11 okt. Abstraktionspraktiker – En mötespunkt för konst och vetenskap / Flat Octopus + Cluster 8

Abstraktionspraktiker
– En mötespunkt för konst och vetenskap

Detta kommer att vara ett slags experiment. Låt oss tänka på hur konstnärer och forskare faktiskt arbetar! Vad är likt och vad är olikt? Vi hoppas att detta ska få oss att släppa våra gamla förutfattade meningar och teorier och hitta en gemensam mötesplats. Två konstnärer och två forskare har bjudits in. De är både lika och olika. Var och en har ombetts att förbereda en 15-minuterspresentation om sin praktik. Vi hoppas att detta generösa bidrag och ett lika generöst lyssnande kommer att leda till en diskussion med alla deltagare. Medverkande: Jesper O. T. Andersson, Donglei Chen, Amanda Selinder, Julia Hannukainen

Organismo vivo/Levande organism är en 8′ videoperformance av den spanska konstnären Marta Pinilla i samarbete med den katalanska dansaren Mireia Piñol som ägde rum på Naturhistoriska riksmuseet under COVID-19-pandemin.

Efter filmen, presentationer och samtal bjuds det på livemusik av Rasmus A Danneholt och drinkar av Katerina Lukoshkova speciellt framtagna för kvällen.


Onsdagen den 11 oktober kl 18.00

Dörrarna öppnas 17.30

Weld
Norrtullsgatan 7

Fri entré

Boka: book.weld.se


MARTA PINILLA
är en spansk multidisciplinär konstnär som har två examina: Biologi och konst (Complutense University, Madrid) och en masterexamen i konst och vetenskap (Central Saint Martins, London): Hon använder både sina kunskaper i föreställningar och konstinstallationer.
martapinilla.com

JESPER O. T. ANDERSSON
arbetar med skulptur och teckning inom det utvidgade fältet med fokus på plasticitet som utgångspunkt. Han erhöll sin kandidat- och magisterexamen i fri konst från Kungliga Konsthögskolan 2020.
jesperoscarthomasandersson.com

DONGLEI CHEN
Genom att berätta historier om fiskarnas uppkomst och deras erövring av land rekonstruerar Donglei Chen den cellskaliga 3D-arkitekturen i fossiliserad hud, tänder och kroppsskydd för att återskapa utvecklingen av djur som levde för 500-300 miljoner år sedan.
researchgate.net/profile/Donglei-Chen

AMANDA SELINDER
är en bioart- och textilkonstnär som bor och arbetar i Uppsala. Hon utforskar levande organismer som svampar och deras förmåga att producera pigment beroende på den omgivande miljön.
amandaselinder.com

JULIA HANNUKAINEN
är doktorand i teoretisk fysik och arbetade tidigare som dansare. Sökandet efter nya sätt att berätta historier ledde till deras nuvarande intresse för topologiska kvantfenomen.
kth.se/profile/julhan

RASMUS A DANNEHOLT
har producerat och framfört elektronisk musik sedan 2008. ORIGINS PROGRAM är en elektronisk liveakt från Stockholm som behandlar universums ursprung, olika astronomiska kroppar och livet.
originsprogram.bandcamp.com

EKATERINA LUKOSHKOVA
är en bildkonstnär som arbetar med fotografi, skrivande och video. Hennes konstnärliga intresse är den mänskliga kroppen i samtida värdesystem och de möjligheter som följer med den.
lukoshkova.com

FLAT OCTOPUS
är ett internationellt konstnärs- och curator-drivet kollektiv i Stockholm, Sverige, som startades 2019. Vårt namn kommer från vårt fokus: att curatera utställningar i lägenheter, tillsammans med samarbeten med andra konstnärsdrivna initiativ. Flat Octopus är: Alice Máselníková, Amr Hamid, Edit Fándly, Erik Wijkström, Juanma González och Paulina Granat.
flatoctopus.com

CLUSTER 8
är ett tvärvetenskapligt konstkollektiv som sammanför konstnärligt skapande, curatoriell praktik, konsthistoria och kvantfysik. Kollektivet
består av Isabelle Ribe, curator; Sara Ekholm Eriksson, konstnär; Lior Nønne Malue Hansen, konstnär; Axel Gagge, konstnär och forskare i kvantfysik; och
Otto Ruin, konstkritiker och författare.
cluster8.org

Producerad av Flat Octopus med stöd av Spanska ambassaden, Kulturrådet och Stockholms stad.

Curaterad av Juanma González (Flat Octopus) och Axel Gagge & Lior Nønne Malue Hansen (Cluster 8) med stöd av Anna Koch (Weld)