Jonathan Burrows+Matteo Fargion 7+8 maj

I maj får vi efterlängtat internationellt besök av koreografen Jonathan Burrows och kompositören och Matteo Fargion och deras gemensamma trilogi Both sitting duet (2002), The quiet dance (2005) och Speaking dance

Den brittiske dansaren och koreografen Jonathan Burrows och den italienskfödde kompositören Matteo Fargion inledde arbetet med sin trilogi 2002. Sedan dess har duon gjort inte mindre än 204 framträdanden i 23 länder med vad som kommit att bli ett av de senare årens internationellt mest omtalade brittiska dansverken.

Med absolut timing, varm humor och ett intimt och intensivt samspel rör sig Jonathan Burrows och Matteo Fargion mellan talad dans och ljudlig tystnad. De undersöker relationen mellan musik och dans och vad som händer i mötet över den subtila gräns som finns mellan de båda världarna. På ett samtidigt formellt och humoristiskt sätt utforskar de kommunikationens natur och relationen mellan aktörerna själva och med publiken.

I första verket, Both Sittig Duett, utgår dansen från ett skrivet musikaliskt partitur. I The Quiet Dance används både kroppen och rösten som ett musikaliskt redskap. Speaking Dance sammanfattar hela trilogin och ljud, tal och rytm bildar en helhet.

Both Sitting Duett har tidigare visats på Moderna dansteatern och förra året gästade duon Made-festivalen med Speaking Dance. Weld har nu äran att för första gången visa hela trilogin när Jonathan Burrows och Matteo Fargion besöker Sverige i början av maj.

Jonathan Burrows
inledde sin karriär som solist vid Royal Ballet i London. 1988 bildade han Jonathan Burrows Group med vilken han inledde ett unikt, provokativt och radikalt utforskande och ifrågasättande av den klassiska danstraditionen. Gruppen kom snabbt att få internationell uppmärksamhet med verk som The Stop Quartet 1996 och Weak Dance Strong Questions 2001. Året därpå belönades han av the Foundation for Contemporary Performance Arts In New York.

1988 mötte han även Matteo Fargion som kom att bli hans huskompositör och från 2002 även hans danspartner på scen, ett samarbete som belönades med  prestigefyllda ”Bessie Award” 2004. Jonathan Burrows har också samarbetet med Sylvie Guillem och koreograferat för William Forsythes kompani.

Matteo Fargion är klassiskt utbildad kompositör och har förutom till Jonathan Burrows verk, skrivit musik för såväl teater som opera, bland annat kammaroperan Le Bellezze d’Hortensia. Hans och Kevin Volans komposition Duets som gavs ut på Black Box Records år 2000 fick Grammy Awards pris för ”Best Chamber Music Performance”.
 

Weld i samarbete med mychoreography.org, Danshögskolan och INPEX 

Weld, Norrtullsgatan 7, t-bana Odenplan