dörren turné

Hösten 2015

Halland
Kungsbacka 5/9
Halmstad 6/9
Falkenberg 13/9 - 14/9


Stockholm
Dieselverkstaden 19/9
Weld 20/9
Weld 13-14/10

Skåne
Malmö 25/9 - 26/9
Lund 27/9

Västra Götaland
Trollhättan 1/10 - 3/10
Stenungsund 6/10
Vänersborg 7/10 - 9/10
Svenljunga 10/10

Västmanland
Västerås 17/10, 18 - 19/11

Västernorrland

Sundsvall 1/11 - 3/11Våren 2016

Norrbotten
Västerbotten------------------------ 

SPÅRA

En vandring genom snögraffiti, tunnlar och väggklätterdans med Livekonstkollektivet MELO

SPÅRA är en vandring genom snögraffiti, tunnlar, avtryck och väggklätterdans. Barfota genom ett landskap av mattor förflyttar sig publiken runt i rummet, till nya perspektiv och sätt att delta i upplevelsen. Tillsammans med MELO skapar barnen ljud, förändrar scenrummet och lämnar avtryck. Spåra vill förmedla lust till eget skapande och förstärka medvetenheten om rörelse, rumslighet och kroppskännedom. Vi arbetar med ett format där barnen befinner sig mitt i verket, både som betraktande inifrån och som medverkande i föreställningens utförande. Estetiskt arbetar vi med former, färger och rörelser som inte föreslår någon ordbaserad eller teatral handling – vi vill ge barnen möjlighet att uppleva koreografi, rum och ljud som inte berättar en historia.

 ------------------------------------------------------

 

Något Annat
En dansföreställning för barn från 4 år.

När Sara skulle dricka te,
hände något annat...
Fåtöljen, bordet kunde gå och se,
och tiden hade stannat...


En stunds tedrickning tänjs ut i tid och rum för att ge plats åt dansande figurer gjorda av koppar, möbler och kläder. Med en dansare och en dockspelare på scen förvandlas en vardagssituation till en surrealistisk upplevelse där tingen får rörelsespråk, röster och liv. Kanske blir de Något Annat?

Koreograferna Adele Essle Zeiss och Josefine Löfblad arbetar, liksom i deras tidigare föreställning ”Något”, med att levandegöra ting. I samarbete med en dockmakare/ dockspelare, två musiker och en scenograf/ ljusdesigner har de här vänt blickarna mot föremålen som omger oss i vardagen.

Koreografi: Adele Essle Zeiss & Josefine Löfblad
Scenbild: Josefin Hinders & Jenny Bjärkstedt
Musik: Lisa Nordström och Lisen Rylander Löve
Medverkande: Sara Larsson Fryxell & Jenny Bjärkstedt

Ett uppföljningsmaterial med förslag på hur barnen kan skapa själva med utgångspunkt i föreställningen ingår.

Något Annat samproduceras med Autopilot med stöd av Kulturrådet och Uppsala Kommuns Kulturnämnd

------------------------

Kartongbyn
Hur kommer ditt hus att se ut, eller är det en koja? Vad finns i din by - eller är det till och med en stad -
och vilka bor där? Vad händer om ett hus rasar? Ska man bygga ett nytt och ska det se likadant ut som det gamla?
Ni bestämmer och bygger tillsammans! Gå på upptäcktsfärd i er nya värld, följ stigarna, hitta
din väg. Ibland leder stigarna till en återvändsgränd. Vad gör man då?
Vad är Kartongbyn? Kartongbyn är en workshop som riktar sig till barn mellan 5 och 7 år efter en idé av koreografen Marie
Fahlin och skulptören Jenny Berntsson.

------------------------