Dark – A Ballet from Hell

Sverigepremiär den 1 oktober, spelas även 2+3.
Av Emma Kim Hagdahl, Mårten Spångberg och Elizabeth Ward.
 
Med DARK återupptäcker dansarna Emma Kim Hagdahl, Elizabeth Ward (US) tillsammans med den koreograferande Mårten Spångberg den klassiska baletten, som dock tycks ha vaknat på fel sida. Två skira gestalter, direkt nedstigna från ballettens värld, skrider, pressar och dansar sig igenom ömsom ett romantiskt, ömsom ett modernistiskt landskap, och genom en serie skräckfyllda Hollywood-scenerier.
 
DARK erbjuder ett nytt intimt sätt att uppleva balett där den används snarare än visas upp. Genom dess igenkännbara språk ser betraktaren igenom baletten och det är någonstans där, som det potentiellt verkliga händer. Här skapas en utdragen tid där tanken ges fri lejd och undermedvetandets infall ges fritt spelrum. Där dina egna hjärnspöken kanske väntar på sin hämnd.
Emma Kim Hagdahl är dansare och koreograf och baserad i Stockholm. Hon är utbildad vid Danshögskolan i Stockholm och Laban Contemporary Dance i London. 2008 tilldelades hon DanceWEB Europe-stipendiet samt var gäststudent vid ex.e.r.ce på CCN Montpellier där hon var delaktig i skapandet av en ny version av ”Project” av och med Xavier Le Roy. Emma är aktiv i nätverksorganisationen INPEX (International Performance Exchange), medlem i redaktionen för dagstidningen The Inpex som producerades i Wien parallellt med ImPulsTanz 2009 och för boken ”The Swedish Dance History”. Under våren 2009 koreograferade hon två soloverk med föreställningar på PAF, (Performing Arts Forum, S:t Erme), Atalante (Göteborg), Dansens Hus och Danshögskolan. Nu jobbar hon bland annat med det internationella samarbetet Embassy Of (DanceWEB 08) samt turnerar verket ”Blåställ” i Sverige med Kollektiv ViFira.
 
Mårten Spångberg är performance relaterad konstnär som bor och arbetar i Stockholm. Han intresserar sig för koreografi i ett expanderat fält, något han har tagit sig an genom experimentella praktiker och kreativa processer i olika format och uttryck. Han har varit aktiv på scen som performer och skapare sedan 1994 och har sedan 1999 skapat sina egna koreografier, från solon till storskaliga arbeten som turnerat internationellt. Solot ”Powered By Emotion” som han själv framför, har kommit att bli en modern klassiker.  Tillsammans med arkitekten Tor Lindstrand har han initierat International Festival, en interdiciplinär praktik där arkitektur och koreografi/performance möts i och igenom förståelsen av koreografi som ett sätt att organisera tid och rum. International Festival har skapat platsspecifika projekt, som situationer, film, installationer, publika interaktioner och byggnader. Från 1996-2005 organiserade och kurerade Mårten performancefestivaler i Sverige och internationellt.  Han har en lång erfarenhet av undervisning, både teoretisk och praktisk, och är sedan 2008 prefekt för masterutbildningen i koreografi vid Danshögskolan.  
 
Elizabeth Ward är amerikansk dansare och koreograf och baserad i New York. Hon är utbildad i balett och improvisation vid Oregon Ballet Theatre och Bennington College. Parallellt med hennes egna koreografiska arbete så är DD Dorvillier, Antonija Livingstone, Jennifer Lacey, Nadia Lauro och Miguel Gutierrez några av de koreografer hon har arbetat med som dansare och interpret. 2008 deltog hon i Choreographers Venture “Sweat – the Movie”, med International Festival på ImPulsTanz. 2009 var hon inbjuden att delta i Prisma Forum i Mexiko och undervisade “Rock‘n Roll Ballet” i Mexico City. Elizabeth undervisar vid TanzQuartier i Wien och på masterutbildningen i koreografi vid Danshögskolan. Tillsammans med den italienska danskonstnären Valentina Desideri initierar hon ett utbildningsprojekt “Master of the Universe” i PAF, S:t Erme.
 
Weld, Norrtullsgatan 7, t-bana Odenplan, 08-309450