Omprövning 22-25 mars

 
Anna Kochs koreografiska projekt Omprövning undersöker den kultiverade och skolade balettkroppen, formad av den klassiska balettens teknik.

Omprövning startades 2011 med en första arbetsfas och nu, i vår andra fas, presenteras projektet i form av ett solo dansat av Anna-Mi Fredriksson. Efter att ha arbetat en längre tid vid The English National Ballet har Anna-Mi Fredriksson återvänt till Stockholm och står nu för första gången på en svensk scen.

Koch vänder tillbaka till den klassiska tekniken från ett experimentellt håll. Efter att ha skolats i denna teknik är hon nu för första gången intresserad av att utmana och undersöka dess vokabulär. Idén och upplevelsen av ett kroppsligt center som producerar matematisk, symmetrisk koordination och kontroll blir här utgångspunkten för en omprövning.

Att arbeta med en klassiskt skolad dansare i Welds rum innebär en kroppslig kontextuell förflyttning från balett- institutionen med sin historiskt präglade kontext till en plats med egna specifika koder och referenser. Balettens teknik används här för att skapa rörelsekedjor som glider mellan dessa rum.

Under trycket av denna process tvingas koreografen och dansaren att på samma gång försvara och förflytta sina egna konstnärliga positioner.

Anna-Mi Fredriksson är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan 1996-2004 och har även studerat vid National Ballet School of Canada, English National Ballet School, École Nationale de Ballet de Marseilles och Estudio Maria de Avíla Zaragoza. 2003 var hon finalist i Eurovisionens Tävling för Unga Dansare 2003 och 2004 kvartsfinalist i Prix de Lausanne.

2005-2009 var Anna-Mi Fredriksson anställd vid English National Ballet och 2009 Artist in Residence at Shunt Vaults, London.

Anna-Mi Fredriksson har dansat på ett antal internationella scener som Royal Albert Hall, Wembley Stadium, Hong Kong Grand Theatre, The London Coli-
seum, China Century Theatre, Chateau de Versailles, Teatro Real Madrid etc. Hon har bland annat medverkat i Svansjön, Våroffer, Giselle, Alice i underlandet och Nötknäpparen.

2009 initierade hon LUXOR, ett experimentellt konstprojekt i samarbete med konstnär Pauline Amos och musikproducent William Orbit. Projektet hade residens på Shunt Vaults i London och framfördes bland annat på The Lowry Museum i Manchester 2010.

Anna Koch är dansare, koreograf och mångsysslare inom konst. Under åren har hon varit engagerad i koreografiska projekt både nationellt och internationellt. För fem år sedan startade hon Weld som är en arbetsplats för konstnärer, ett rum för residens och en produktionsplattform. I sitt experimentella undersökande finns ett starkt intresse för hur konst kommunicerar, vilken idévärld och praktik den manifesterar och aktiverar genom dialog.

Förra året medverkade hon bland annat med koreografin Unfolding i Marie Fahlin och Rebecka Chentinells festival:display på Moderna Museet samt med duon One/Scratch memory på festivalen Swedish Energies i Brooklyn, Nyc. 2010 hade koreografin Happy to be Here premiär på Dansens hus.

Balett har hon studerat för bland andra; Fay Nenander, Cecilia Edelholm, Ellen Rasch, Verner Klavsen, David Howard och på The Legat School of Ballet (UK).

Producerat av Weld med stöd av:
Kulturrådet, Stockholms kulturförvaltning, Stockholms läns landsting och Konstnärsnämnden

 

Weld Norrtullsgatan 7, 113 29 Stockholm tel/fax 08 30 94 50 info@weld.se www.weld.se