30 nov+1 dec. Pär Thörn (SE) och Takako Suzuki (JP): Blind-Tisch

Blind-Tisch är det första samarbetet mellan den japanska dansaren och koreografen Takako Suzuki och den svenska musikern och poeten Pär Thörn. Duon skapar ett konsekvent visuellt och auditivt stycke som rör sig mellan elektroakustisk musik, dans, performancekonst och alfabetisk poesi.

Koncept: Takako Suzuki & Pär Thörn
Koreografi och regi: Takako Suzuki
Komposition och dikt: Pär Thörn
Framfört av: Takako Suzuki, Pär Thörn

Stycket inleds med förberedelser: symaskinen och bandspelarna placeras ut på scenen. Dessa analoga vardagsföremål vilka ger publiken det nostalgiska intrycket av ett alldagligt liv i det nära förgångna. Med hjälp av föremålen spinner de två konstnärerna, med olika sorters närvaro, akustiska och visuella berättelser. Under styckets gång bryter brechtska element åskådarens perception, medan aktörernas växelverkande arbetsliknande rörelser förstoras och repeteras tills de blir dadaistiska koreografiska sviter. Thörns poetiska språk töms på sin betydelse och förvandlas till ljudsekvenser.
/Dr. Nanako Nakajima, forskare i dans
 
 
Stycket hade premiär den tjugofemte mars 2014 på Ackerstadtpalast, Berlin.

Med generöst stöd av Sasha Waltz & Guests och Radialsystem  V, Berlin.
 

TAKAKO SUZUKI
föddes 1965 i Nara, Japan men är numera verksam i Berlin. Efter designstudier i Tokyo, började hon dansträning med Anzu Furukawa i Tokyo och vid HBK Braunschweig. 1992 började hon arbeta med koreografen Sasha Waltz i Berlin och hon har sedan dess medverkat i samtliga produktioner av danskompaniet "Sasha Waltz & Guests". Därutöver har Suzuki utvecklat stycken med sin egen koreografi, i samarbete med bland andra: Dietmar Diesner (saxofon), Axel Dörner (trumpet), Constanza Macras (koreografi) och Nicola Mascia (koreografi och dans). Suzuki var 1999-2005 del av ensemblen vid Schaubühne am Lehniner Platz, Berlin. 2008 och 2010 uppförde hon två beställningsverk med stöd av Tanzplan i Dresden.
 
 
PÄR THÖRN
föddes 1977 i Uddevalla, men är numera verksam i Berlin. Thörn är författare och elektronmusiker. Sedan 2007 har han betraktats som en av de mest spännande och betydelsefulla unga författarna i Sverige. Han arbetar ofta konceptuellt med upphittat material. Men detta grepp sidoställs med ett associativt berättande. I sin musikaliska praktik betonar han det slumpmässiga i radion och det mekaniska i bandspelarna (vilket är att betrakta som hans huvudinstrument). Thörn samarbetar kontinuerligt med turntablisten Ignaz Schick, saxofonisten Martin Küchen, serietecknaren Lars Krantz och författaren Andrzej Tichý.