Contagion, 27 april – 6 maj-07

Glödande industrikablage, multipla tyfoner, rök, och mimkonstnärer intar Weld

Contagion är ett samarbete mellan tre svenska konstnärer och en brittisk performance-grupp. Gemensam utgångspunkt är "smittsamt beteende", en rubrik för en undersökning av de sätt som idéer, beteendemönster och kulturella "memer" sprids genom i det gemensamma komplexet av mening som utgörs av all mänsklig interaktion.

Sättet någon tar undan håret ifrån ansiktet, skrattar, eller säger något, alla de små beteendena som andra människor anammar och låter sig påverkas av. Det kan inte förnekas att mänskliga beteenden är smittsamma, och gränsen mellan efterapning och kommunikation är inte alltid lätt att se. Det enda som är säkert är det kontinuerliga nedärvandet av beteendemönster, från en kommunikationshandling till den nästa, och att det allmänna kulturella utrymmet ständigt befinner sig i förändring.

Utställningen ska lyfta fram det här ofta undermedvetna fenomenen och låta besökarna belysa det fokuserat och aktivt, för att på så sätt provoceras att fundera över dess innebörd. Är det uppenbart vad en "individ" är för något, och var gränserna för en sådan går? Hur stort ansvar har vi egentligen för hur vi beter oss? Hur stort ansvar för hur andra beter sig? De här frågorna ställs både av de enskilda verken och av det sätt som de olika konstnärernas uttryck samverkar i det gemensamma utrymmet som både utgörs och bebos av verken.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER

Maja Droetto (Göteborg)

Attack Embrace – En stor installation av upplysta plaströr sträcker sig genom utrymmet. Valet av material (kabelrör som används för att dra telekommunikationsledningar under marken) och skulpturens påträngande aggressivitet antyder en tilltagande teknofobi samtidigt som den lekfullt påpekar att samtidens mest aktiva och utvecklande ideflöden rör sig genom de här tentakelliknande formerna. Den här laddade installationen är en amorf manifestation som ger liv åt de grundläggande förmågorna hos memer – att nå fram, sprida sig och överleva.

Joyce Ip (Stockholm)

Typhoon Trees – Fyra videoprojektioner av ett enda träd som svajar i en tyfons stormvindar. Stormen kallas chinchoo eller "pärla" i sina hemtrakter, Guangdong-bergen i Kina. Tropiska stormar associeras oftast till katastrofer och panik, men de destruktiva sidorna överröstas av den följsamma skönheten och den naturliga koreografin som finns fångad i videon. De intrikata tempoförändringarna och bildens upprepning i en polyptyk av projektioner förför betraktaren, vars blick fokuseras på de organiska egenskaperna som smittsamma beteenden har och det polära (men intima!) förhållandet mellan katastrofiskt kaos och hypnotisk harmoni.

Roberto N. Peyre ( Stockholm)

No Matter What You Say – Den här videoinstallationen i blandade medier utnyttjar Welds takhöjd, rök och lodräta projektioner för att skapa en konformad skulptur av ljus. Ljuskäglan tycks tränga igenom golvet och skapar därmed ett illusoriskt rum där roterande bilder och bokstäver sjunker undan och skjuts upp mot oss. Om betraktaren är tillräckligt nära kan han eller hon konfronteras av sin egen avbild inuti projektion, och se sig själv svepas ned i en avgrund där sekvenser av tecken och bokstäver ständigt omformas och upplöses. Djupare subliminala meddelanden bubblar upp till ytan bland de desorienterande ljuden och den böljande röken för att smitta medvetandet med fragmentariska berättelser om mänskliga beteendens ursprung och spridningsmekanismer.

Theatre In Translation (London)

Theatre in Translation är ett nytt multiinternationellt teaterkompani som arbetar i London i England. Alla medlemmar är utbildade skådespelare som har specialiserat sig på Corporeal Mime. Anne Jonsson (Sverige), Jodee Mundy (Australien), Maria Rita Salvi (Italien) och Nicole Pschetz (Brasilien) studerade vid Ecole de Mime Corporel Dramatique mellan 2002 – 2005 och har magisterdiplom i Corporeal Mime-teknik, -undervisning och -regi. Tvådagars workshop med en introduktion till Corporeal Mime-tekniken ges under helgen den 28-29 april. Mer information om workshopen finns på www.theatreintranslation.com

Theatre in Translation kommer att utveckla en performance i samarbete med Roberto N. Peyre som visas den 27 och 30 april kl: 19. Dessutom kommer de att framträda i utrymmet under den övriga utställningstiden.

Curator: Sarah Kim

Sarah Kim arbetar med utställningen som ett led i hennes slutarbete vid International Curating Management Education på Stockholms universitet.

För mer information och pressbilder kontakta: Sarah Kim, sarahtkim@gmail.com, 0704-835 071.

Med bidrag från: Stockholm University's International Curating Management Education, Bazoueira, Konkret och Billebro. Kostymer från Bazoueira www.bazoueira.com

Öppettider:

Onsdag 2 maj kl. 16-20

Torsdag 3 maj kl. 16-20

Fredag 4 maj kl. 16-20

Lördag 5 maj kl. 13-18 obs Inga liveframträdanden 5-6 maj

Söndag 6 maj kl. 13-18