17 dec. I love my dancers / Uri Turkenich (IL/DE) + Geraldo Si (BR/DE)

I love my dancers är en performance av Uri Turkenich som utforskar ett speciellt ögonblick i tysk historia – framväxten av formen ”Tanztheater” med den tyska koreografen Pina Bausch och Tanztheater Wuppertal 1977-78.

Föreställningen bygger på en serie intervjuer med fyra frontfigurer inom den tyska dansen: Raimund Hoghe, Susanne Linke, Dominique Mercy och William Forsythe. Deras livshistorier vävs samman i relation till Pina Bausch och hennes betydelse för genren. Att bryta sig ur den befintliga konstnärliga och sociala miljön i både västtyska politiska teatern och den moderna dansen gjorde hennes verk exceptionella.

Geraldo Si – före detta dansare i Tanztheater Wuppertal och Uri Turkenich för en serie korta diskussioner där Geraldo representerar den äldre generationen och Uri en yngre teatermakare av idag. De två konstnärerna pratar och dansar och konfronterar sina världsbilder och förståelser kring teater och dess kontext. De diskuterar arbetsförhållandena i Tanzteater Wuppertal, atmosfären i Wuppertal och i Västyskland under 70-talet och förhållandet mellan politik och teater vid denna tid.

Intervjuer och texter som föreställningen bygger på  är publicerade i den slovenska tidningen ”Maska” som finns tillgänglig i anslutning till föreställningen.

———-
Av och med: Geraldo Si och Uri Turkenich
Konstnärligt samarbete: Benjamin Pohlig, Gerald Siegmund, Jasna Layes Vinovrski, Sebastian Schulz
Ljusdesign: Catalina Fernández
Scen- och grafisk design: Janina Arendt
Produktion: Ehrliche arbeit – freies Kulturbüro
Press: björn & björn

Det publicerade intervju-materialet i ”Maska” är redigerat av Franziska Aigner och Uri Turkenich

En produktion av Uri Turkenich. Finansierad av TANZFONDS ERBE – Ett initiativ från Tysklands federala kulturfond. NPN – Nationales Performance Netz – Joint Adventures. Särskilt tack till Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt a. M. och Uferstudios Berlin.
———–

I love my dancers ingår i Weld Company Intensive. Läs mer om hela helgen
här

——————————

URI TURKENICH (IL/DE)
är koreograf, skribent och konstnär. Sedan masterexamen i koreografi från DOCH i Stockholm har han arbetat som performer och samcuraterat konsthändelser och performance. Uri intresserar sig för begrepp såsom historia, förändring och begär. I samspråk med dessa gör han konst ensam och i samarbeten, samt uppmuntrar diskursutvecklingar. Som en del av detta har han nyligen publicerat en samling intervjuer i den Slovenska tidskriften Maska. Uri Turkenich var senast aktuell på Weld tillsammans med Tova Gerge i deras performance Where were we

GERALDO SI (BR/DE)

började sin danskarriär 1981 med Pantanaliadança, Brasilien. Efter att ha arbetat som dansare och skådespelare i São Paulo under ett antal år kom Geraldo 1990  till Tyskland och Wuppertaler Tanztheater där han dansade som solist i fyra år under ledning av Pina Bausch. Därefter samarbetade han med Raimund Hoghe, Stephanie Thiersch, Healing Theatre Köln och grundade 1996 x.x.y. teater i Wuppertal för vilken han regisserade flera produktioner. Inspirerad av samarbetet med Suprapto Suryodarmo har Geraldo Si de senaste tolv åren fokuserat mest på sitt arbete med improvisation och begreppet “growing through movement”. 2002 inledde han en pågående serie händelser – ”SichtLaut”. På dessa performance-kvällar bjuds dansare, skådespelare och musiker in till att experimentera inom gränserna för improvisation.