27 juni. GHETTO GUCCI

Just nu pågår documenta fifteen i Kassel. I år låter curatorsgruppen ruangrupa det kollektiva stå i fokus. Deras program utgår ifrån organiserandet av det gemensamma och där konstkollektiv, organisationer och institutioner har bjudits in till att dela med sig men även fördjupa sig i kollektiva processer.

Direkt från documentas öppning får Weld besök av en interdisciplinär konstnärsgrupp. Deras samarbete inleddes under den 6e Ghetto Biennalen i Port-au-Prince, Haiti, 2019. Verket som de skapade heter Ghetto Gucci och är en föreställning och som utvecklats gemensamt av svenska och haitiska konstnärer i samarbete med den svenska koreografen Carima Neusser.

Vartannat år organiserar Atiz Rezistans Ghetto Biennale som en inbjudan till besökande västerländska och icke-västerländska konstnärer att komma till Haiti och producera verk på plats. I ett sådant möte skapades performancen Ghetto Gucci.

 

Atiz Rezistans är ett konstnärskollektiv i centrala Port au Prince vars drivkraft utgörs av en kamp för rättvisa och jämnare resursfördelning. Här sker transformativa konstnärliga handlingar som att sätta ihop och återvinna material till nya former och konstverk samt delandet av kunskap och situationer för utbyte.

 

I Ghetto Gucci bjuder konstnärerna in publiken att reflektera över den roll som visioner, drömmar och livsmål spelar i våra liv. Oavsett om vi lever i stor fattigdom eller i enorm rikedom möter vi obevekligen reklambilder, medierapporter och slogans som talar om för oss vad vi ska tänka och hur vi ska agera. Hur kan vi gemensamt hitta alternativ? Genom konsten kan vi engagera oss i varandra med våra kroppar, känslor, dela erfarenheter och ge varandra stöd.

 

Under performancen ser vi de två performancekonstnärerna Michel La Fleur och Jerry Reginald Chery i minimalistiska tablåer. Carima Neusser och Adriana Benjamindansar tillsammans och utvecklar en annan form av frihet och alternativa sätt att kommunicera utanför det talade språket.

 

Mellan de olika tablåerna projiceras målningar av hjältar från den haitiska revolutionen på scenen. Den haitiska revolutionen var och är en viktig inspiration för haitiers pågående historiska förändring av sin livssituation och alla andra som vill förändra sina liv.

 

Ghetto Gucci inspirerar både konstnärer och publik att lära sig av varandra, av historien och att reflektera över vilken sorts framtid vi kan föreställa oss individuellt och kollektivt.

Koreografi: Carima Neusser i samarbete med Michel LaFleur, Jerry Reginald Chery, Adriana Benjamin
Ljusdesign: Carima Neusser
Kompositör och liveljud: Per Hüttner

Med stöd av: Konstnärsnämnden och Statens kulturråd
Produktion: Vision Forum och Weld

Läs mer:

ghettobiennale.org

atis-rezistans.com


Carima Neusser (SE)
är dansare, koreograf och konstnär. Hon arbetar med tvärvetenskapliga projekt som tar sin utgångspunkt i dansen. Hennes praktik började med dans och koreografi och har sedan dess rört sig inom bildkonst, arkitektur, neurovetenskap, mode, musik och scenteknik. Hennes arbete har presenterats på dansinstitutioner, gallerier, museer och musikfestivaler i Sverige, Danmark, Tyskland, Finland, Norge, Portugal, Italien, Frankrike, Egypten, Mexiko, Haiti, USA och Brasilien. Hon är medlem och medgrundare av kollektivet Tomorrow’s Art Audience, som organiserar seminarier, workshops och projekt som sammanför koreografer, bildkonstnärer, musiker, författare, forskare och studenter internationellt.

Michel LaFleur  (HT)
började sin konstnärliga karriär som lärling hos en dekoratör av Tap-Taps, de utsmyckade målade pickup-bilar som fungerar som kollektivtrafik i hela Haiti. Nu är han ansvarig för att dekorera många av de mest spektakulära barbershops i sitt närområde. Han arbetar också som porträttkonstnär. Lafleur är associerad med Atis Rezistans, samarbetsorganisationen bakom Ghettobiennalen i Port-au-Prince. Michel är också en del av konstduon Lafleur&Bogaert. Han har arbetat med konstnären Richard Fleming, koreografen Carima Neusser och fotografen Leah Gordon, bland många andra.

Jerry Reginald Chery (HT)
är en konstnär baserad i Port-au Prince, Haiti. Han arbetar med måleri, skulptur och performancekonst.  Han har deltagit och ställt ut verk vid 7:e Ghettobiennalen 2022, 6:e Ghettobiennalen 2019, 5:e Ghettobiennalen 2017, 4:e Ghettobiennalen 2015 och 1:a Ghettobiennalen 2009. Han har presenterat verk vid det franska institutet i Port-au Prince, Haiti, 2022.

Adriana Benjamin  (HT)
bor i Port-au-Prince, Haiti. Hennes passion är dans. När hon inte går i skolan fokuserar hon sin tid på att dansa med vänner och familj. Adriana deltog i The 6th Ghetto Biennial i Port-au-Prince, Haiti, 2019. Hon uppträdde i verket Ghetto Gucci tillsammans med Michel LaFleur, Jerry Reginald Chery på initiativ av Carima Neusser.

Per Hüttner (SE)
är en svensk konstnär som bor och arbetar i Stockholm och Paris. Han är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm och vid Hochschule der Künste i Berlin. Han har ställt ut många gånger i Europa, Australien, Asien, Nord- och Sydamerika. Han har haft separatutställningar och större presentationer bland annat på Zendai Contemporary i Shanghai, Göteborgs konstmuseum och Wellcome Collection i London. Han har deltagit i grupputställningar på institutioner som Museu de Arte Moderna de São Paulo (MAM), Palais de Tokyo, Paris, Hayward Gallery, London, Moderna Museet, Stockholm och MACBA, Barcelona.  Han har framträtt på Tate Britain, Tate Modern, Pinacoteca, Museo Jumex och Venedigbiennalen. Hans verk finns i samlingar på konstmuseer i Sverige, Polen, Kina och Brasilien. Hüttner är också grundare och chef för det internationella forskningsnätverket Vision Forum och medlem av performancekollektivet 1+1=3, med vilket han har varit med och utvecklat EEGsynth som ett verktyg för att använda hjärnvågor i performancekonst.


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm