8 juni. I parken

I parken
– en endagsfestival kring paviljongen i Tanto

Medverkande
Alma Söderberg, Anna Pehrsson, Dinis Machado, Ella Östlund, Frédéric Gies, Inaja Skands, Jade Stenhuijs, Johan Blomberg, Kacper Migas, Liv Strand, Louise Dahl, Magali Camps, Matilda Bilberg, Molly Engblom, Przemek Kaminski, Raul Vega, Rebecka Berchtold, Sanna Lundström, Sigrid Sjöholm, The Mad Express, Tom Brand, Vincent Jonsson, Virpi Pahkinen, William Nylind, Yari Stilo


Tantolunden

8 juni kl 13:00–23:00

Boka: book.weld.se

Betala vad du kan. Rekommenderat pris 100 kr.

Swish 123-073 63 97


Nu beger vi oss åter till ”vår” paviljong i Tanto med dess gröna omgivning. En plats vi har en lång relation till. Det blir en heldag av dans och konst av ett 20-tal medverkande konstnärer.

Paviljongen i Tantolunden byggdes och skänktes till Stockholms stad 1988 av miljö- och kulturföreningen Tantofolket, invigdes under pompa och ståt – och glömdes sedan bort. För 15 år sedan bjöd vi in 14 konstnärer och arkitekter m.fl. att skapa filmen ”En annan paviljong”. En film som innehöll arbeten i, om och omkring denna plats. Under pandemin återvände vi till platsen med en endagsfestival.

Nu är det dags igen!

Liv Strand gör sin skulptur/performance Abstrakt fördelning. Weld Extended inventerar Przemek Kaminskis koreografi som han bjöds in att skapa 2023. Jade Stenhuijs & Dinis Machado dansar ett utdrag från deras nya verk Round and Revisit som har premiär senare i juni. Alma Söderberg medverkar med koreografin Sound a Rose In tillsammans med Inaja Skands, Ella Östlund och Magali Camps. Tom Brand monterar upp sin stora skulptur Val med en konsert av The Mad Express (Berlin) högst upp på kullen. William Nylind (Weld Extended) dansar Virpi Pahkinens solo och Louise Dahl dansar Frédéric Gies (Wandering) Ribbon Dance. I Dans för en gångbana dansas gångbanans egen melodi av inbjudna gäster och Raul Vega öppnar dansgolvet för oss alla.

Kläder efter väder.
Regnar det kör vi ändå!


Program
13:00-15:00 Liv Strand. Performance: Abstrakt fördelning
13:00–19.00 Dans för en gångväg
14:00–14:30 Dinis Machado & Jade Stenhuijs – utdrag ur Round and Revisit
15:00–19:00 Weld Extended + Przemek Kaminski
15:00-18:00 Alma Söderberg Sound a Rose In
16:15 + 16:45 William Nylind (Weld Extended) dansar solo av Virpi Pahkinen
19:00–20:00 Raul Vega – Social Dancing
20:00 Louise Dahl dansar (Wandering) Ribbon Dance av Frédéric Gies
21:00-23:00 Skulpturen VAL av Tom Brand och konsert av The Mad Express


Abstrakt fördelning – en performance av Liv Strand

Liv Strand är en konstnär engagerad i tunna material som papper, pinnar, ljud och faner. Tunna material som representerande utrymme, eller som något som kan flikas in bland andra substanser: konkret eller konceptuellt. Hennes konst tar form i installationer och performances, visade nationellt och internationellt. Liv var en av konstnärerna som medverkade i Welds film ”En annan paviljong” (2009).


Dans för en gångväg
Framför paviljongen och runt omkring den sträcker sig en gångväg som omringas av höga träd och grönska. Under dagens timmar, bland andra gående, kommer någon gåendes som kanske ömsom dansar, går precis som vanligt eller kanske inte helt som vanligt, i en dans till gångvägens egen melodi.

Med: Rebecka Berchtold, Johan Blomberg, Matilda Bilberg, Molly Engblom, Vincent Jonsson, William Nylind och Anna Pehrsson

 


Round and Revisit- en koreografi av Jade Stenhuijs och Dinis Machado
I parken visas ett utdrag ur ett nytt samarbete mellan Jade Stenhuijs och Dinis Machado. En koreografi som har premiär senare i juni på Weld c/o Hägerstensåsens Medborgarhus. Arbetet är som de själva uttrycker det ”Ett dansat och uttalat maskineri för att drömma och röra sig tillsammans. En samarbetsvillig duo.”

Jade Stenhuijs (NL/SE) är för närvarande baserad i Stockholm och arbetar som dansare, koreograf och lärare. För några år sedan skapade hon sitt eget verk Don’t Mind Me i Härnösands Konsthall, nu fortsätter hon det koreografiska undersökandet.

Dinis Machado (PT/SE) har arbetat som koreograf sedan 2007. Med en utbildning i dans och bildkonst utvecklas hennes verk från skärningspunkten mellan dessa två områden: där den konkreta gesten av plastisk konstruktion av föremål, utrymmen och kroppar återvinns och bearbetas som koreografiskt material.


Weld Extended+Przemek Kaminski (Sigrid Sjöholm, Sanna Lundström, Yari Stilo, Kacper Migas)
Under hösten 2023 förde koreografen Przemek Kaminski (DE/PL) ett intensivt arbete med en grupp dansare, och utgick från ett 4-delat skrivet partitur där varje del var en distinkt dans, baserad på en uppsättning av vissa instruktioner. I parken kommer gruppen återanvända och lyfta fram fragment från denna koreografi och prova dem på olika platser.


Sound a Rose In – en performance av Alma Söderberg
3 kvinnor sitter på tre stolar i tre timmar och gör tre rytmer. Verket är en polyrytmisk dikt med stavelser som fördelas över en fyrtakt, en tretakt och en tvåtakt och sedan lagras på varandra. De skapar en polyrytmisk väv av ord i rörelse. De fortsätter och fortsätter och fortsätter samtidigt som nyanser och skiftningar kristalliserar sig i lyssnarens öga. De gör motstånd mot ett samhälle som styrs av enfaldighet och rädsla genom att i stället välkomna komplext, polyrytmiskt lyssnande och görande.

Alma Söderberg är en koreograf och performer som arbetar med musik och dans. Hon använder sin röst och kropp för att spela på rummet som om det vore ett instrument. Hennes pågående forskning handlar om hur vi lyssnar när vi tittar; relationen mellan örat och ögat.

Med: Alma Söderberg, Inaja Skands, Ella Östlund, Magalí Camps.
Stycket har arbetats fram av: Alma Söderberg i samarbete med Anja Mûller, Angela Peris Alcantud, Inaja Skands och Ella Östlund.


Solo för William Nylind (Weld Extended) i koreografi av Virpi Pahkinen
Detta solo har skapats specifikt för William Nylind och till 12 minuter lång musik av den svenske kompositören Tomas Björkdahl. I parken visas solot utan musik, men det betyder inte att det sker i tystnad. I parken ackompanjerat solot av omgivningen, naturen och parkens egna ljud.

Vår finska stjärna Virpi Pahkinen är en av Nordens ledande koreografer och solodansare och har verkat vid dansscener i närmare 50-tal länder.
William Nylind är en svensk/vietnamesisk dansare, koreograf och lärare. Han har en bakgrund inom kampsport och yoga.


Social dancing med Raul Vega
Under pandemin stod arkitekten, pedagogen, performern och Welds egen medarbetare, vår chilenske glädjespridare Raul Vega i Vitabergsparken med sin ghettoblaster och dansade. Det blev till en återkommande praktik. Nu dyker han upp i Tanto och bjuder in oss till dans!


(Wandering) Ribbon Dance av Frédéric Gies, dansad av Louise Dahl
Ribbon Dance (2015) manifesterar de drivkrafter och krafter som sätter igång kroppar eller ting i rörelse och rörelsernas potential att generera sig själva, som en motor som aktiveras av dess egen energi. Till rytmerna av Fiedels techno ger sig dansaren sensuellt och glatt hän åt dessa strömmar och krafter och åt hur det band som den hanterar förändrar kroppens struktur. I en specialversion för parken dansas denna av Louise Dahl i en kostym av Grzegorz Matlag.

Frédéric Gies är dansare och koreograf baserad i Sverige. I sina dansverk, som pendlar mellan urverkskompositioner, intensitet och det kaos vilket skapas av dansande kroppar som ger efter för de begär och krafter som korsar dem, lyfter de fram dansens förmåga att tala utan att behöva demonstrera någonting.

Louise Dahl arbetar med dans och koreografi i Sverige och internationellt. Hon arbetar i nära samarbete med koreografer och konstnärer samt initierar egna projekt. Under åren 2020-2023 var Louise en del av Cullberg ensemblen. Hon har ett långvarigt konstnärligt samarbete med Hana Erdman och återkommande med CCAP/Cristina Caprioli.


VAL av Tom Brand
En livmoder, en kyrka, en mage. De organiska resterna av något uråldrigt som liknar en uppochnedvänd båge. VAL är en multifunktionell performance- och ljusskulptur, en blandning av träben och led-lampor som antyder sammansmältningen av de digitala och fysiska världarna och ett omen om vad mänskligheten är på väg mot. VAL är ett val och en plats att samlas på.

Tom Brand är akrobat, artist, regissör, snickare och en av grundarna av Svalbard Company. Med sin behärskning av Vertical rope är Tom en rörelseforskare som skapar uttrycksmedel genom kroppens visuella fysikalitet.


The Mad Express
Madeleine Rose and Anton Remy är en del av Berlinbaserade The Mad Express som beskriver sig själva som “A train of obsessive thinkers & musicians riding the chaos theory in performing arts and electronic music.” I parken spelar dom i installationen VAL i samarbete med och på önskan av valens skapare, Tom Brand.


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm