20+21 november. Cullbergbaletten: Against the Current, Glow / Cristian Duarte (BR)

Den brasilianske koreografen Cristian Duarte skapar i höst sitt första verk för Cullbergbaletten till nyskapad musik på theremin och syntar av kompositören och musikern Tom Monteiro. Against the Current, Glow skapas som fyra unika soloprojekt för Cullbergbalettens dansare Anna Pehrsson, Samuel Draper, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska och Daniel Sjökvist. Urpremiär 20 november på Weld.

Utgångspunkten för Against the Current, Glow är idén om en expedition in i djupet av en dansare sensoriska arkiv. I sitt arbete fokuserar Duarte på dansarnas träningshistorik och rörelser från tidigare verk som dansarna medverkat i. Han har arbetat med idén om en mashup mellan tidigare och nya verk, mellan vad som hänt och vad som ska hända och hur denna samexistens påverkar dansarnas rörelseval och koreografi.

Cristian Duarte om Against the Current, Glow:
För att skapa solot har jag försökt stimulera dansarnas minnen genom att blanda tidigare och nuvarande rörelsemönster och låta en ny känsla och uppfattning strömma fram. Jag vill låsa upp arkiven genom en ström av kemiska och elektriska synapser, där luckor visar sig vara konkreta platser. Ett hav fullt av minimalistiska detaljer, att gripa och glömma bort. När sinnet är muskler, borde det finnas möjlighet att göra tankeprocesser mer elastiska för att trotsa det linjära, som en organism som plötsligt kan simma mot strömmen. Andra livsformer kan glöda i den tidigare så bekanta omgivningen.

Koreografi: Cristian Duarte
Musik: Tom Monteiro
Ljusdesign: Niklas Jurander
Kostym: Marita Tjärnström

Två solon per kväll, total föreställningstid 80 minuter inklusive paus.