17-20 mar. Kärlekens samtal är dans / Efva Lilja

Vi är glada att åter presentera Efva Lilja på Weld. Efter 2020 års större installation med dans bilder och ord är hon tillbaka med ett avskalat solo där hon möter Per-Henrik Mäenpääs elektroniska musik skriven specifikt för detta stycke. Titeln på solot är också samlingsnamnet på en nyutgiven boktrilogi och en serie bilder som hon ställer ut i vår.


Kärlekens samtal är dans handlar om att leva i och genom koreografiska strategier, om navigering genom förvillelser och både inre och yttre kaos. Om hur konst kan fungera som ett omkonstruerande av det vi kan uppleva som otillfredsställande och därigenom ge oss nya perspektiv på både sig själv, varandra och tillvaron. Ett timslångt rådbråkande av meningen med liv och levande i en förvirrad och politiskt omtumlande tid. Som en inre dialog om erfarenheter och känslor, om kärlek och överlevnadsstrategier. Här och nu.

I flera år har jag arbetat med en utveckling av vad jag kallar lyssnandets tekniker och tänkandets praktik. Jag avlyssnar rörelsen. Dans blir en motståndsrörelse och ett aktivistiskt förhållningssätt, koreografi en överlevnadsstrategi. I samarbete med tonsättaren Per-Henrik Mäenpää utforskar jag av relationen mellan det mentala och det kroppsliga och dansar mig förbi orden.
/ Efva Lilja


Koreografi och dans: Efva Lilja
Text och röst: Efva Lilja
Originalmusik: Per-Henrik Mäenpää
Ljusdesign: Jonas Holst
Foto: Håkan Larsson

Producerad av Weld

Verket ingår i en triptyk bestående av:
Kärlekens samtal är dans – bok, Appell förlag, release Rönnells 10 mars 2022
Kärlekens samtal är dans – dans, Weld 17-20 mars 2022
Kärlekens samtal är dans – bild, Konsthallen Stockholm 26 mars – 3 april 2022

Föreställningen spelas oberoende av de övriga delarna.


EFVA LILJA
arbetar med koreografi som dans, bild och text i verk som tar oss genom olika medvetandelager, erotiska episoder, kontemplativ stillhet eller lekfullhet med politisk udd. Hennes verk är både underhållande och oroande, då hon tacklar mänskliga grundförhållanden med en egenartad suggestionskraft. Hon är en okonventionell konstnär som med koreograferade förlopp erbjuder bilder att använda i det verklighetsgörandet där vardagliga skeenden och handlingar omprövas och ges nya uttryck. Hon skapar gränsöverskridande verk som omskrivits som både vackra, poetiska, kontroversiella och banbrytande. Hennes verk har visats i ett fyrtiotal länder och hennes böcker och artiklar har översatts till ett flertal språk.

efvalilja.se

PER-HENRIK MÄNNPÄÄ
är en komponist som arbetar med musik till film (drama, fiktion, dokumentär, animation och musikvideo), utställningar, teater och dans. Från sin bas i Göteborg, avlockar han vardagen sina ljud och experimentera med elektromagnetiska impulser, andra störningar, spelar ett antal instrument och arbetar mycket med kropp och röst. Allt detta i ett djupt personligt och särpräglat musikskapande som handlar om att lyssna till det pågående med förväntan. Många av de produktioner han medverkat i har vunnit priser som The Pulitzer, Guldbaggen, Emmy Award, Kristallen och fler.

per-henrik.com


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm