ICS: Öppet hus med Benjamin Noys, 17 maj

Under tidsperioden 14-17 maj flyttar Institute for Collective Studies in på Weld för en slags site-specific reflektion av ämnesområdet Collectivity and the Negative. ICS undersöker praktiska strategier för hur vi kan vara aktiva utan att producera mervärde. Fredag den 17 maj kl. 19.00 bjuder vi på öppet hus tillsammans med Benjamin Noys.

Medverkande: Corina Oprea, Johanna Gustavsson, Cecilia Germain, Rasmus Nielsen och Anders Paulin.
ICS är initierat av Corina Oprea och Anders Paulin.

Institute for Collective Studies
är ett svar på en samtida instrumentalisering av konstnärlig forskning inom såväl en akademisk som professionell kontext.

Mot bakgrund av en ökande institutionalisering och marknadsanpassning av både kunskap och konstnärlig praktik, är avsikten med Institute for Collective Studies att undersöka olika format av oberoende strukturer för forskning med fokus på kollektivitet, förstått både som frågeställning och aktivitet.

Parallellt med att produktionen av konstnärlig forskning och kritikalitet växer, riskerar diskurser och reflektion att förvandlas till konsumtionsvaror snarare än verktyg för en praktik. I innovations ideologins up-beat techno tempo, är det lätt hänt att programansvariga för såväl konsthallar som forskningsavdelningar förvandlas till fashionistas; ängsligt på jakt efter nästa diskursiva Harlem Shake och samtidigt skräckslagna för att inte upptäcka den innan den redan har blivit förra årets Gangnam Style.

Benjamin Noys
är Reader i Engelska på University of Chichester. Han är författare till George Bataille: A Critical Introduction (2000), The Culture of Death (2005), The Persistence of the Negative: A Critique of Contemporary Theory (2010), och redaktör för Communization and its Discontents (2011).