24 nov. Weld Company + Matthias Sperling (UK)

24 november kl 18.00-20.00

Weld
Norrtullsgatan 7

Boka: book.weld.se

Hösten 2017 arbetade den brittiske koreografen och dansaren Matthias Sperling i en veckolång process med kompaniet utifrån sitt koncept med looping, en rytmisk repetition av en rörelse som gradvis omformas i knappt märkbara steg. Resultatet blev den suggestiva koreografin Soft power generator 2. Nu utvecklar han denna ytterligare under en ny arbetsperiod med kompaniet som presenteras tillsammans med ett samtal.

Matthias Sperling om arbetet:
Under den här forskningsveckan kommer konstnärerna i Weld Company och jag att utgå från de praktiker som jag för närvarande arbetar med och som är en utveckling av de koreografiska metoder som vi först utforskade tillsammans 2017. Dessa praktiker härrör från frågan: Om kunskapsgenerering är en i grunden kroppslig process, kan vi då se och uppleva att detta händer i en dansföreställning?

När det gäller generering av förkroppsligad kunskap i dans, kan man ”göra en läsning” av  dessa praktiker på liknande sätt som att man läser av av någons handflata, genom några teblad eller av stjärnorna: som ett sätt att söka kunskap om det okända, genom att utföra och observera rörelse.

Söndagen den 24 november delar Weld Company och Matthias Sperling sitt utforskande tillsammans. Det blir en startpunkt för Weld Companys vidare självständiga utforskning av dessa metoder, som kommer att äga rum oannonserat på utvalda offentliga platser i Stockholm under de kommande veckorna.


Koreografi: Matthias Sperling
Dans: Sybrig DokterPer SacklénCaroline ByströmAndrea SvenssonAnna Westberg, Kajsa Sandström och Max Wallmeier


Weld Company produceras av Weld
Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm


WELD COMPANY
samlar dansare och koreografer från olika generationer och sammanhang som vill utmana formaten för hur koreografi skapas. De fördjupar sig i olika koreografiska arbetsmetoder och i frågor kring det kollektiva och det gemensamma.Weld Company är ett förslag till hur man kan återupptäcka och omvärdera idén om hur ett danskompani fungerar och uppdaterar kompaniformen genom ett kollektivt arbete som förs genom en av Weld tydligt given struktur. Förutom att samarbeta med gästkoreografer initierar kompaniet egna projekt och händelser samtidigt som man undersöker det svenska dansarkivet. Kompaniets medlemmar bidrar med- och är delaktiga i att välja innehåll. Huvudfokus ligger på det utrymme som friläggs för att praktisera konstformen. Att bli den dansande kroppen, det dansande kollektivet och att genom detta ställa frågor kring dans och koreografi idag.

MATTHIAS SPERLING (UK)
är koreograf och konstnär verksam i London. Bland hans verk märks arbeten för teater, galleri och museum, videoverk och utbyten på offentliga platser eller på nätet. Han har bland annat presenterats på Tate Modern, Tate Britain, South Bank Centre, Royal Opera House, Dance Umbrella, Nottdance och Spring Dans (NL). Han är en återkommande samarbetspartner till Siobhan Davies, med vilken han har skapat och presenterat verk på gallerier inklusive Barbican, ICA, Whitechapel, Hayward, Tramway och Turner Contemporary. Född i Toronto 1974, studerade vid Canadian Contemporary Dance Theatre (1984-1993) och fortsatte därefter med studier i filosofi vid universitetet i Kanada innan han kom till Storbritannien för att slutföra sina dansstudier vid Transitions Dance Company at Laban (1997-1998) Han dansade med brittiska kompanier, bland andra Wayne McGregor’s Random Dance (2001-2006) och Matthew Bourne’s Adventures In Motion Pictures (1999-2000) innan han valde att ägna sig åt sitt eget koreografiska arbete. Han var en associerad konstnär vid Dance4 under perioden 2007-2015 och vann 2008 Bonnie Bird New Choreography Award. Han arbetade med Weld Company 2017 och skapade då Soft Power Generator II och presenterade även sit solo science-fiction-performance-lecture Now That We Know som en del av ”Talking and Props” på Weld 2018.

www.matthias-sperling.com