Tonight 22+23 sept

Lay it down TONIGHT
en koreografi av MGM Grand (USA)
Dans och scenografi av Moa Hanssen-Gullberg och Josefin Hinders

”Vi bestämmer oss för att visa Lay it down TONIGHT. Den är besläktad med Hexentanz, också stark, med bar rygg och växer nerifrån. Som människan växte ur jorden, sa en indian till oss, när vi kröp ner i det gamla adobe huset under jorden. Det är en dans som talar om feminism, schamanism, som är köttig. Som inte är rädd för att vara väldigt mycket av allt hela tiden. Nutidens häxdans, som aldrig backar utan insisterar om och om igen. Som lever, trots allt.” (Moa Hanssen-Gullberg och Josefin Hinders, 2012).

Under ett halvårs tid har Moa Hanssen-Gullberg och Josefin Hinders ägnat sig åt att skapa ett återuppsättande av Hexentanz (1926), en koreografi av Mary Wigman (GER). För att få tillgång till denna och studera materialet företogs en resa till New Mexico i USA. Väl hemma igen uppstod upphovsrättsliga problem och verket måste läggas åt sidan bara ett par veckor innan premiär.

De presenterar nu Lay it down TONIGHT av MGM Grand, en performance grupp som arbetar både i urbana utrymmen och på etablerade scener. Lay it down TONIGHT visades första gången 2009 på Jack Hanley Gallery (NYC) och har sedan dess spelats på en mängd olika dans- och konstscener i USA. MGM Grand består av Biba Bell, Jmy Leary och Paige Martin. www.moderngaragemovement.com

Som dansare och konstnär har Moa Hanssen-Gullberg de senaste åren instuderat ett antal verk och projekt av olika koreografer. Vad betyder det att vara den som förvaltar ett material som någon annan signerat?
Ytterligare koreografier som Moa nyligen arbetat med är bland andra DANCE (Practicable) av Frédéric Giés (FRA) och My Voice Shall Now Come From the Other Side of the Room av Lundahl & Seitl (SWE/GB).

Josefin Hinders arbetar som ljudmakare, ljusdesigner, scenograf och konstnär. Hon har även utgivit boken “Fula Edith” (2010), som fick fantastiska recensioner i bland annat DN. Hon spelar trummor i bandet Forest och har även suttit i styrelsen på Fylkingen. www.josefinhinders.com

"Lay it down TONIGHT. The swishing sonic underscore. Viscous air. Slippery hair. Dying elephants and mating rituals. Pagan Tron. Massaging the mind the body twists and unravels. Look at her back. The never-ending surface collecting scents, oils, dust, dirt." (MGM Grand)

OBS!

Efter söndagens föreställning håller Dr. Alexandra Kolb (GB) en föreläsning på temat; Current Trends in Contemporary Dance: A Political Critique.

 

Framförs med stöd av Konstnärsnämnden och Weld