Aug 29+30+31. The Abyss / Erik Annerborn

Konstnären och kostymdesignern Erik Annerborn har sedan 2013 skapat Weld Companys kostym. Nu presenterar han sin utställning The Abyss med skulpturer, bilder och videofilmer. På torsdagskvällen gästas utställningen av den berlinbaserade konstären Yishay Garbasz.

Onsdag 29 augusti kl 12.00 – 20.00
Torsdag 30 augusti kl 12.00 – 21.00
(Konstnärlig respons av Yishay Garbasz kl 19.00)
Fredag 31 augusti kl 12.00 – 18.00

The Abyss visar perspektiv på styrka och kamp och vill skuffa betraktaren över kanten in i de dolda delarna av sig själva. Det är en krisskapande maskin som fungerar som bakgrund till kollaps och uppvaknande. Det är här beslut fattas på riktigt.

The Abyss är en port till en plats där energi och kärlek kan hittas och återföras till en vanlig värld, i ett akut behov av en människa som reser sig mot vår tids utmaningar.

The Abyss är en vändpunkt och en visuell representation som syftar till att skapa turbulens och missnöje, inklämt mellan Stockholms modevecka och riksdagsvalet.

Utställningen presenterar skulpturer, bilder och videofilmer, där den centrala delen är en serie amorfa digitala renderingar symboliserande det onämnbara.

The Abyss innehåller videofilmer av Erik Annerborn gjorda i samarbete med filmskaparna Salad Hilowle och Erik Sandberg(Studio Kupol) med konstnärerna Andrea Svensson, Binyam Haileoch Jessy-Lin Santana. En annan del presenterar en serie skulpturer gjorda i samarbete med ljudkonstnären Arash Arfazadeh. Ljud och ljus har skapats i samarbete med Anton Andersson (A ton of light).

På torsdagskvällen den 30 augusti gästas utställningen av Yishay Garbasz som presenterar sitt fotoverk "In my mother's footsteps" i vilket hon följer spåret av sin mors resa till Theresienstadt via Auschwitz-Birkenau och dödsmarscherna till koncentrationslägret i Bergen-Belsen.

There is a hole in this world.
Behind your eyes, behind closed doors.
The whale of time
with one eye and a million mouths
speaks:
"I am the Abyss.
I am your truth.
I am the wishing well.
Your promise of reality."
All who hear it realize
to draw strength from within.
To know, to dare, to will and to keep secret.
The world has come to a stop.
Underneath it all, love breaks free.
When Civilization ends,
the body will remain.

Samproducerat av Weld med stöd av Kungliga Konsthögskolan

———————-

ERIK ANNERBORN (SE)
är kostymdesigner och konstnär baserad i Stockholm. Han är förnärvarande verksam vid kungliga konsthögskolan där han tillämpar sin modebakgrund på digital skulptur och animering. Hans tidigare verk inkluderar kostym för Something Must Break (regisserad av Ester-Martin Bergsmark) och Weld Company. Han har också varit en del av Banffs residens ”BRiC: 2067” 2017. The Abyss är hans första solo-utställning på 5 år. I höst fortsätter Erik sitt arbete på RIAs 3D-lab, samt med Ester-Martins nya sci-fi-projekt “Infinite Possibilities”.

YISHAY GARBASZ (GB/IL)
är en berlinbaserad ilsken aktivist och Tysklands första transkvinna inom triathlon. Yishay är före detta konstnär och fotograf. I över 19 år har hennes arbete visats på stora internationella gallerier, museer och festivaler och hon har publicerat två böcker – ”In My Mother’s Footsteps ”(Hatje Cantz, 2009) och ”Becoming” (MBP, 2010). Hennes arbeten undersöker kön, trauma och dehumanisering.  Hon har arbetat mycket med att fotografera i Fukushimas säkerhetszon och längs Koreas demilitariserade zon.