25 september. Dubbelrelease: Ny bok av Efva Lilja + magasinet KOREOGRAFI (NO)

 "Att koreografera dagen och låta natten vara – en apologi för dansen" av Efva Lilja
Kl 16.00 Stina Nyberg i samtal med Efva Lilja.
samt
KOREOGRAFI (NO)
Kl 18.00  Ann-Christin Berg Kongsness, en av initiativtagarna till magasinet, i samtal med två av de medverkande – Stina Nyberg och Efva Lilja.

————-
Ellerströms förlag presenterar Efva Liljas nya bok "Att koreografera dagen och låta natten vara – en apologi för dansen."

Efva Lilja använder minnen av konstnärliga, sociala och politiska erfarenheter och skriver fram situationer att dela. Hon skriver om det genomlevda, om hur kraft och mod hämtas ur upplevelser av immateriell stimulans, förlustelse eller den galenskap som slår sönder vardag och verklighet. Boken är en betraktelse över levandets villkor och en apologi för dansen.

Stina Nyberg samtalar med Efva Lilja om boken.

Boken finns till försäljning under dagen till extra förmånligt pris.

EFVA LILJA

är konstnär och arbetar med koreografi, bild, film och text. Hon har profilerat sig i mycket uppmärksammade och särpräglade verk. Efter ett antal år som dansare debuterade hon som koreograf 1982 och 1985 bildades E.L.D, ett forum för ny koreografisk scenkonst, där hon verkade t.o.m. 2005. 2003-2006 var hon professor i koreografi och 2006-2013 rektor vid DOCH, Dans och Cirkushögskolan i Stockholm. 2014 t.o.m. januari 2015 var hon sakkunnig i konstnärlig forskning vid utbildningsdepartementet. F.o.m. januari 2016 är hon konstnärlig ledare vid Dansehallerne i Köpenhamn. Parallellt med dessa uppdrag verkar hon fortsatt som konstnär. Efva Lilja skriver artiklar och böcker som publiceras nationellt och internationellt.

Efva Liljas böcker ges sedan 2012 ut av Ellerströms förlag:"100 övningar för en koreograf och andra överlevare" (2012) och "Förstår du vad jag inte säger? Om dans som samhällsomstörtande kärleksförklaring" (2012) .

efvalilja.se

Efva Lilja på Ellerström förlag

————-

– Kl. 18.00
Release av KOREOGRAFI (NO)

KOREOGRAFI är en tidskrift initierad och redigerad av Oslo-baserade koreograferna Solveig Styve Holte, Ann-Christin Berg Kongsness och författaren Runa Borch Skolseg. Tidningen består av texter skrivna av nordiska konstnärer inom området dans och koreografi. Varje text är uppbyggd kring en specifik frågeställning initierad av redaktörerna och innehållet består av fristående texter samt samtal och intervjuer. Tidningen vill bygga en rik och komplex förståelse av vad koreografi är och kan vara. Vi har curaterat texterna vi saknat och samtal vi har drömt om att få läsa. Alla texter finns både i skandinavisk och engelsk version.

Medverkande:
Efva Lilja, Naja Lee Jensen, Thomas Talawa Prestø, Elle Sofe Henriksen, Marte Reithaug Sterud, Ròsa Òmarsdòttir, Per Roar, Josefine Wikström, Janne-Camilla Lyster, Solveig Styve Holte, Simo Kellokumpu, Ann-Christin Berg Kongsness, Sonya Lindfors, Veronica Thorseth / Leo Preston, Mette Edvardsen, Mette Ingvartsen, Stina Nyberg och Venke Marie Sortland.

Grafisk design av Helge Hjort Bentsen.

Magasinet är finansierat av The Norwegian Arts Council och The Nordic Culture Fund.

Releasen på Weld hålls av Ann-Christin Berg Kongsness i samtal med två av de medverkande Stina Nyberg och Efva Lilja.

Magasinet finns till försäljning för 100 kr.