17-20 juni. Water @ Weld. Installation: Hydra + Regnrummet
Hydran är ett scenisk och performativt förslag kring dokumentation, film, minne och blick, ett samarbete mellan Pontus Pettersson och Salad Hilowle, bägge två med ena benet i konsten och det andra i dansen respektive filmen. Installationen fungerar som en halvvägs situation där verket manifesterar sitt nuvarande tillstånd.
I teaterns mörker speglar sig monstret mot marken, en kropp eller flera, vad spelar det för roll om vi alla är vatten? Hydran är en iscensättning av föreställningen. Där kameran pekar på kroppen och regin får vårda sitt språk. Mitt i allt, i allt, en vattenpraktik. En molekylär majoritet hävdar sin rätt före individen, kanske före språket? Kroppar som flyter ihop och isär, ett omöjligt fångande som koreografiskt praktik, eller är det bara så vattnet dansar? Ett flytande subjekt som diggar och duggar, skvätter och stjälper över sin publik som en vattenrutschkana och spott i fejan.
Regnrummet är en ljudinstallation av Hara Alonso som bjuder på en uppslukande fysisk upplevelse av ljud.
Vi kan förstå ljud som vibrationer som rör sig genom rummet och förvandlar det, ibland subtilt, ibland våldsamt. Denna installation försöker klyva din kropp, lösa upp den. Hara Alonso har använt ljudet av regn som en början till att utforska och återskapa detta naturfenomen i ett digitalt format. Som en virtuellt förstärkare börjar regnet utvidga sina gränser och dansar mot gravitationens lagar, inuti de kropparna som besöker installationen.
Water @ Weld är samproducerad av Weld och MARC med stöd av Statens kulturråd
Pontus Pettersson
är en koreograf och konstnär baserad i Stockholm som arbetar inom det expanderade fältet för koreografi och samtida dans. Petterssons konstnärliga arbete är en blandning av praktiker och genrer, där text, objekt, skulptur och koreografi alltid är en del av helheten. Med koreografi som utgångspunkt i allt han gör varierar hans arbete från installationer till poesi, fontäner, objekt, kattpraktik och dans. Utöver det deltagarbaserade plattformsprojektet Delta är han också kurator och initiativtagare till dans och koreografi festivalen My Wild Flag tillsammans med Karina Sarkissova.
Salad Hilowle
utexaminerade från Konstfack 2018 och tog våren 2020 sin masterexamen i fri konst vid Kungl. Konsthögskolan. Hans konstnärskap kretsar kring identitet, minnen och plats, synliggörande och mellanförskap. Han står bland annat bakom de prisade kortfilmerna Erinra, Brev till Sverige och Waryaa. Hans finstämda och poetiska filmer har visats på festivaler runt om i Europa och de två sistnämnda finns även att se på SVT Play. Salad var 2015 en av två konstnärer som fick dela på Engmans Stipendiet, ett av Sveriges största konststipendium. Våren 2019 visade han video verken (Home is where the heart is och Slutna cirkeln) på Skanstull tunnelbanestation curerad av Johanna Billing. 2020 tilldelades han Bernadotte Stipendiet av Konstakademien för sitt arbete med att synliggöra människor med afrikanskt ursprung i svensk konsthistoria.
Hara Alonso
är pianist och kompositör baserad i Stockholm. Från en klassisk bakgrund, med en nuvarande praktik av elektronisk och instrumental musik tillsammans med interaktiva inslag. Hennes musik blandar dans, electronica och experimentell estetik som genererar rika, komplexa och fantasifulla ljud universum. Rörelse och fysikalitet är ett centralt inslag i hennes skapande och hon arbetar i många dans och cirkusprojekt. Hennes verk har presenterats på flera festivaler som Sound of Stockholm (Sverige), Biennale de Musique en Scène (Lyon, Frankrike), S.T.R.E.A.M. Festival (Hamburg, Tyskland) eller Keroxen Festival (Teneriffa, Spanien). 2021 släpptes hennes nya album ‘Somatic Suspension’ med piano och elektronisk musik på skivbolaget Eotrax.
Med anledning av Covid-19 genomför vi våra publika händelser med begränsad publik, säkra avstånd och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm