29 apr. Tiny Festival Producers: The Answering Machine + performance Denis Romanovski + konsert Insomnia Taxxi

Tiny Festival Producers och Weld bjuder in till en kväll med performance, mat och musik i Ukrainas färger. Tiny Festival Producers är ett nomadiskt scenkonstkollektiv som sedan hösten 2022 samarbetat med ukrainska residenskonstnärer i exil.

I formen av en inofficiell studiecirkel har de arbetat med The Answering Machine – en text av den norske författaren och dramatikern Finn Iunker om att resa, att förflytta sig, ta beslut, om flykt och förutsägelser.

Arbetet med The Answering Machine har fungerat som en motståndshandling. Mot alienation, separation och apati. För sammanhållning, solidaritet och humor.

Under kvällen bjuds även på performance av Denis Romanovski, mat och dryck samt konsert med den ukrainska elektronmusikern Iryna Novikova aka Insomnia Taxxi.

29 april kl 17.00-22.00

Weld
Norrtullsgatan 7

Boka: book.weld.se

Intäkterna för kvällen går oavkortat till Izolyatsia Platform for cultural initiatives och deras hjälparbete i Ukraina.

Läs mer om Izolyatsia 


The Answering Machine

En elektronisk studiecirkelkonsert med Galyna DutkaYuliia Rossoshko, Cia Runesson, Andres Skreia, Stella Shokotko, Glib Skvortsov, Annikki Wahlöö och Iryna Novikova.

Text: Finn Iunker

The Answering Machine har ingen enhetlig handling. Vi skymtar en jag-person, men hen kan vara flera.

The Answering Machine är skriven 1994 av den norske författaren och dramatikern Finn Iunker och spelar mot en centraleuropeisk bakgrund i skuggan av balkankrigets folkförflyttningar vilket har gjort verket skrämmande aktuellt under 2022. Jagets text rör sig kontinuerligt genom olika städer. Texten är samtidigt en parafras på Hamletmaskinen av Heiner Muller och är en hyllning till det talade ordet och tillika teaterns möjlighet att kommunicera komplicerade narrativ med en publik.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att bearbeta alla plötsliga kast och förändringar i texten. Det finns en förvirrande myriad av fragmentariska observationer av det levda livet och minnen om korta möten mellan människor, medan ”Jaget” i texten försöker desperat att använda logik, vetenskap och filosofi för att följa de långa bågarna och strukturera den mänskliga existensen i världen.

The Answering Machine är inte en berättelse, utan flera berättelser samtidigt. Vi kan uppfatta en person på avstånd men hen kan vara många. Det är en historia om att uppleva och återkalla – och om omöjligheten för båda, och om krigets oåterkalleliga grymhet.DENIS ROMANOVSKI

utbildades som konstnär vid Vitrysslands statliga universitet och Statliga Konstakademi. Samt under perioden 2001-2006 vid Kungliga Konsthögskolan. Han arbetar med performancekonst, experimentella former av digitala medier och konstnärlig forskning. Hans verk har presenterats på internationella festivaler och utställningar i Vitryssland, Finland, Frankrike, Italien, Polen, Sverige, Thailand, Storbritannien och USA. Han är också en aktiv arrangör av performancekonst, bland annat internationella performancekonstfestivaler: Han är bland annat arrangör av internationella performancekonstfestivaler, som Navinki 1991-2008 (Vitryssland), Navinki-Weld 2008 (Sverige), No-budget Performance: a Stockholm Odysssey 2010-2011 (Sverige) och PALS – Performance Art Links 2012 (Sverige).

Under 2012-2022 har han deltagit i ett 60-tal solouställningar och grupputställningar, performances och workshops bland annat med: Valetina Dobrova’s liv, utställning på Tegen2 galleri – 2000-2019 film projekt i samarbete med Nils Claesson. Kara(oke)-body or Body-less Proxy of Gogols Nose, performance på FNAF festival i Prag. Memories – Water Thief, fönsterinstallation på Galleri 54, Göteborg, Russian Salad aka Democratic Salad performance på Gallery Y, STATUS project workshop, Minsk.  Horizons performance på Perfonauci – Galeria Raczej, Poznan samt Escape – evacuation sexercise performance på Performance Art Oslo med flera.

2017-2022 var Denis Romanovski projektledare för The Role of the Artist in the Changing of Society, bilateralt utbytesprojekt Vitryssland – SverigeINSOMNIA TAXXI

Den ukrainska ljudkonstnären Iryna Novikova aka Insomnia Taxxi är en av de mest innovativa musikskaparna från Östeuropa. När kriget bröt ut hittade hon ett asylboende i Göteborg och utvecklar nu nya projekt från sin tillfälliga bas i Sverige.

Iryna Novikova är musikproducent, ljuddesigner och DJ under namnet Insomnia Taxxi. Hon befinner sig i den europeiska framkanten inom elektronisk experimentell musik och kommer ursprungligen från en mörk popmusikmiljö. Idag rör hon sig mot immersiv multidisciplinär ljudkonst som fungerar på både klubbar, konstutrymmen, gallerier och museum.

Hon har på kort tid uppträtt på en mängd olika platser i Sverige som Rikstolvan, Malmö Konsthall och Stora Teatern i Göteborg, samt på klubbar och arenor i Europa. Insomnia Taxxi utforskar relationen mellan rörlig bild och ljud. De flesta av hennes föreställningar har spektakulära inslag av film och projektioner som ackompanjerar hennes set.

Alla hennes verk har en djup politisk och metafysisk undertext.TINY FESTIVAL PRODUCERS
är ett nomadiskt scenkonstkollektiv baserat i Göteborg som drivs av Benedikte Esperi, Cia Runesson & Annikki Wahlöö. De driver sedan 2016 The Tiny Festival samt planerar, producerar och presenterar scenkonst, tvärkonstnärliga projekt och konstnärlig forskning i en rad olika sammanhang både nationellt och internationellt, bland annat Atalante, Finnekumla Dans & Konstscen Ulricehamn, GIBCA Extended, NSU Wroclaw, NSU Vilnius, Teater Trixter m. fl.

Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, VGR Kultur, SWAN – Swedish Artist Residency Network & Artists at Risk.

Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm