15-21 maj. Performance records: a laboratory
Performance records är ett konstnärlig laboratorium och program på Weld organiserat av Oda Brekke med Alexander Talts, Leah Landau, Lisa Schåman, Maia Means, Max Wallmeier, Simon Labbé, Sonja Pregrad och Tuuli Vahtola .
‘Records’ refererar till en registrerad handling samtidigt som det för tankarna till teknologisk utveckling, övervakning och dagens produktivitetskrav. Kan upplevelsen av att följa ett spår skapa friktion inom vår accelererande och spekulerande samtid?
De lokala och internationella konstnärerna är inbjudna att uppta samtal som en gång påbörjats. Under veckan kommer de undersöka hur deras performativa praktiker relaterar till minnesskapande och spår.
Under veckan sker två publika tillfällen, en dansperformance av kroatiska danskonstnären Sonja Pregrad och en installation av den kanadensiska konstnären Simon Labbé. Vid dessa tillfällen kommer även gruppen dela med sin process genom samlingar av texter och spår.
PUBLIKT PROGRAM
Fri entré
Boka: book.weld.se
Tisdag 16 maj kl 18-21
ELMD : the archaeologist (aria)
Performanceinstallation av Simon Labbé
Pågående läsning av texter föreslagna av laboratoriet
Dörren är öppen under de tre timmarna och du är välkommen att komma och gå som du önskar
—————–
Söndag 21 maj
kl 16.00
Object of Dance (where is performance when it’s not there)?
Dansperformance av Sonja Pregrad
Performancen varar i 30 minuter och efteråt bjuds publiken in till en läsning och samtal med Alexander Talts, Leah Landau, Lisa Schåman, Maia Means, Max Wallmeier, Oda Brekke, Simon Labbé, Sonja Pregrad och Tuuli Vahtola.
kl 17.00
Läsning av spår från veckan och samtal med laboratoriet
Genomförs med stöd av Weld, Kulturrådet och Nordisk Kulturfond
ELMD : the archaeologist (aria).
Performance-installation av Simon Labbé
Varje morgon dricker jag kaffe och sitter med min anteckningsbok i omkring 45 minuter. Jag skriver dagens datum och stryker under det, precis där jag avsluttat skrivandet dagen innan. Oftast är klockan kring 7:30 eller 8 på morgonen och jag sitter på mattan i mitt vardagsrum, mot fönstret i österläge som man kan se gatan genom. Samtidigt som dagen börjar ritar jag en linje och följer den, jag spårar tankar om den föregående dagen och natten, en byggnadsställning av abstraktioner eller bilder från drömmar, ofta intrasslade i något arbete jag uptas av och de frågor det ställer. Många frågor och många lösa trådar faktiskt. Jag läser nästan aldrig det jag skrivit igen, men jag vet att vissa fragment upprepas, nästan ordagrant från dag till dag. Jag bär dem med mig som vittnen av ett möte tills de har metaboliserats och till slut kan glömmas.
ELMD : the archaeologist (aria)
är en performanceinstallation som följer en score av repetition och reaktivering genom olika minnespraktiker. Den genomsyras av olika inskriptionsmedier och deras funktioner som verktyg för att hålla fast vid tidens flyktighet och gesterna de föder. Verket frågar sig hur nya minnesteknologier också implicerar nya former av glömska.
————————————————————————
Object of Dance (where is performance when it’s not there)?
Dansperformance av Sonja Pregrad
När jag 2010 talade om hur deprimerande det är att göra föreställningar i ett sammanhang där de sällan spelas mer än några få gånger, sa S.M. till mig: ”Var är föreställningen när den inte finns där? Performance, liksom en filosofisk tanke, arkitekturen i en byggnad eller Duchamps urinoar – skapas som en spekulation om det absoluta och eviga. Föreställningar (som inte finns där) är således spöken, uppenbarelser som hemsöker sina upphovsmän, och i någon mening hela samhället.
Sonja Pregrad kommer använda sin performance Object of dance för att tänka genom laboratoriets process kring temat minne och spår inom performance. Hon kommer arbeta med kroppens och performance genrens status i relationen mellan dans och andra medier – drag, teori, materiella praktiker, arkivering.
ALEXANDER TALTS (SE)
är litteraturvetare och skribent med bakgrund inom dans och koreografi. Han läser för närvarande ett masterprogram i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. Sedan 2022 är Alexander del av produktionsgruppen för My Wild Flag, en årlig festival för queer dans, performance och koreografi i Stockholm.
LEAH LANDAU (AUS/SE)
är en konstnär som arbetar inom dans, koreografi, text och curatering i Stockholm. Som dansare har Leah medverkat i Communal Rope för QUATRO (SE); Ultimate Dancer a.k.a Louise Ahl’s (SE/UK) six hour epic saga Hevi Metle vid Baltic Circle for Contemporary Art Newcastle (2020) och koreograf Luke George’s (AUS), Public Actions vid Dance Massive Festival, Melbourne (2019) och Keir Choreographic Award (2018). Tillsammans med danskonstnärer över hela världen har Leah organiserat A Class for A Cause för att skapa ett gemensamt rum för danskonstnärer under och efter Coronapandemin.
Som koreograf har Leah nyligen gjort verket A/P D/V vid ImpulsTanz ATLAS i Wien; Back then, flying meant you could land in a farmer’s field (2021) vid Hallen, Stockholm; Goat Talk på Dansmässan (2019) Stockholm och Dance Massive Open Studio, Melbourne (2019), Smoke Smoking vid Danscentrum Stockholm (2019); Romancer vid Lucy Guerin Inc.’s Pieces for Small Spaces 2016 (Melbourne). Leah har sedan 2021 en Master i Nya Performativa Praktiker vid Stockholm Konstnärliga Högskola och undervisar nu vid master- och kandidatprogrammet på SKH, samt vid La Manufacture i Lausanne, Schweiz.
LISA SCHÅMAN (AX/SE)
arbetar med experimentell dans och koreografi. Sedan sin kandidatexamen i dans 2015 från Stockholms Konstnärliga Högskola har hon arbetat med koreograferna, i urval, Mirko Guido, Ellen Söderhult, Peter Mills, Leah Landau, Malin Elgán och Oda Brekke. Lisa har studerat estetik vid Södertörns högskola och är medlem i plattformen INSISTER SPACE samt höjden verkstäder och studios. 2018 mottog Lisa DanceWEB-stipendiet.
MAIA MEANS (NO/DK)
är frilansande danskonstnär med bas i Stockholm. Hon utövar och skapar dans i form av föreställningar, texter och publikationer. De senaste åren har hon dansat nationellt och internationellt med erkända koreografer och skapar projektet Fictions, stitched, som undersöker mötet mellan dans och böcker.
MAX WALLMAIER (DE/DK)
är koreograf och dansare med bas i Köpenhamn. Han har en kandidat i Dans Performance från Stockholm Konstnärliga Högskola och en Master i koreografi från Den Danske Scenekunstskole. Han har arbetat med koreografer som Yvonne Rainer, Luisa Saraiva och Lisa Bysheim och som del av Weld Company i Stockholm.
I sitt skapande är han intresserad i de subtila kvaliteterna av att fråga och uppmärksamma. Hur rörelse tar form i tiden är centralt i hans konstnärliga research. Hur kan förändringar i just denna process påverka dansarens och publikens upplevelse och hur kan det användas till att skapa resonans? I sitt senaste research In the Wake bjöd han in flera samarbetspartners till att skapa duetter samt ett gruppverk med fokus på reversibilitet som en rörelseprincip och kompositionsstrategi. Han har ett pågående samarbete med Maia Means där de tillsammans utforskar koreografiska strategier för att skapa böcker och danser.
ODA BREKKE (SE/NO)
är en danskonstnär med bas i Stockholm. Hon arbetar internationellt som koreograf, performer och skribent. Hennes arbete karakteriseras av en materialistisk ingång till perception som främjar detaljer framför överblick. Hon är nyfiken på rum där en kan dröja kvar och intresserad av metoder som komplicerar lineära narrativ och instrumentaliserade förhållningsätt. Hennes arbete When there’s only surface left hade premiär på Weld 2021 och har sedan presenterats vid festivalen IMPROSPEKCIJE på Museum för samtida konst i Zagreb, Bergen Kjøtt, Dance Cooperative i Köpenhamn och höjden studios. Hon var del av att skapa publikationen Art as Object/Art as Practice som publicerades av Skogen i Göteborg 2020. 2018 var hon del av att starta den kollektiva studioplattformen höjden –en kollegial allmänning för autonom produktion och konstnärligt utbyte i Stockholm.
SIMON LABBÉ (CA/NL)
arbetar med en transdisciplinär kompositionspraktik. Han prioriterar lyssnande, rörelse och läsning som modaliteter för att skapa verk i form av performance, text, ljudinspelningar, arkitektoniska installationer och experimentella workshops. Idessa utforskar han trassel av tro och begär, material och affekt, det verkliga och det imaginära. Hans research lånar verktyg och ideer från arkitektur, semiotik, koreografi, post-cybernetisk teori och processorienterad filosofi. Den senaste tiden har han undersökt hur olika modeller för att förstå världen också formar världen. Han arbetar ofta i samarbete med performers, musiker och skribenter och har presenterat sitt arbete i Europa, Kanada, Mexiko och USA. Han är nu baserad i Nederländerna.
SONJA PREGRAD (HR)
är en koreograf, performer, pedagog och curator. Hon har en MA i Solo Dance Authorship från Universitaet der Kunste Berlin och har studerat vid ArteZ institute i Arnhem, SNDO i Amsterdam och Codarts i Rotterdam. Hon har mottagit pris för organisering av festivalen Improspekcije, för hennes koreografiska arbete har hon mottagit tre Croatian National Theatre priser och fem nominationer, tre Croatian Dance Associations priser och ett särskild omnämnande vid 26th Slavonian Biennale. I hennes arbete som koreograf tänker hon på dansen som en relationell gest, hennes koreografi återuppfinner kroppsliga praktiker och re-approprierar format. Sonja har skapat egna verk och utvecklat långsiktiga samarbeten, som presenterats internationellt. Hon har varit involverad i flera gräsrotsinitiativ ii Zagreb och Berlin. Hon var med att starta och driver festivalen Improspekcije (sedan 2007), organisationerna Fourhanded, Object of Dance och kollektivet Antisezona. Varav den sistnämnda driver ett program för performance vid Museum för samtida konst i Zagreb. Som performer har hon arbetat med koreografer som Meg Stuart, Isabelle Schad och bildkonstnären Sanja Iveković. Hon har kontinuerligt undervisat på New Media avdelningen vid Fine Art Academy i Zagreb och Dance avdelningen vid Dramatic Art Academy i Zagreb samt på ROAR Berlin independent program.
TUULI VAHTOLA (FI)
är en dans- och performancekonstnär som bor i Helsingfors. Hon arbetar själv och med andra i olika roller: som performer, koreograf och dramaturg. I sitt arbete fascineras hon av frågor som relaterar till intimitet och beröring såväl som språkets korporalitet. Sedan 2018 har hon varit medlem i Precarious Practices en arbetsgrupp och plattform i Helsingfors. Tuuli har en kandidat i dansperformance (2017) från Stockholm Konstnärliga Högskola.
Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm