28+29 oktober. Elektrakomplexet / Anna Westberg

Verket är ett föredrag med text och dans, där koreografin tar sin utgångspunkt i kompositioner av kvinnliga pionjärer inom den elektroniska musiken. De är kvinnor som brutit ny mark i liv och konst, och de är kompositörer som sällan lyfts fram ur historiens skrymslen. Kompromisslöst har de arbetat mot rådande förväntningar på vad en kvinna kan och bör göra, och mot konventioner om vad som kallas musik. I samarbete med ljussättaren Viktor Wendin och den grafiska formgivaren Ronja Svenning Berge tar dessa konstnärsskap plats i text, bild och kropp.

De kompositörer som framträder i Elektrakomplexet är:

Daphne Oram (1925-2003), som arbetade länge för BBC där hon skapade ljud med hjälp av bandspelare och sinusvågs-oscillatorer. Hon uppfann Oramics, en kompositionsmaskin där ritade symboler överförs till ljud.

Delia Derbyshire (1937-2001) kallas ”The sculptress of Sound” och är mest känd för sina ljudeffekter i TVserien Doctor Who. Hon skapade ljudlandskap och musik för filmer som utspelade sig i ett avlägset förflutet, en okänd framtid eller långt in i det mänskliga psyket. Helt enkelt musik för platser där en orkester kanske inte är så adekvat.

Else Marie Pade, född i Århus Danmark 1924, komponerade Danmarks första exempel på både konkret musik och elektronisk musik. Hon blev som nittonåring fängslad efter att ha deltagit i motståndrörelsen mot de tyska ockupanterna. I isoleringscellen beslutade hon sig för, att om hon överlevde detta, skulle resten av hennes liv ägnas musiken.

Laurie Spiegel amerikansk kompositör och utvecklare av mjukvara för musikskapande i digitala miljöer, vars musik representerar mänskligheten ombord på rymdskeppet Voyager sedan1977. En annan komposition har nyligen använts i filmen The Hunger Games.

Beatriz Ferreyra, ursprungligen från Argentina men sedan 60-talet med Paris som bas, där hon samarbetade med Pierre Schaeffer i ljudforskningen på GRM. Fortfarande vid 78 års ålder spelar hon sin musik på festivaler runtom i världen.

Framförs på engelska

Med stöd från: Statens Kulturråd, Göteborgs stad och Danscentrum Stockholm | standardmodellen 2015

ANNA WESTBERG
är dansare och koreograf som under större delen av sitt liv varit verksam i Göteborg. Hennes samarbeten har spänt från minimalistiska solon, storvulen performance, till barnföreställningar på turné och teaterkoreografi. Hon har varit medlem i flertalet konstellationer där improvisation som scenisk form varit i fokus, och samarbetet med musiker är centralt. Hemmascen har oftast varit Atalante i Göteborg, där hon presenterat egna verk, som Jägermeisterin 2012 och i år Elektrakomplexet. Tillsammans med kontrabasisten Nina de Heney driver hon den ambulerande festivalen Dance’nBass ägnad enbart dans och kontrabas. Sedan hösten 2014 är Anna baserad i Stockholm och medlem av Weld Company.