26 april. Gnistrande Samtal: Informella samtal om dans och koreografi

Gnistrande Samtal: Informella samtal om dans och koreografi initierat och modererat av Carima Neusser

I vår bjuder vi in till två intima samtalskvällar för dig som arbetar med dans och koreografi. Dessa kvällar börjar med ett konstnärssamtal med konstnärer från det internationella dansfältet vilket efterföljs av frågor och ett öppet samtal.

Tanken är att dessa presentationer kan leda oss in i nya samtalsämnen, frågeställningar och reflektioner kring våra konstnärliga praktiker och arbeten. Initiativet kommer från en önskan om att berika dansfältet med perspektiv på dans och koreografi som skiljer sig från det vedertagna sättet att prata om dans och koreografi. Med samtalen vill vi skapa större konstnärlig mångfald och nya former för diskussioner om dans.

Samtalen kan också ses som ett svar på en längtan för konstnärliga diskussioner som kan ske kollektivt och som kan stärka vår gemenskap som konstnärer och öppna för nya möten och nätverk. Vi vill skapa en plats för givande utbyten som fokuserar på konsten och det konstnärliga direkt och utan självcensur. Vi kommer att diskutera allt ifrån dans, koreografi, process, våra kroppars outtömliga potential, det okända inom oss och livet självt.Vi vill initiera möten som hämtar inspiration från våra konstnärliga visioner, önskningar, reflektioner och framför allt vår nyfikenhet på kropp, dans och koreografi.

Vi formar kvällen tillsammans!


Samtalen är öppna för utövare av dans och koreografi och äger rum i Welds foajé.

Max 15 personer.
Det bjuds på fika

Språk: Engelska
Fri entré.
Reservera plats på: book.weld.se
Adress: Weld, Norrtullsgatan 7

Medverkande konstnärer:
Olive Bieringa, 26 April 18.00
Benoît Lachambre och Ricardo Rubio (via Zoom från Kanada och Mexiko) 31 maj 20.00

Samtalen är modererade och organisareade av Carima Neusser i samarbete med Weld och Vision Forum


Olive Bieringa (NO)
är en dans-, performance- och bildkonstnär som arbetar i skärningspunkten mellan social och kreativ praktik, pedagogik och healing. Hon är född i Aotearoa och är en första generationens nyzeeländare av europeisk judisk härkomst utbildad i Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och USA. Hon flyttade till Oslo 2017 från USA där hon var baserad i tjugo år. Hon är lärare och utövare av Body-Mind Centrering och program ansvarig för Somatic Education Australasia. Hon samarbetar med Otto Ramstad som BodyCartography Project vars syfte är att engagera sig i den vitala materialiteten i våra kroppar och sinnen för att skapa live-föreställningar som ger möjlighet till ett återupptäckande och fascination av förkroppsligande, samband, och närvaro. Hon är doktorand vid Teaterhögskolan, Uniarts Arts, Helsingfors.

Benoît Lachambre (CA)
är en Montréal-baserad koreograf, dansare,improvisatör, pedagog. Benoît Lachambre, som har varit en del av dansscenen sedan 70-talet, lärde sig först om Releasing 1985. Detta kinestetiska förhållningssätt till rörelse och improvisation blev ett viktigt inflytande i hans koreografiska arbete. Allt sedan dess har han arbetat utforskande med rörelsen och dess ursprung, för att söka rörelsens autenticitet. I hans verk, både som koreograf och dansare, står hyper-medvetenheten om sinnena i centrum, och sambandet mellan det somatiska och det konstnärliga är centralt i hans praktik. I sin kreativa process utgår han från ett grundligt utforskande av den
empatiska upplevelsen hos dansaren och åskådaren och den inneboende formbarheten hos båda rollerna. Han har skapat 18 verk för sitt egna kompani Par B.L.eux och medverkat i mer än 20 produktioner av andra kompanier samt ett 25-tal beställningsverk.

Ricardo Rubio (MX)
är en mexikansk koreograf, poet och performancekonstnär. Han är grundare och konstnärlig ledare för INTERflamenca. I skapandet av hans verk för han samman olika discipliner som poesi, etnografi, performance och elektroniska medier, för att undersöka antika ritualers syfte i Latinamerika och traditionella danser i den samtida världen. Han har samarbetat med konstnärer som Rosario Ancer (CA), Carola Zertuche (USA), Mariana Collado (ES), Robert Steijn (NL), Eva Milich (SE) och Kaśka Arbaczewska-Matys (PL), för närvarande med Benoît Lachambre (CA)


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm