1-3 feb. Skymningsfåglar / Katja Seitajoki

Skymningsfåglar
En betraktelse om mörkrets betydelse för det levande

För vuxna och unga (från 10 år)

Här möter du all den livfulla aktiviteten som pågår i naturen när människan vanligtvis ligger och sover. Ett oändligt mörker som vi varken kan förklara eller förstå, men som ändå är en plats med trädtoppar som skymtar i månljus. Insekter i hårt arbete, fladdermöss som jagar och lysmaskar som leker kurragömma i växtligheten i natten. En upplevelse där vi som i skymningen får känna hur ljuset avtar och mörkrets dunkla värld tar över.

I föreställningen sveper ljud, rörelse och ljus in oss i den mörka naturen där ögon och öron, känselspröt och känslokroppar uppmärksammar oss i natten. Publiken blir en del av iscensättningen och i mörkret blir deras konturer vaga och omgivningen sipprar in i dem. Rörelse från fladdermöss, fukt, vind och lysmaskar formar dansarnas kroppar och leder dansen in i skärningspunkten mellan mörker och ljus. Vi spekulerar i hur det är att vara ett djur, en växt eller en insekt med förmågor särskilt anpassade till mörkret.

I en tid av dygnet runt-konsumtion, ljusföroreningar och klimatförändringar begrundar vi mörkret och frågar oss vad människan är i den dunkla naturen. Genom rörelse, text och ljud skapas både vackra och grymma scenbilder där vi låter det mer-än-mänskliga leda oss.


Torsdagen 1 februari kl 19.00
Fredagen 2 februari kl 19.00
Lördagen 3 februari kl 16.00

Weld
Norrtullsgatan 7

Boka: book.weld.se

Skymningsfåglar spelas också för högstadiet som del av Dansistan

30 & 31 januari kl 10.00 och 13.00 samt 1 februari kl 13.00

Läs mer och boka på dansistan.se


Idé och koreografi: Katja Seitajoki i samarbete med dansarna och Lisen Pousette
Dansare: Ellen Söderhult, Noah Hellwig och Lisen Ellard
Kompositör: Tomas Björkdal och Lena Swanberg
Text: Alexandra Loonin
Kostym och scenografi: Maline Casta
Ljus: Mira Svanberg
Foto: José Figueroa
Teknik: Ronald Salas
Sömmerska: Lotta Danfors
Konstruktör ljusskulpturer: Rolf Schuurmans
Produktion: Arena Baubo

Skymningsfåglar görs i samarbete med SITE, Weld, DansPlats Skog, Skeppsholmsstudion och Gula Villan. Med stöd av Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm.


KATJA SEITAJOKI
är verksam som koreograf/regissör och projektledare/producent. Med experimentlust, mod och finurlig humor lyfter hon fram brännande samhällsfrågor för barn, unga och vuxna. Mötet mellan konsten och publiken står alltid i centrum. Genom åren har hon skapat föreställningar i traditionella scenrum och ute i samhället och naturen. Många av hennes verk har skapats inom ramen för Arena Baubo och visats bland annat på Weld, MDT, Turteatern, Inkonst, Uppsala Stadsteater, Dramalabbet, Orionteatern och Stora Teatern.

Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm