5–10 juni: RHYMES mini-festival
Rhymes mini-festival är en plattform för en queer förståelse av poesi inom performance-konst. Rhymes fokuserar på praktiker som öppnar för en mångsidig artikulation i sökandet av det poetiska, i hur den uppfattas, utförs, skapas eller delas med en publik. Ett skiftande mellan dikt som ljudlandskap, som material, som gåta och som dialog för att skapa situationer för kroppen att samexistera i.
Projekt av: Nefeli Oikonomou och medarbetare
Medverkande konstnärer: Aleksandar Georgiev, Darío Barreto Damas, Mira Mutka, Marcus Baldemar & Viktoria Andersson & Linnéa Martinsson, Nefeli Oikonomou, Off Highway (Indra Linderoth och Nina Jeppsson), Pontus Pettersson, Day Raiders/Riders, PETS (Ofelia Jarl Ortega & Pontus Pettersson), Sebastian Lingserius.
Med stöd av: Stockholms stad och Weld
Samarbetsfestival: Ravnedans
Program
//////////////////////////////////
5 juni
kl 20.00
Fri entré
FOG & FOX TOUR
OFF HIGHWAY (Indra Linderoth & Nina Jeppsson)
”Oh ja, PR leder till död”, suckade Rupert Fox och förstelnade i bilden av sig själv.
I OFF HIGHWAYs andra röstresa fortsätter sökandet genom stadens/kroppens vindlande avkrokar och meningslösheter. Vi navigerar efter en triangulär karta med en av spetsarna nedåt. Vi vänder våra svidande blindögon mot dagsljuset, vidgar vår darrande läckande munöppning, reser oss ostadigt på bakbenen och sträcker oss mot:? Hör oss frambesvärja den osäkra plats där verklighetens kategorier och identiteter spricker upp – allt ska gå till spillo.
kl 21:00
I LOVE MY COUNTRY BUT…
Film av den filipinske konstnären Russ Ligtas
Dessutom programrelease för festivalen tillsammans med medverkande konstnärer, konstnärssamtal och fest!
—————-
7 juni
kl 19.00
POETRY READINGS
Ett öppet rum för att läsa poesi tillsammans. En uppvärming inför en performance, men också en performativ uppvärmning. Under denna timme delar Nefeli Oikonomou, Aleksandar Georgiev och Mira Mutka med sig av nybakad poesi och stämmer sina röster mot mångsidiga artikulationer. Kom och avsmaka delar av deras konstnärliga process och förbered dig för inför Rhymes of Pleasure-magi.
kl 20.00
Premiär! RHYMES OF PLEASURE (RoP)
Nefeli Oikonomou med Aleksandar Georgiev och Mira Mutka
Rhymes of Pleasure (RoP) är en poetisk framställning som utvidgar gränserna mellan artikulation, rörelse och historisering och placerar dem i icke-normativa relationer. Verket växlar mellan att använda dikt som ljudlandskap, som material, som gåta och som dialog för att skapa situationer för kroppen att samexistera i.
RoP föreslår koreografi av rim, rörelser och beats i dialog med varandra och skapar en mix mellan poetry slam, lust jukebox och performance-konsert.
RoP prövar olika sätt att läsa, skapa och utföra poesi och föreslår koreografi som ett tillvägagångssätt för att transformera kroppens politik.
—————-
9 juni
kl 20.00 – 20.20
SOUND-ING-DISTANCE
KASS/Lingserius
En installation där röst initieras och spelas från kroppens olika delar. Där försök görs för att återupptäcka nya relationer mellan ens ”egna” ljud, ens ”kopierade” ljud, och ens ”förinspelade” ljud. Verket kommer att aktivera olika verktyg för själv-distans mellan performer och det koreografiska ramverket. Olika ”retro” identiteter prövas bortom själv-distansiering eller själv- medvetenhet. En slags ”koreografi som landskap av mikroskopi”, snarare än ”koreografi som ett expanderat fält”.
Sound-ing-distance tar avstamp från research-projektet distance as a des(s)ert som gjordes våren 2016 i samarbete med Micadanses i Paris och vill motverka en ny ökenperiod.
kl 20.30
MOONLIGHT
Darío Barreto Damas och Aleksandar Georgiev
Vi är intresserade av medförfattande metoder som tillämpar intuitiva och ömsesidiga sätt att fungera och motivera varandra på.
Moonlight presenterar en sammanfattning av samtal mellan Ace och Dario.
I think you think I think about you and you think I think you think about me and that is so cool. And sometimes, I think I think you think about me and you think you think I think about you and even that it is so fucking cool.
Det är en måne och det har ljus och det är en praktik, det är ett mönster och upprepar med all säkerhet inte sig själv, det är strukturellt och det är poststrukturalism för de som önskar, det är Disney och det är queer och Aurora finns i det.
kl 21.30
SLOWATHON
– en inbjudan att gå långsamt tillsammans under en timme.
Mira Mutka
Långsamheterna skulle kunna förstås som eftertänksamma försök till att syntetisera en mängd av erfarenheter, information och förnimmelser. Slowathon uppstod som en praktik ur stadier av förlust och ett behov av potentiell integration av konstnärligt och vardagligt liv.
Varmt välkommen att delta genom att se och/eller att gå.
Dörrarna är öppna under timmens gång och det går att gå in och ur närsomhelst.
—————-
10 juni
kl 19.00
POETRY READINGS
kl 20.00
RHYMES OF PLEASURE (RoP)
Nefeli Oikonomou med Aleksandar Georgiev och Mira Mutka
kl 21.30 – 00.00
End Party med PETS!
PETS is a desire
PETS is cybersex but oral and some kind of rhythm
PETS is slowporn and off porn
PETS is dirty stories with a soundtrack
Your new calendar holiday
PETS is keeping you dance company
A pink shower all over your dearest body parts
PETS will punch the dead donkey back to life
PETS is Swedish choreographers Ofelia Jarl Ortega and Pontus Pettersson
—————-
Screenings / Installation
5 – 10 juni
Day Raiders/Riders
Day Raiders/Riders är en grupp som rör sig som en konstinstallation i utkanten, bredvid eller intill staden och dess kropp under obestämd tid. Genom korta tillfälliga performance och deras kvarlämningar skapar dem potentiella ögonblick som, om dem märks, är tänkta att öppna upp ögonen från den egna vardagstunneln och återinföra lite glitter och mysterium.
Aktiviteten är en kärlekshandling som vill fira de små aktionernas potential att flödelserikt förlängas.
Live performance, micro-installationer, kvarlämnade meddelanden, pusselbitar och digitala spår kommer med andra urbana healing praktiker försöker agera som alternativa behandlingar, som en massage för att tillföra energi i det lilla ögonblicket. Inte för att stadens kropp nödvändigtvis behöver healing, men att aktionerna agerar mer som en peeling eller knuff in till ett annat form av varande.
—————-
Morgonklass
5 – 9 juni
kl. 09:30 – 11:00
Fri entré
Doing Love Shrine & Your Majesty – Part 1 – a collective healing through self-loving but also a lap-dance of sorts
Morgonklasser med Marcus Baldemar, Viktoria Andersson & Linnéa Martinsson
Som en del av forskningen kring och skapandet av dansföreställningen Love Shrine & Your Majesty – Part 1 bjuder vi in till att delta i våra morgonklasser.
I denna en och en halvtimmesklass gör vi övningar och uppgifter baserade på det arbete vi hittills gjort. Övningarna kommer att omfatta improvisation, fantasi, andning och röst. Vi kommer också att skapa fast material baserat på text. Vi utgår från r'n'b och popmusik och använder dessas (ofta sexistiska och på andra sätt problematiska men ändå så älskvärda) texter för att koreografera oss själva och ge oss (dans)-fraser. Vi använder sedan KRAFTEN AV KÄRLEK OCH MOTSTÅND för att omvandla dessa texter till en personlig helande dans.
Objektet för vår kärlek kommer att vara självet och förlängningen av oss själva, vår dans, tillsammans med andra. Arbetet vi gör kommer att leda oss till att, i den andra delen av klassen, utföra stycket tillsammans med ett ljudspår.
Verket är för närvarande 34 minuter långt. Det finns möjlighet att delta som publik.
//////////////////////////////////
NEFELI OIKONOMOU
är konstnär från Grekland, baserad och verksam i Sverige. Förutom att arbeta som dansare, har hon skapat sina egna koreografier sedan 2006. Efter utbildning i dans (MoC) och Design (UoA), avslutade hon nyligen sin master i koreografi vid DOCH och den tvärvetenskapliga kursen Organizing Discourse vid Konstfack. Hon har kurerat Pracrising Transitions Festival på Wip Konsthall i Årstaberg och är samarbetspartner i projektet D ANCER av Sebastian Lingserius. Genom möten med andra artister söker hon efter utmanande sätt att dela, utforska, presentera och dyka in i oväntade affekter. Hennes nyfikenhet på dis-orienterande normer och hennes intresse för innovativa sätt till samrörelse, ger riktning till hennes koreografiska arbetsmetod.
MIRA MUTKA
arbetar inom koreografi och dans genom att initiera, genomföra och undervisa, ofta genom danser, icke-läsbara skrifter och samtal. Nuvarande arbetsmiljöer med Together Alone (Eleanor Campbell, Ilse Ghekiere, Manon Santkin, Matilda Lidberg, Mira Mutka, Pavle Heidler, Roos van Berkel, Samuel Draper), Cullbergbaletten (Figure a Sea, Cullberg 50 years, Mental States in Sweden in Dance), Malin Hellkvist Sellén (Missionären) och Nefeli Ikonomou (Rhymes of Pleasure) inkluderar framträdande, koreografi assistans och produktion.
ALEXANDAR GEORGIEV
är koreograf / konstnär / lärare baserad i Stockholm / Skopje / Sofia som arbetar lokalt, men även nomadiskt runt om i Europa. Han har deltagit i ett antal såväl formella som icke-formella utbildningar, som NOMAD, SPAZIO, DanceWeb, 50 Days Fly Low and Passing Through. Han är nyutexaminerad från Masterprogrammet i Koreografi vid DOCH och fick nyligen ett stipendium från programmet Critical Practice. Han arbetar för närvarande med projektet Celebrate it (samarbete med Zhana Pencheva och Nefeli Oikonomou) och familjesamarbeten med MRF- Madness runs in the Family (i samarbete med Dragana Zarevska). Han är en av grundarna till- och även aktiv medlem i Nomad Dance Academy -Makedonia, Nomad Dance Academy- Bulgarien och GARAGE kollektiv. Inom kort…Ace
DARIO BARRETO DAMAS
föddes 1993 i Santa Cruz de Tenerife, Kanarieöarna, Spanien. Darío studerade konstnärliga, tekniska och teoretiska ämnen på Espacio Cultural Victoria för Roberto Torres, Teresa Lorenzo, Laura Marrero och Chano González med flera. Under två år studerade Darío Grado programmet Superior de Danza vid koreografi avdelningen på Institut del Teatre i Barcelona med ledning av Alexis Eupierre. För tillfället gör Darío sin kandidatexamen i dans vid Dans och Cirkushögskolan, Stockholm. Darío har jobbat med koreografer såsom Sonia Rodriguez, Juliette Louste, Elena Lalucat och Paloma Muñoz. Han har också varit involverad i projekt med Errequeerre dansa och Ballet Contemporáneo de Barcelona. Dario började skapa egna verk 2012, vilka ofta är presenterade vid festivalen Canarios Dentro y Fuera, Tenerife.
INDRA LINDEROTH & NINA JEPPSSON
är scenkonstnärer utbildade på skådespelarprogrammet vid Stockholms Dramatiska Högskola. De är grundare av performancegruppen TIR (2008) som skapat ett flertal scenkonstverk i bl.a. Stockholm, Köpenhamn och Istanbul, samt grundare av Jordbro Stadsteater (2012) – en manifestation för det gemensamma och en aktion mot privatiseringar, gentrifiering och mot hela det kapitalistiska systemet. Sedan våren 2016 jobbar de tillsammans under namnet OFF HIGHWAY.
För mer info: offhighway.se
SEBASTIAN LINGSERIUS
är koreograf och performer baserad i Stockholm. Utbildad först på Kungliga Svenska Balettskolan och vidare genom en Master i koreografi på DOCH. År 2011 startades KASS produktion, genom vilken han producerar sina verk i nära samarbete med hus såsom MDT, Weld och Dansens Hus i Stockholm. Genom att ha dansat och koreograferat de senaste 10 åren, anser han dans vara en möjlighet att omdefiniera vad det mänskliga subjektet möjligen skulle kunna bli.
MARCUS BALDEMAR
är dansare och koreograf baserad i Stockholm och Bryssel. Han studerade vid SEAD i Salzburg, Österrike och vid P.A.R.T.S. i Bryssel, Belgien. I sitt arbete, strävar Marcus efter att kombinera sin kärlek till- och intresse för kroppar som poetik och politik, dans och populärkultur.
PONTUS PETTERSSON
är koreograf med Stockholm som bas. Hans koreografiska arbete pendlar mellan scenverk, installation och performance, spådom och kattpraktiserande, poesi och dans, i sitt eget arbete och som dansare för andra. Ett utmanande av dans och koreografi som separata språk samtidigt som de är starkt bundna till varandra. Där de praktiseras och utvecklas/manas/går från deras separata frågor, politik och estetik.
DAY RAIDERS/RIDERS
är en anonym grupp som rör sig runt i Stockholm som en konstinstallation i periferin. Korta temporära föreställningar och deras lämningar används för att skapa potentiella moment som, om de uppäcks, avser att lyfta det dagliga tunnelseendet av vardaglighet och återinföra en liten bit av mysterium och glitter till annars obetydliga stunder och platser.