8 feb. Talking & Props: EXODUS / Cecilie Ullerup Schmidt (DK) & Andreas Liebmann (CH)

En dansk-schweizisk familj reser till Sicilien. De kommer fram till en plats som kallas Mondo Nuevo. Här samlar en grupp nigerianer krafterna efter en båtfärd i väntan på sina resedokument. De nordeuropeiska gästerna och invånarna i Mondo Nuevo berättar historier för varandra, utbyter sånger och tillbringar tid tillsammans – en vänskap verkar möjlig, men ändå helt utsiktslös. Tillsammans slår de ihjäl tiden med bordtennis. Det ljushåriga barnet leker med en badsko.

Exodus är en konsertperformance av och med familjen Liebmann-Schmidt. Deras ballad om ”de nya européerna” har sin upprinnelse i verkliga möten, berättelser och sånger, men är långt från att vara en dokumentär performance. Inspirerad av medeltida traditioner och på melodin från den danska balladen Kongebørnene berättar de om “landet på den andra sidan”– ett land så långt bort att åhörarna blir tvungna att lita på det de sjunger om.

Cecilie Ullerup Schmidt (DK) är performancekonstnär som arbetar i Norden, Tyskland och Schweiz. Hon är också kurator för festivalen WORKS AT WORK i Köpenhamn. Hon arbetar för närvarande på en avhandling i Arts and Cultural Studies och tillsammans med Lucie Tuma (Schweiz) driver hon scenkonstduon Chuck Morris.

Andreas Liebmann (CH) arbetar med platsspecifika föreställningar som tar avstamp i naturvetenskap, personliga möten, antropologi och politik som presenterats i bland annat Schweiz, Tyskland och Bolivia. Han har även skrivit manus för Theatre Freiburg, HAU Berlin, Burgtheater Vienna and Schauspielhaus Zürich.

Koncept av- och med:  Andreas Liebmann & Cecilie Ullerup Schmidt | Scenografi & kostym: Manuel Gerst | Musik: Matthias Meppelink | Ljusdesign: Annegret Schalke | Dramaturgi: Tanja Diers | Sångcoach: Johanna Peine | Produktion: Annett Hardegen | Koreografisk rådgivare: Tiaheawery Thiaharaja | Samproduktion: Vierte Welt (Berlin), Skogen (Göteborg), Rote Fabrik (Zürich), Nordwind Festival & Sort/Hvid (Köpenhamn)
| Med stöd av: Haupstadtkulturfonds och Regierenden Bürgmeister – Sentatskanzlei Kulturelle Angelegenhaiten Berlin, Stadt and kanton Zürch och Statens Kunstfond.

—————————————-
Kujalleq
Videoverk av Camilla Aviaja Olsen (DK) & Cecilie Ullerup Schmidt (DK)

Under föreställningskvällen visar vi också Kujalleq (grönländska för: “sydländskt grannskap”) , en videoperformance och en personlig omformulering av den danska kolonialismens historia. Genom det gemensamma minneslandskapet från en delad barndom på västra Jutland, Danmark, ifrågasätter Cecilie Ullerup Schmidt tillsammans med Camilla Aviaja Olsen (av-)koloniserande relationers fortgång genom konstnärliga produktioner. Inom ramen för Talking & Props visar verket exempel på verbala och muskulära förkroppsligandes av delad historia trots ekonomiska olikheter.

Kujalleq ingår i samlingsutställningen Nordic Trouble på Konsthall C 9 dec 2017 – 28 feb 2018.


—————————————-

Talking & Props 2018

Medverkande: Mariana Suikkanen Gomes, Hugo Hedberg & Karen Eide Bøen, Elise Nuding, Matthias Sperling, Cecilie Ullerup Schmidt & Andreas Liebmann m. fl.

Den tredje upplagan av Talking & Props samlar fem sceniska verk som alla på olika sätt behandlar språk  i relation till en specifik rörelsepraktik, som material och ljud eller som sjungen eller talad berättelse. Här tänjs narrativen och poesin i det vardagliga och dokumentära men också som förskjutning där det fiktiva blir verkligt och det som skulle kunna upplevas som sanning blir teater. Ett språk som uppstår i sin ensamhet, i dialog, eller i det offentliga.

I årets upplaga ryms arbeten som påbörjades redan genom förra upplagan av Talking & Props och konstnärer som haft en längre relation till Weld men också helt nya bekantskaper. 

Cecilie Ullerup Schmidt
 och Andreas Liebmanns på vers sjungna verk ExodusMariana Suikkanen Gomes sinnliga arbete The Tender Protest SeriesMatthias Sperling återkommer med solot Now that we know, efter att ha arbetat med Weld Company i höstas.  Elise Nudings pågående researcharbete i ett distinkt visningsformat genom solot Sounding lines som visas för första gången på Weld tillsammans med Hugo Hedbergs och Karen Eide Bøens duett TO SEE YOURSELF FROM THE OUTSIDE.

Under Talking & Props presenteras också ljud- och videoverk, samt en samling (ut)tal curaterade av Frida Sandström. Ljudinstallationen Ö (The Mutual Letter) av Meric Algün samt inbjudna talare – Natalia Rebelo, Annabell Chin och Iris Smeds den 4 februari och i samband med EXODUS den 8 februari, videoverket Kujalleq av Camilla Aviaja Olsen & Cecilie Ullerup Schmidt. Dessa verk knyter på olika vis an till de huvudfrågor som Talking & Props ställer, det vill säga vad ett uttalande skapar för kropp och vad för ord ett fysiskt material frammanar. Talking & Props är ett bejakande av verbala, sceniska uttryck och är en pendang till det koreografiska arbete som Weld Company arbetar med genom ”No talking & No props”.

Alla händelser är på engelska


————

Program
Torsdag 25/1
19.00:
TENDER PROTEST SERIES: The Weld Cycle / Mariana Suikkanen Gomes (SE)

Fredag 26/1
19.00:
TENDER PROTEST SERIES: The Weld Cycle / Mariana Suikkanen Gomes (SE)

Söndag 28/1
17.00:
TENDER PROTEST SERIES: The Weld Cycle / Mariana Suikkanen Gomes (SE)

Söndag 4/2
13.30-20.00: Ö (The Mutual Letter). Ljudinstallation / Meriç Algün (SE/TR)
14.00-15.00:
TO SEE YOURSELF FROM THE OUTSIDE / Hugo Hedberg (SE) & Karen Eide Bøen (NO)
15.00-16.00:
Kaffe + (ut)tal
16.00-17.00:
Sounding lines / Elise Nuding (GB/SE)
17.00-18.00:
Soppa + (ut)tal
18.00-19.00:
Now that we know / Matthias Sperling (GB)
19.00-19.30:
Samtal Matthias Sperling

Torsdag 8/2
19.00:
EXODUS / Cecilie Ullerup Schmidt (DK) & Andreas Liebmann (CH)
Under hela kvällen visas också videoverket Kujalleq av Camilla Aviaja Olsen (DK) & Cecilie Ullerup Schmidt (DK)