14+16+18 feb. I Am Ballet / Sebastian Lingserius & Nefeli Oikonomou

Sebastian Lingserius fortsätter att utforska sin både komplexa och kärleksfulla relation till balettens värld. Denna gång tillsammans med Nefeli Oikonomou i I Am Ballet med premiär den 14 februari.


Onsdag 14 februari kl 19:00
Fredag 16 februari kl 19:00
Söndag 18 februari kl 16:00

Weld
Norrtullsgatan 7

Boka: book.weld.se


Skolad i balettens form finns där spår som aldrig försvinner. En (kropps) hållning och ett sentiment, en palett av känslor som balettens värld värnar om. Under åtta års tid har Sebastian varit upptagen av att fundera över dessa specifika uttryck. De som stannat kvar i både minne och kropp och som lätt kan aktiveras åter. Verket skapar en plats där dessa både kan få existera och utmanas.

Detta är det tredje projektet som utgår från, rannsakar och utvecklas i balettens utmarker. Den första baletten skapades 2016 på Weld tillsammans med Kim Love Kjällman med titel Other, Ballet, Piece. Den andra skapades tillsammans med Noah Hellwig, Nefeli Oikonomou och Caroline Byström under pandemin och presenterades (som live-stream) från Stenkrossen i Lund, med titel Neo Ballet Project.

Jag är balett. Jag är gjord av sorg, av livfullhet, av åtrå, av minnen, av kåthet, av tro. Av en förlängd mage. Gjord av tårar, av nostalgi, av lust, av en leende läpp och ett utsträckt öra. En pulserande hand, ett stängt ögonlock, en sträckt nacke. Jag är åska och blixt, rosornas doft, en ömsint smekning och ett känsloutbrott. Ett känsligt skinn. Blodiga muskler. Gåshud. En svettig panna. Just nu är jag gjord av balett, och det är du också.


Idé, koreografi, dans: Sebastian Lingserius
Koreografi, dans: Nefeli Oikonomou
Kompositör: FEC
Teknik: Mali Dönmez
Text, ljus, kostym, foto: Sebastian Lingserius och Nefeli Oikonomou, i samarbete med ChatGPT.
Produktion: KASS Produktion
Med stöd av: Region Stockholm, Weld, Sand Dansstudio


SEBASTIAN LINGSERIUS
är koreografen som letar i dansens utmarker. Han har vänt in och ut på Stålmannen, givit publiken vad-massage under föreställningar, blickat in i det post-cyborgiska och låtit robotar berätta om sina kroppsliga krämpor,  dissekerat filosofen Deleuze tanke-kropp, och låtit en daggmask dansa Gaga. I hans arbete finns ett starkt intresse i att konstruera psyko-somatiska praktiker, icke-raka danskroppar och att återerövra dansens språk. Att dissikera den makt som styr kroppens filosofi och politik.Sebastian är verksam i den svenska dansbranschen de senaste tjugo åren. Han verkar i både det smalt intima och i de stora dans-formaten. Arbetar med mängder av spjutspets-konstnärer årligen, och föredrar mod framför förutsägbarhet.

NEFELI OIKONOMOU
är dansare, koreograf, performer och danspedagog från Grekland, baserad i Sverige. I hennes arbete utforskar hon  nya horisonter för dansens och koreografins utveckling, i korsning av det förkroppsligade och det poetiska. Nefeli kurerade senast Festivalen In an Act of Weaving på Weld, som inleddes med dansföreställningar, installationer, videoverk, workshops och koreografiska interventioner. Festivalen fortsatte sedan  med podcasts och bokpublikation. Hon premiärvisade verket Weavers i september 2022 i samproduktion med Weld och presenterade installationsversionen av verket i Livrustkammaren. Nefeli har samarbetat med Sebastian sedan 2016 i olika produktioner och  tillsammans är de initiativtagare till SAND Dansstudio i Aspudden, en nyetablerad studio för experimentella praktiker.


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm