IN A LIVING TRADITION:Tolv danser av Isadora Duncan – 18 och 19 januari

Weld återvänder till Isadora Duncans koreografier och presenterar tolv danser som framförs av Sara Larsson Fryxell och Lilly Zetterberg. Båda tillhör den fjärde generationens Duncan-dansare och har under flera år studerat Duncans teknik för Kathleen Quinlan, en av de främsta i världen inom traditionen. Tillsammans med Kathleen har de iscensatt kvällens program där materialet som framförs visas i sin helhet, upprepas eller dubbleras till musik av kompositörerna Schubert, Gluck, Scriabin, Beethoven och Brahms.

Dessa danser varvas med dokumentärt material från Anna Duncans arkiv. Hon var en av de sex unga dansare som Isadora adopterade, som kom att kallas ”The Isadorables”. (Materialet finns i dag på Dansmuseet i Stockholm)

Isadora Duncan (1877-1927) var en revolutionär inom dansen och förde den till en helt ny nivå. Hon dansade till musik av kända kompositörer och förändrade iscensättningen av dans genom att föreslå en enkel avskalad scen, där kostymeringen bestod av enkla tunikor. Detta för att låta rörelserna och musiken stå i centrum.

Isadoras danser speglade människans villkor och en samtida politik, men även mer abstrakta teman vilket skilde sig helt mot balettraditionens narrativ. Hur relaterar vi till denna estetik i dag? Hur kan vi pröva vår egen kritikalitet mot Isadora Duncans hängivna revolutionära praktik?

Dans: Sara Larsson Fryxell och Lilly Zetterberg
Koreografi:
Isadora Duncan
Iscensättning:
Kathleen Quinlan 

SARA LARSSON FRYXELL
är utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan och har arbetat med bl.a. Lena Josefsson, Margaretha Åsberg och Autopilot. Hon har även medverkat i Cecilia och Apkungen på Drottningholms Slottsteater och Aniara på Stockholms Stadsteater.

Sara Larsson Fryxell har tillsammans med Kathleen Quinlan och Lilly Zetterberg gjort föreställningen In a Living tradition” som visats på Kulturhuset i Ytterjärna.

LILLY ZETTERBERG
är utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan, Boston Ballet School och Palucca School. Lilly har dansat med Nashville Ballet som en del av deras Nashville Ballet ll. Hon har studerat Isadora Duncans teknik och koreografier med Kathleen Quinlan, Amy Swanson, Lori Belilove och Barbara Kane.

KATHLEEN QUINLAN
kommer från New York och har fått sin utbildning vid Boston Conservatory of Music, Boston Museum School of Art och S.U.N.Y. Purchase.

Sedan 1987 är hon bosatt i Stockholm. Som koreograf har Kathleen arbetat med dans, teater och opera i New-York och Paris. Hon har turnerat i norden med en hyllning till Isadora tillsammans med pianist Roland Pöntinen. Kathleen har även skapat två utstaällningar om Isadora Duncan för Dansmuseet här i Stockholm.

Sedan 1989 har hon ett nära samarbete med Ika Nord som koreograf till hennes föreställningar. Kathleen Quinlan är grundare och konstnärlig ledare för Lilla Baletten/Isadorables på Sensus i Stockholm och undervisar i Modern dans på Kungliga Svenska Balettskolan.