30 +31 jan: All dance leads to Wall Street

Josefine Larson Olin (SE), Igor Koruga (RS) och Juan Francisco Maldonado (MX) presenterar ett tvådagars event och sin föreställning All Dance leads to Wall Street som har premiär fredagen den 30 januari

I samband med den andra föreställningen, lördagen den 31 januari, har Johan Forsman och Anders Paulin bjudits in till att spegla projektet genom att dela med sig av sitt kommande arbete på Weld, Three White Soldiers, som även det handlar om ekonomi. Detta föregås av en brunch.

30 januari
19.00
All dance leads to Wall Street

31 januari
13.00
Brunch (obs! endast 30 platser bokas med biljett till föreställningen)
14.00 Johan Forsman och Anders Paulin
15.00 All dance leads to Wall Street

Biljettpris: 100 kr (student 80 kr)
Biljetter: book.weld.se

Biljett gäller för entré till brunch och samtal.


All dance leads to Wall Street


Dans och ekonomi fungerar ungefär på samma sätt: de är abstrakta och rör sig på sätt som kan vara svåra att uppfatta. Trots att de är immateriella krafter påverkar de oss, lite på samma sätt som när en storm får en dörr att virvla i luften. Med det i åtanke, hur skulle dans och andra immateriella krafter kunna påverka den kapitalistiska ekonomiska ordningen?

Det har sagts att det inte finns något alternativ till kapitalismen men vi tror att för varje regel (och regent) måste det finnas ett undantag. För ifall det stämmer att ”företag är människor” (Mitt Romney) och ”känslor är fakta” (Yvonne Rainer), påstår vi att handel innebär pakter, att känslor utgör bankväsendet, men framför allt att dans innehåller ekonomiska fakta.

Därför vill vi bjuda in till ett utforskande och spekulerande kring dessa alternativ genom ett perspektiv av känslor och dans. Detta föreslår vi samtidigt som vi sitter med våra datorers loggor täckta i tejp, postandes reklam på sociala medier och samtidigt som vårt arbete understödjs ekonomiskt av svenska staten.

Ändå säger vi nej till cynism och till att ge upp: Kom, så dansar vi oss till andra sidan!

/Igor, Juan Fran och Josefine

All dance leads to Wall Street är det första samarbetet mellan Igor Koruga (RS), Josefine Larson Olin (SE) och Juan Francisco Maldonado (MX). Initiativet till samarbetet utgår från ett gemensamt intresse att dissekera samtida, kanoniserade politiska och ekonomiska idéer utifrån gruppens olika geografiska och kulturella perspektiv, samt från deras olika erfarenheter av dans och koreografi.

Av och med: Igor Koruga, Josefine Larson Olin, Juan Francisco Maldonado
Teknisk support och ljusdesign: Ronald Hessman

Producerat av Weld och Af Dalmatinerhjärta
Med stöd av Konstnärsnämden, Kulturrådet och Weld

IGOR KORUGA (RS)
är frilansande konstnär inom samtida dans och koreografi. 2013 avslutade han sina masterstudier i antropologi vid universitetet i Belgrad, samt i Solo/Dance/Authorship vid konstuniversitetet HZT i Berlin. Igors arbete kretsar kring att använda koreografi som en utökad praktik. Detta använder han som ett redskap för att tolka sociokulturella fenomen, medborgarpraktik och ideologi. Som medlem i STATION Service for Contemporary Dance har han samarbetat med olika organisationer, teatrar och kulturhus samt medverkat i fria plattformar för scenkonst lokalt, nationellt och internationellt. Igor har mottagit stipendier från danceWEB, Nomad Dance Academy och senaten i Berlin.

JOSEFINE LARSON OLIN (SE)

arbetar som danskonstnär och är baserad i Stockholm. Hon är utbildad dansare från Balettakademien i Stockholm och har en master i nya performativa praktiker från Dans- och Cirkushögskolan. Josefine är intresserad av att utforska hur dans kan fungera som samhällsagent, samt av dansens potential att påverka samtal och diskurser i stort och smått. Hon arbetar inom ett brett spektrum av scenkonstfältet: ibland som dansare i Weld Company, ibland som medarbetare i det internationella danskollektivet Interferencias, men oftast som frilansande dansare (och ibland skådespelare) i Sverige och internationellt.

JUAN FRANCISCO MALDONADO (MX)
har förutom i Mexiko presenterat sitt koreografiska arbete i Monevideo, Barcelona, Madrid och New York. Tillsammans med Colectivo AM gjorde han verket Arrecife 2013 för MUAC (Museet för samtidskonst vid Mexiko universitet). Arbetet behandlade relationen mellan museum och dans genom idéer om arkiv. Juan Francisco har skrivit och redigerat två böcker kollektivt och emellanåt skriver han kritik för samtida konstmagasin. Just nu arbetar han på sin första roman, som ännu har arbetsnamnet “Everything in the world is exactly the same”.