16+17 feb. Weld Extended på Dansens Hus

Weld Extended är en förlängning av projektet Weld Company. Här möts dansare och koreografer av olika åldrar och erfarenheter i ett gemensamt utforskande. Premiären av Chiron in Aries, Recital #4 på Dansens Hus är fortsättningen på en serie danser som tidigare visats på Weld med Frédéric Gies egen ensemble. Denna gång är det istället en ny konstellation danskonstnärer, både nya och välbekanta och inom ramen för Weld Extended som bildar ensemble.


16 februari kl 19.00
17 februari kl 19.00

Elverket
Linnégatan 69, Stockholm

Biljetter via Dansens Hus 

Premiärfest med DJ Fiedel i foajén efter föreställningen den 16 februari.

Samtal med publiken i foajén 17 februari.

Ställ dina frågor till gruppen!
Medverkande: Frédéric Gies, Anna Koch, Elise Brewer, Brittanie Brown, Gergo D.Farkas, Nefeli Gioti, Andreas Haglund, Maria Naidu, Anna Pehrsson

 


Koreografin Constellations and alliances: Chiron in Aries, Recital #4 bjuder in till en värld där dansen skulle kunna komma från ett imaginärt förflutet eller en imaginär framtid. Danserna har komponerats samman som om de vore folkliga, rituella danser och leker med olika konstellationer i förvandling. Det vilda oregerliga och det mjuka flätas samman. Stycket uppfinner sin egen mytologi. Vilka konstellationer och allianser samlar oss idag? Kan allianser och konstellationer förändra, ge oss hopp och bygga broar? Gies koreografier ligger precis på gränsen där gammalt och nytt skaver mot varandra. Vad uppstår i denna friktion?

Stycket är det fjärde kapitlet i danscykeln Chiron in Aries, som hänvisar till den grekiska mytologin och dess absorption av astrologin efter Warriors: Chiron in Aries, Recital #1 (2020) och Hope: Chiron in Aries, Recital #2 (2021) och Barricades and Legacies: Chiron in Aries, Recital #3 (2022)

I den grekiska mytologin var Chiron en kentaur som uppfostrades av Apollon som invigde honom i läkekonst, musik och profetia, vilket gjorde honom annorlunda än de andra våldsamma och oregerliga kentaurerna. När han träffades av en förgiftad pil fick han ett sår som aldrig läkte. Inom astrologin kallas den mindre planeten Chiron för ”den sårade helaren” och representerar våra djupaste sår och vår förmåga att läka.


Koreografi: Frédéric Gies
Dans: Elise Brewer, Brittanie Brown, Gergo D.Farkas, Nefeli Gioti, Andreas Haglund, Maria Naidu, Anna Pehrsson.
Musik: Fiedel
Ljusdesign: Thomas Zamolo
Kostym: Grzegorz Matlag
Produktion: Weld i samarbete med Dance is ancient
Samproduktion: Dansens Hus

Med stöd av Kulturrådet, Region Stockholm, Stockholms stad


Weld Extended
är en förlängning av Welds projekt Weld Company som startade 2013 som en institutionell kritik för att finna nya former för hur ett danskompani kan verka och utvecklas tillsammans. Det experimentella projektet har arbetat med det som formar dans och koreografi som område; kunskapsöverföring, traditioner, historia och utveckling. Unga och etablerade koreografer har bjudits in till att skapa nya koreografiska verk, i nära samarbete med kompaniets dansare. Dansare i ett brett åldersspann har undersökt vad ett danskompani kan vara i dag, i mötet med material, estetiker, koncept, koreografer och kontexter, men också hur man kan förhandla kring allas respektive olikheter och samtidigt ge stöd till och utveckla den enskilda dansaren/ koreografen för att stärka en gemenskap och respektive yrkesroll. Med både korta och längre koreografiska processer till färdiga föreställningar i mindre och större format, har ett antal dansare av olika åldrar, kunskap och erfarenheter arbetat tillsammans med svenska och internationella koreografer på svenska och internationella scener. Efter 10 års verksamhet är projektet nu under omprövning. Just nu är det Weld Extended som tar projektet framåt.


FRÉDÉRIC GIES (SE/FR)
är dansare och koreograf baserad i Sverige. Växlande mellan urverkskomposition och det intensiva kaos som genereras av dansande kroppar som överlämnar sig till de begär och krafter som genomtränger dem, ger Frédéric Gies stycken dansens förmåga att tala utan att behöva demonstrera eller representera. Med utgångspunkt från sin tidigare utbildning i balett, möten med specifika trender inom samtida dans under 90-talet, dansgolvsupplevelser på technoklubbar och raves samt deras studier av somatiska praktiker, närmar sig Gies form som möjligheter snarare än begränsningar. Hens arbete tar upp politik på ett icke-representativt sätt, kroppar som anstiftare av rörelse förstärker inte identiteter utan gräver i stället fram lager av komplexitet. Frédéric Gies arbete är också tätt kopplat till technomusik. Hen har utvecklat praktiken Technosomatics, som föreslår en somatisk metod för klubbdans.

Frédéric Gies är verksam som koreograf sedan 1996, först med bas i Frankrike sedan Tyskland och de senaste åren; Sverige. Hens arbete presenteras både lokalt, nationellt och internationellt i såväl traditionella scenrum, som på klubbar, musikfestivaler och museer. Under sin karriär har hens verk visats i 19 olika länder. Gies påbörjade sin karriär som dansare i början av 90-talet i Frankrike. Hen dansade då för koreografer så som Daniel Larrieu, Olivia Grandville, Jean-François Duroure, Odile Duboc, Bernard Glandier and Christophe Haleb. Det var också i Frankrike hen påbörjade arbetet med att skapa egna koreografiska verk, först i samarbete med andra och sedan som ensam upphovsperson. Hen har också dansat i verk av tex. Cristina Caprioli, Jefta van Dinther, Alice Chauchat, Isabelle Schad och Antonija Livingstone. Genom sin karriär har hen också koreograferat verk för andra tex. Weld och DDSKS. Och under 2021 har Gies skapat ett orginalverk för Corpus.

FIEDEL (DE)
Fiedel är ingen vanlig techno- eller house-DJ. Han bygger upp något nytt, samtidigt som han fångar ögonblicket. Oavsett om det är ren techno, 80-talets acid eller elektrofunk: han överraskar alltid.

Född och uppvuxen i Brandenburg finner han tillgång till musiken genom olika artister och stilar i mitten av 1980-talet. Han påverkades av artister från den gamla skolans hiphop som Mantronix och Egyptian Lover och de tidiga verken av Depeche Mode och Kraftwerk. Ett mycket viktigt inflytande var Monika Dietls radioprogram på Radio 4U i Västberlin. Hennes program väckte fascinationen och längtan efter musikalisk frihet och mångfald, vilket inte var möjligt i det forna Östtyskland. Dessa intryck gav honom en första känsla, en första vision av vad som senare skulle bli levande.

Efter murens fall var vägen öppen för en ny scen, och med den kom ett helt spektrum av ny och gammal musik att upptäcka. I början av 1990-talet började han DJ:a offentligt som en regelbunden gäst på måndagsevenemangen på Subversiv. Kort därefter inledde han sitt samarbete med sin vän Errorsmith under namnet MMM. Sedan 2000 har han varit hus-DJ på OstGut och även på Berghain. På samlingen Fünf hade han sitt första soloutsläpp på det införlivade Ostgut Ton-etiketten, följt av bidrag till samlingarna Various (2013) och Ostgut Ton | Zehn (2015). År 2012 grundade han så småningom sitt eget bolag Fiedelone, för att ge sina egna produktioner en mer personlig bas. Våren 2014 utvecklade han ett liveset som han premiärvisade på Berghain. I mars 2017 släpptes hans första fullständiga Ostgut Ton-release med 12″ Substance B, som följdes upp av hans bidrag till Berghain mixes-serien i januari 2018.

ANNA PEHRSSON (SE)
född i Boliden, Sverige, är dansare och koreograf aktiv i korsningen mellan dans, koreografi och bildkonst. Hon har dansat med Alias Compagnie, Corpus/ Royal Danish Ballet, och Cullbergbaletten. Hon har sedan sin debut som koreograf 2016, skapat ett brett spektra av arbeten för Dansens hus, Weld, MDT, Bonniers Konsthall, Uppsala Konstmuseum, samt en rad beställningsverk nationellt och internationellt. Pehrsson är en av Welds associerade koreografer, har en MFA i koreografi från DOCH och en postmaster ackreditering från KKH. Sedan debuten 2021 på Tjörnedala Konsthall är hon även verksam som bildkonstnär. Under 2023 deltar hon bland annat som koreograf och dansare i EU projektet Rail2Dance och utvecklar det platsspecifika projektet Danser för Bruket i samarbete med Region Uppsala.

GERGO D. FARKAS (HU/SE)
Vilse i Stockholm, Budapest eller någonstans däremellan, ägnar sig åt koreografi, dans, performance och organisering, men mest åt koreografi. De drömmer om rum där (icke)människor och (im)material är lika supervälkomna att dansa. Ibland (faktiskt ganska ofta) förhåller sig Gergo till dansen som ett hyperobjekt. För närvarande är de residenskonstnär på Performing Gender och turnerar med sitt verk Deep Fake som en del av Aerowaves Twenty22.

NEFELI GIOTI (GR/SE)
är koreograf, dansare och dansforskare. Hon tog examen i miljövetenskap vid Aegean University, studerade samtida danspraktiker vid Tanzfabrik i Berlin och avslutade MA i koreografi vid dansavdelningen vid SKH i Stockholm. Hon har samarbetat med bland andra Frederic Gies, Ivana Müller, Snorre Elvin, Kallia Kefala, Argyro Chioti, Xenia Kohilaki och Willi Dorner. Hon har gjort egna koreografiska verk sedan 2017 och har arbetat i Stockholm, Aten och Berlin de senaste åren.

BRITTANIE BROWN (US/SE)
fick sin B.F.A. i dans från Juilliard School i maj 2011. Hon började sin formella dansutbildning vid 12 års ålder på Central Pennsylvania Youth Ballet. Brittanie tog examen från Booker T. Washington High School for the Performing and Visual Arts i Dallas, Texas – 2007 var vann Brittanie Silver Award 2007 YoungArts i modern dans och en Texas Young Master som erkändes av Texas Commission on the Arts. Samma år utsågs Brittanie också till Presidential Scholar in the Arts. Under åren har hon framfört originalverk av Alexander Ekman, Sidi Larbi Cherkaoui, William Forsythe, Ohad Naharin, Robert Battle, Stijn Celis och Victor Quijada. Brittanie har fått äran att dansa i kompanier som Company XIV (Austin McCormick), Abraham.In.Motion (Kyle Abraham), GöteborgsOperans DansKompani, Skånes Dansteater och Norrdans. Brittanie har varit frilansare sedan 2019.

ANDREAS HAGLUND (SE)
arbetar som frilansande dansare, performer och koreograf i Stockholm och Köpenhamn. Han är en aktiv medlem av Dance Cooperative, en dansstudio och mötesplats för intersektionell praktik och performance som organiseras av 16 konstnärer i Köpenhamn. Inom denna ram har han faciliterat flera performance-evenemang och presenterat både sina egna verk och samarbeten samt varit värd för andra konstnärer och deras verk. Andreas har många hobbies.

MARIA NAIDU (SE)
debuterade som dansare 1987 och som koreograf två år senare med stycket The Philosopher. Genom åren har hennes verk visats i fjorton länder på fem kontinenter. Hon är utbildad på Balettakademien i Göteborg och på Alvin Ailey American Dance Center i New York City, där hon bodde och verkade i tretton år. Under åtta av dessa samarbetade hon med den banbrytande koreografen Jennifer Muller, och hon är den enda svenska dansare hittills som har varit fast anställd vid hennes kompani Jennifer Muller/THE WORKS. Utmärkande för hennes koreografiska språk är en mångfald av texturer (det vill säga rörelsekvaliteter och nyanser), teatrala detaljer och underfundig humor. De senaste åren har Maria framfört verk av Stina Nyberg, Viktor Fröjd, Marie Fahlin och medverkat i Den yttersta minuten av Mattias Andersson, Cabarét i regi av Farnaz Arbabi samt Liv , Död, Sex, Pop av Tove Sahlin på Dramaten.

ELISE BREWER (SE)
arbetar inom fältet för samtida dans och koreografi med bas i Malmö. Hennes arbete med dans innefattar en hybrid av att göra, tänka, läsa, skriva och diskutera och tar ofta form genom samarbeten med andra konstnärer. Tillsammans med koreografen Sanna Blennow bildar hon duon Brewer & Blennow. Deras arbete har under de senaste åren tagit plats på folkbibliotek. Elise har en kandidatexamen i dans och performance från Stockholms Konstnärliga Högskola. Hon arbetar kontinuerligt tillsammans med koreografen Malin Elgán (SE) och har under de senaste åren utvecklat sitt samarbete med Frédéric Gies (SE/FR).


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm