30 aug + 1,2,3 sep. Delete White Male (Bootleg Edition) / Robin Dingemans
Treason to whiteness is loyalty to humanity.
– Noel Ignatiev
Delete White Male är ett solo där fem exceptionella konstnärer – Harold Offeh, Hetain Patel, Marit Shirin Carolasdotter, Sean MacDonald och Arahmayani – har bjudits in att var för sig radera Robin Dingemans vithet. Det vänder blicken mot Pākehā/den vite mannen som en problematisk plats. Vita män – arketypen för en förtryckaridentitet – där mycket av arbetet för rasmässig rättvisa måste ske.
Robin har arbetat med varje konstnär i upp till fem dagar. De har vävt in idéer och metoder i ett prisma av praktiker och livserfarenhet hos utövaren vars bakgrund är en delvis avkoloniserad Pākehā-barndom skyddad av brunhet och queerhet i det giftiga maskulinitetslandskapet i 1980/90-talets rugbybesatta Aotearoa Nya Zeeland, ett land som omvänt anses långt före i avkolonialism; som bodde i diversifierade – Brexitspirande – London i 15 år, och sedan 2012 i Sverige – en plats med en historiskt självgod självbild men som rymmer en mörk historia och en polariserad och segregerad verklighet idag.
Långt ifrån den falska bräckligheten hos cancel-kultur mot män inleds arbetet med en önskan om att profanera, skända och motarbeta ikoniseringen av den vita, heterosexuella mannen som den koloniala maktmatrisen ofta upprätthåller. Godhetssignalering förkastas, kolonial skam omfamnas som positiv och vågar sig in på nytt territorium som att bli trans-taniwha, att ansluta sig till transformativa energier, kropp, sinne och själ.
30 augusti kl 19:00
1+2 september kl 19.00
3 september kl 18.00
Weld
Norrtullsgatan 7
Boka: book.weld.se
Initierad & framförd av Robin Dingemans
Kompositör: Aqqalu Berthelsen / Uyarakq
Ljusdesign: Ronald Salas
Scenografi: Anita Honart (med inslag skapade i samarbete med Tri Suharyanto)
Stöd och finansiering: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms stad, Weld, The Place, London, Wellesley Studios Aotearoa Nya Zeeland, Yogyakarta National Museum, Indonesien), Kedai Kebun Forum, Indonesien, & Site Sweden.
Med tack för stöd och andra gåvor: Taiaroa Royal, Oliver Reeve, Morgan Reeve, Anna Adiniji, Cherry & Patick Dingemans, Neil Sargison, Kibandu Pello-Esso, Megan Adams, Sol Ulbrich, Justine Hohaia, Majula Drammeh, Jeremy Jones och en transkvinna som räddade mig när jag föll från en gunga när jag var 6 år.
ROBIN DINGEMANS (Aotearoa NZ/UK/SE)
är koreograf, performer och lärare från Aotearoa Nya Zeeland, baserad i Europa sedan 1999. Hans verk har kommissionerats och presenterats i Storbritannien, Sverige och internationellt. Han har tolkat och samarbetat med ett brett spektrum av koreografer och teaterregissörer inom samtida dans sedan 1996 och medverkat i verk av Weld Company, Fevered Sleep, Station House Opera, DV8 Physical Theatre, Wally Cardona, Lito Walkey, Requardt & Rosenberg, Ricochet, Protein, Theatre Rites, Yvon Bonenfant, les gens d’Uterpan och många fler.
HAROLD OFFEH (UK)
är en konstnär som arbetar med en rad olika medier, bland annat performance, video, fotografi, lärande och social konstpraktik. Offeh är intresserad av det utrymme som skapas när man lever i eller förkroppsligar olika historier. Han använder humor som ett sätt att konfrontera betraktaren med historiska berättelser och samtida kultur. Han har ställt ut i Storbritannien och internationellt, bland annat på Tate Britain och Tate Modern, South London Gallery, Turf Projects, London, Kettle’s Yard, Cambridge, Wysing Art Centre, Studio Museum Harlem, New York, MAC VAL, Frankrike, Kunsthal Charlottenborg, Danmark och Art Tower Mito.
HETAIN PATEL (UK)
är en Londonbaserad konstnär och filmskapare. Hans filmer, skulpturer, live performances, målningar och fotografier har visats över hela världen i gallerier, teatrar och på ikoniska offentliga skärmar som Piccadilly Circus, London och Times Square, New York. Hans verk har presenterats på Venedigbiennalen, Ullens Centre for Contemporary Art i Peking, Tate Modern i London och Sadler’s Wells, där han är New Wave Associate. Patels arbete med att utforska identitet och frihet med hjälp av koreografi, text och populärkultur visas i flera format och medier, avsedda att nå en så bred publik som möjligt. Hans video- och performanceverk på nätet har setts över 50 miljoner gånger, vilket inkluderar hans TED-talk från 2013 med titeln ”Who Am I? Think Again”.
MARIT-SHIRIN CAROLASDOTTER (Sápmi SE)
är dansare och koreograf med urfolksrötter från Sápmi (Hotagen, sydsamiska) i Sverige och från Kurdistan i Irak. Hon är för närvarande baserad i Umeå/Ubmeje, norra delen av Sverige, där hon arbetar som dansare, koreograf och konstnärlig ledare för sin nätverksorganisation Humans & Soil. Hon har arbetat i Japan sedan 2017 med forskning och performativa praktiker, samt uppträtt över hela världen och inledde sin dansarkarriär i Bryssel 2015. Hon har en MA i International Performing Arts från SKH där hon arbetar för ursprungsbefolkningars kroppsliga rättigheter genom aktivism, avkoloniserande koreografiska metoder, internationella samarbeten och medskapandet av verket ”of itself : in itself” som hade världspremiär på Norrlandsoperan 2021, och turnerade med Dansnät Sverige våren 2022.
SEAN MACDONALD (Aotearoa NZ)
har arbetat som frilansande modern dansare i Aotearoa i över 25 år. Han utbildade sig vid Performing Arts School i Auckland (1991-1992) och New Zealand School of Dance i Wellington (1994). Han har varit knuten till Atamira Dance Collective sedan starten 2000, först som publikmedlem och sedan som dansare/utövare från 2006. Han har medverkat i Maaka Pepenes ”Memoirs of Active Service”, Moss Patersons ”Moko”-turné till Peking och Seoul, Kelly Nashs ”Ma” (Manaia Season) och ”Atamira” samt Gabrielle Thomas ”Tomo”. Sean är en del av ensemblen i ett nytt stort Atamira-verk som kommer att ha premiär 2021 och som omskapar kompaniets 21-åriga arbete. Som koreograf har Sean också arbetat med New Zealand Dance Company för att skapa familjeverket ”Matariki for Tamariki”. Hans nya verk ”Ngā Wai” med Atamira hade premiär i november 2020 och kommer att turnera till Seans whenua Waimarama 2021
ARAHMAIANI (Arahmayani Feisal) (ID)
är en indonesisk konstnär född i Bandung och baserad i Yogyakarta, Central Java, Indonesien. Arahmaiani anses av många vara en av de mest respekterade och ikoniska samtida konstnärerna, särskilt när det gäller banbrytande performancekonst i Sydostasien. Arahmaiani använder ofta konsten som ett sätt att kritiskt kommentera sociala, religiösa, könsrelaterade och kulturella frågor. Även om hon är mest känd som performancekonstnär använder hon sig också av måleri, teckning, skulptur, video, poesi, dans och installation. Tematiken i Arahmaianis verk behandlar vissa frågor som rör diskriminering och våld mot kvinnor, mäns förtryck av kvinnors kroppar, religion i det moderna samhället, västerländsk kommersiell imperialism och global industrialisering. Sedan början av 1980-talet har Arahmaianis verk gett upphov till fientlighet från islamiska samfundsledare och politiska myndigheter, vilket ledde till att hon fängslades en kort tid 1983.
en.wikipedia.org/wiki/Arahmaiani
Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm