17, 19, 20, 21 jan. Spiritus / Lisen Pousette (SE) & Olivia Rivière (SE/DK)

Spiritus är ett verk som utgår från idéer om ”resonans”, där resonans förstås som ett akustiskt fenomen såväl som något som beskriver en relation. I föreställningen går koreograferna och dansarna Olivia Rivière och Lisen Pousette in i o-satta performativa situationer med kropp och röst som oscillerar, triggar igång och förblir responsiva.

Deras resonanspraktiker har sitt ursprung i vilka röster som helst; de små skriken, våta, torra, ljusa former av ”screams” och melodier. Samtidigt som de utforskar den specifika klangfärgen och intensiteten, framkallar ljuden en mängd olika texturer och gestalter. ”Spiritus” är en lek med detta där de låter sig inspireras av ordets mångbottnade betydelser: andning, sinnesstämning, geist samt alkohol och berusning.

I Spiritus går de in i lyssnande, observerande och reagerande tillstånd genom deras förnimmande jag. De bjuder därför in publiken att lyssna till de subtila skiftningarna i deras sång, de små utbyten, de som vi sällan lägger märke till, trots att de är så avgörande för en märkbar förändring.


Onsdagen 17 januari kl 20
Fredagen 19 januari kl 20
Lördagen 20 januari kl 20
Söndagen 21 januari kl 17

Weld
Norrtullsgatan 7

Boka: book.weld.se


Av och med: Olivia Rivière och Lisen Pousette
Musik och ljuddesign: Kristian Alexander
Ljusscenografi: Anna Moderato
Dramaturgi: Ida Larsen
Kostym: Olivia Rivière och Lisen Pousette
Ljus: Olivia Rivière och Lisen Pousette i samtal med Erik Molberg Hansen
Tekniker: Mali Dönmez
Foto: Kristian Alexander

Med stöd av: Holstebro Dansekompagni, Det Danske Institut Athen, Ufer_Studios, Konstnärsnämndens internationella program för dans, SITE, William Demant Fonden

Samproduktion: Weld och Dansehallerne


Lisen Pousette (SE) och Olivia Rivière (SE/DK) delar en bakgrund inom klassisk körsång och koreografi och har skapat verk sedan 2017 som tar avstamp i alternativa rösttekniker. Genom att utforska materialiteten i den kvinnoidentifierade rösten och dess räckvidd, går de in i tvetydiga tillstånd som kan tippa över i det absurda lika mycket som det sårbara. Tillsammans har de skapat duetten Ever losing (2019) och grupparbetet DUNKEL (2022), som har presenterats på platser som Norbergfestivalen, MDT, CinemaQueer och Inkonst (SE), Dansehallerne (DK), Østre (NO), Les Urbaines (CH) och Ufer_Studios (DE).


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm