Lolax+Hess 29+30 nov

I BELIEVE THAT WE ARE HAVING A DIALOGUE
Av Anne-Mareike Hess (DE) & Sandra Lolax (FI)

Sandra Lolax är tillbaks på Weld, denna gång i sällskap med den tyska dansaren och koreografen Anne-Mareike Hess.  I believe that we are having a dialogue är en koreografisk duett som fokuserar på upplevelsen av att vara tillsammans. Känslan av samhörighet är ett flyktigt fenomen som ständigt behöver omförhandlas och återupplevas för att kunna existera. Det koreografiska materialet fungerar här som en tid och plats för denna känsla att uppstå genom såväl rörelse som samtal.

Sommaren 2011 inledde Anne-Mareike Hess och Sandra Lolax, under det att de båda vistades i olika länder, en fyra månader lång email-diskussion på temat: att vara tillsammans. Utifrån detta samtal startade de en sorts ”utopisk önskepraktik” som behandlar och förhandlar om villkoren för gemenskap. En fysisk praktik som blev utgångspunkten för ett intensivt studioarbete under nio veckor.

I duetten I believe that we are having a dialogue, som är ett resultat av detta samarbete, låter Hess och Lolax medvetet förhandlingen om det gemensamma vara synlig, eftersom det innefattar deras avtal och dygder, såväl som deras missförstånd och brister.

Föreställninghen hade sin urpremiär i Uleåborg i Finland den 16 mars 2012 och har därefter framförts i Vasa, i Luxemburg och på Inkonst i Malmö.

 

Koncept och framförande:
Anne-Mareike Hess & Sandra Lolax
Yttre öga:
Christiane Berger
Ljusdesign:
Jari Haavikko
Medproducent:
Trois C-L, Ministère de la Culture Luxembourg
Foto: Marc Lohr

CV:

ANNE-MAREIKE HESS (DE) är dansare och koreograf född i Luxemburg och utbildad vid musik- och danskonservatoriet i samma stad. Som dansare och performer har hon bland annat arbetat med William Forsythe och Miriam Horwitz och assisterat koreografen Bernard Baumgarten. Hon har också arbetat med musikern Marc Lohr, ett samarbete där mellanmänskliga och intermediala kommunikationsformer stått i fokus och där de båda konstnärerna utforskat gränserna för sina respektive medium – ljud och rörelse. Sedan ett antal år tillbaks producerar hon sina egna koreografier med vilka hon turnerat på olika festivaler i Europa och Kanada.

Hon har särskilt intresserat sig för relationen individ och samhälle, ett tema och objekt som hon undersöker och oupphörligen ifrågasätter utifrån nya perspektiv. Främst med sin kropp – i dans, rörelse och koreografisk komposition – men också med hjälp av foto, video och ljud. För närvarande ligger hennes konstnärliga och och undersökande fokus på mötet med Den Andre.

Läs mer på:
www.annemareikehess.com

SANDRA LOLAX (FI) är dansare, född i Vasa, Finland och utbildad vid Balettakademien i Stockholm.
Sedan 2007 är hon frilansande performer med Finland och Berlin som bas. Förutom Anne-Mareike Hess har hon arbetat med en rad koreografer, bland dem Stina Nyberg, Rosalind Goldberg, Maya Lipsker, Miriam Horwitz och Carl Knif.

Under de senaste två åren har hon framfört egna verk varav det första And I’m ready for action, utvecklades under residens på Weld och hade premiär 2011. Solot ingick i projektet Fake some practice i vilket Sandra Lolax, Stina Nyberg och Rosalind Goldberg utforskade och problematiserade retoriken i existerande somatiska praktiker.

 

Weld Norrtullsgatan 7 (t-bana Odenplan) 113 29 Stockholm +46 8 30 94 50 info@weld.se www.weld.se