15+16 nov. Weld Extended / DOGS of DEVOTION /Jeanine Durning

I år sträcker sig Welds koncept Weld Extended ut till att omfamna DOGS of DEVOTION som är den amerikanska koreografen Jeanine Durning arbete för dansarna Ulrika Berg, Louise Dahl och Hana Erdman. Som gäst har de bjudit in kompositören / performern / dansmakaren Tian Rotteveel till att skapa ljudlandskapet.

 


15 november  kl 19.00
16 november kl 19.00

Weld
Norrtullsgatan 7

Boka: book.weld.se


DOGS of DEVOTION, gjord för och med Ulrika Berg, Louise Dahl och Hana Erdman, utgår ifrån Jeanine Durnings performativa praktik nonstopping och bygger på konstnärernas delade intresse för dans som en vital kraft och poetisk, men också absurd, hängivenhet till det pågående. Med dynamisk fysikalitet och ett hastigt sinne leker DOGS of DEVOTION med och genom de bestående krafter som formar begär, beteende, beslutsfattande och samhörighet mitt i pågående förändring.


Weld Extended är en förlängning av det experimentella projektet Weld Company (2013-2021).  Weld Extended bjuder in såväl svenska som internationella koreografer att dela med sig av sin praktik till en inbjuden grupp dansare. Denna höst sträcker sig Weld Extended ut till ett projekt som inte kunnat finna finansiering på egen hand.


Koreografi: Jeanine Durning i samarbete med Ulrika Berg, Louise Dahl och Hana Erdman
Dans: Ulrika Berg, Louise Dahl och Hana Erdman
Musik: Tian Rotteveel
Ljusdesign: Jonatan Winbo


JEANINE DURNING (US)
Jeanine Durning, från New York, är en Alpert Award-vinnande koreograf och performer vars arbete har beskrivits av The New Yorker som att ha både ”potential för filosofisk uppenbarelse och teatralisk katastrof”. I över 25 år har hon undersökt kroppars mobiliserande och föränderliga kraft och brottats med deras villkor i tid, rum och plats genom experiment inom koreografi, performance, praktikbaserad forskning, undervisning och mentorskap. Jeanines pågående projekt, nonstopping, har legat till grund för hennes kroppsliga forskning sedan 2009. Hon har framfört sin signatur solo inging (baserad på hennes nonstop speaking practice) över hela Europa, i USA och i Kanada till och från sedan 2010. Jeanine har haft förmånen att samarbeta med många koreografer, bland annat Deborah Hay sedan 2005, där hon arbetade som performer, koreografisk assistent, coach och konsult för Forsythes The Motion Bank-projekt. Under 2020-2023 arbetade Jeanine som repetitör för det Stockholmsbaserade kompaniet Cullberg, som förmedlade och turnerade Deborah Hays och den svenska koreografen Alma Söderbergs dansverk. Jeanine har blivit inbjuden att dela med sig av sina metoder över hela världen genom undervisning, mentorskap/rådgivning och skapande av koreografier. Hennes senaste koreografiska samarbeten var med Candoco Dance Company (London, Storbritannien), där hon skapade Last Shelter (2021), med Norrdans (Härnösand, SE), där hon skapade Everlasting – a new love (2023), och med en grupp av framstående danskonstnärer i USA skapade hon The Invitation Situation (2023/24). Under 2023 samarbetade hon med stöd av MANCC och The Melon Foundation med författaren/redaktören Jenn Joy och designern Sherri Wasserman i ett bokprojekt kring Durnings egen praktik, nonstopping.

HANA ERDMAN (US/SE)
Hana Lee Erdman är en amerikansk koreograf och dansare baserad i Stockholm och Berlin. Sedan hon flyttade till Europa 2007 har hon arbetat med dans, musik och bildkonst. Hennes verk undersöker kopplingar mellan dans, medvetande och det osynliga, med fokus på teman som kamratskap samt utforskandet av relationer med miljön, samhället och icke-mänskliga varelser. Erdmans verk presenteras i en rad olika miljöer, bland annat gallerier, skogar, kyrkor, scener, samt genom publikationer och inspelningar. Bland hennes senaste verk märks Companion (2022), Forests, Fields and Pastures (2021) och The Weather in the Room (2021). Hon har studerat konsthistoria vid UCLA och har en masterexamen i ”Dance and Authorship” från HZT vid University of Art Berlin. Erdman har ett långvarigt konstnärligt samarbete med Louise Dahl, som hon har skapat flera produktioner tillsammans med.

LOUSE DAHL (SE)
Louise Dahl är en svensk konstnär som arbetar med dans och koreografi. Inom ramen för ett utvidgat dansbegrepp undersöker hon förhållandet mellan tanke, rörelse och energi. Hennes arbete kännetecknas av ett tekniskt förhållningssätt till kroppen, utifrån vilket hon utforskar den fysiska manifestationen av osynliga och metafysiska verkligheter. Louise har arbetat med konstnärer som Cristina Caprioli, Jefta van Dinther, Deborah Hay, Frédéric Gies, Alma Söderberg. Antonija Livingstone, Mårten Spångberg, Hana Erdman, Philip Berlin och Darío Bardam. Under åren 2020-2023 var Louise en del av Cullberg-ensemblen.

ULRIKA BERG (SE)
är en Stockholmsbaserad danskonstnär. Hon är intresserad av att utveckla ramverk och generativa källor för dans genom att aktivera olika relationer mellan perception, rörelse och fantasi. Hon arbetar i nära samarbete med andra konstnärer och har arbetat med bland andra Cristina Caprioli, Deborah Hay, Janne-Camilla Lyster, Ludvig Daae, Tino Segahl och med Cullberg i verk av Ezster Salamon och Deborah Hay. Hon har en masterexamen i koreografi från New Performative Practices. Sedan 2015 är hon biträdande professor i dans vid Stockholms konstnärliga högskola.

TIAN ROTTEVEEL (NL/DE)
är en Berlinbaserad kompositör, artist och dansmakare. Studerade musikkomposition vid Royal Conservatory i Haag och dans och koreografi vid HZT UDK Berlin. Han uppskattar en ärlig process. Ofta börjar han med något enkelt som med tiden utvecklas till en estetisk komplexitet. När Tian skapar danser följer han ljudets udda logik som ett sätt att skapa rörlighet. Ljud och rörelse i hans verk är båda processer som kan materialiseras till meningsskapande, men lika gärna materialiseras till ren känsla. Hans performanceverk ”SoulSqueezing” 2011 gjorde entré på det internationella dansfältet som musikskapare, och verket turnerade under 7 år med en sång- och rörelsepraktik som enbart handlar om att förstärka och intensifiera de förhållanden som redan är närvarande. Tian har fått många stipendier och bidrag, bland annat K3-koreografiprogrammet på Kampnagel (Hamburg) och PACT Fellowship Program (Essen) 2020-2022. Tian arbetar i nära samarbete med Claire Vivianne Sobottke, Jeanine Durning, Diego Gil, Hermann Heisig och Michael Turinsky. Hans musikaliska kompositioner har presenterats av MAE Chamber Orchestra, Rosas Ensemble, samt i koreografiska verk av Jeremy Wade, Dragana Bulut, Elpida Orfanidou, Martin Nachbar m.fl.


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm