12-21 maj. t i o d a g a r s f e s t i v a l
t i o d a g a r s f e s t i v a l
Marja-Leena Sillanpää, Leif Elggren,
Yishay Garbazs, Mara Lee, Fatima Moallim,
Marie Fahlin, Sara Lundén, Yari Stilo, Ann Juren,
Gerda Scheepers, Göran Greider, Kristine Scholtz
12 –21 maj
Registrera dig via mail till tiodagarsfestival@weld.se för att ta del av festivalen och motta verket
Weld presenterar en tiodagarsfestival, en onlinefestival där konstnärer från olika discipliner bidrar med arbeten, tankar och processer, de flesta skapade just för det här ögonblicket.
Nu när vi alla är som mest isolerade vill vi försöka bidra till att hålla modet uppe i närvaro och samtal med konsten. Vi har kallat in koreografer, poeter, författare, musiker och konstnärer till att – åtminstone under en kort stund – föra oss närmre varandra trots de fysiska och geografiska avstånden.
De deltagande konstnärerna når ut på tvärs av olika uttryck och erfarenheter, och skapar en bild av vår värld som den ser ut just nu; en värld där vi alla behöver lära oss att vara nära varandra – och nära konsten – på nya sätt.
Under 10 dagar kommer du att få ett urval arbeten skapade i hel eller delvis isolering. Varje dag under festivalen kommer det skickas något nytt, personligt och unikt till din mailbox – poesi, ljud, musik, rörelse, bild eller video.
Marja-Leena Sillanpää (f. 1965, Finland ) är konstnär, författare och ljudkonstnär. För Sillanpää har texten en central betydelse och de flesta arbeten börjar i skrivandet. Sillanpää arbetar i direkt respons till specifika miljöer och använder sig av olika material för att bygga upp komplexa situationer som pekar både mot det förflutna och en framtid i ett fruset ögonblick som är nu. I hennes arbeten är det förflutna alltid aktivt med oss.
Leif Elggren (f. 1950, Linköping) har sedan slutet av 70-talet varit aktiv som konceptuell konstnär och arbetat med bland annat med performance-, text-, ljud-, bild- och installationskonst, ofta med återkommande teman som maktförhållanden och maktsymboler, andlighet, absurditeter och existentiella frågor om liv och död. Under 2000-talet har han vid ett flertal tillfällen även arbetat på teman virus och smittsamma sjukdomar. Hans tillvägagångssätt omfattar ofta tidsmässigt långa, ibland mycket långsamma, eller dolda skeenden inte sällan ljudsatta med egna kompositioner.
Yishay Garbasz (f.1970, Israel). Garbasz sarbete undersöker hur traumatiska minnen kan prägla ett helt kulturarv. Hon arbetar ofta med marginaliserade grupper och i utsatta områden som drabbats av krig eller katastrof. Henne arbete, som tar form som fotografi, performance eller installationer, synliggör på omsorgsfullt vis, situationer och problematiker som är svåra och som ofta har osynliggjorts av andra.
Mara Lee (f.1972, Incheon, Sydkorea, uppvuxen i Osby, Skåne). Maras Lees konstnärliga praktik spänner från poesi till performance-lectures och essäistik. Hennes arbeten behandlar ofta frågor kring makt, sexualitet och femininitet, och undersöker förbindelsen mellan makt och känslor. Hon har tidigare gett ut flera uppmärksammade diktsamlingar (”Kom” och ”Hennes vård”) och debuterade som romanförfattare 2007.
Fatima Moallim (f. 1992, Moskva, Ryssland) Att teckna utgör basen i Fatima Moallims performance-akter, där hennes egna och publikens energier blandas samman. Med ryggen vänd mot sin publik uppfattar hon viskningar och ljud i rummet och tecknar under en rituell tystnad, som hon liknar vid en ljudlös bön. Sedan 2012 har hon arbetat bl.a. med projektet ”Flyktinglandet” som kretsar kring berättelser om föräldrarnas flykt från Mogadishu på 1990-talet. Hennes tecknande är lika mycket resultatet av hennes egna upplevelser och känslor som av betraktarens energier och föreställningar om de platser som format hennes identitet.
Marie Fahlin (f. 1966, Sollefteå) är sedan 1992 verksam som koreograf, curator och dansare i Stockholm. Hon har skapat ett trettiotal koreografier, såväl solon som större gruppverk, sceniska produktioner och utomhusföreställningar, som uppförts på bl.a. Moderna Dansteatern, Weld, Dansens Hus och Fylkingen. Hon är för nuvarande även doktorand i koreografi vid Stockholms Konstnärliga Högskola
Sara Lundén (f. 1970, Göteborg) är konstnär, musiker och låtskrivare verksam i Stockholm. Under sitt alias Saralunden har hon bl.a. släppt sju album och gjort tre kortfilmsmusikaler. Lundén har också gjort ett flertal performances och spelningar på konsthallar, gallerier och festivaler. Hennes live performance karakteriseras ofta av teatraliska kostym och live musik, som t.ex Deadly Boring där hennes röst ackompanjerades av en manskör.
Yari Stilo (f.1984, Ventimiglia, Italien) bor och arbetar i Stockholm. Hans bakgrund är som professionell dansare, men han jobbar även som assistent inom vård och omsorg. Hans konstnärliga uttryck har ofta egna erfarenheter som utgångspunkt, och kretsar kring ämnen som identitet, självbild och sårbarhet och för ofta ihop dans, ljud och film. Han är en av organisatörerna av Stockholm Dansfilm festival och arbetar även som assisterande koreograf för Mirko Guido. Under den senaste tiden har fattat ett nytt intresse för att dansa tango.
Ann Juren (f. 1978, Grenoble, Frankrike) är koreograf, dansare och performance-konstnär, och grundlare av Wiener Tanz- und Kunstbewegung (2015). Sedan 2015 har hon utvecklat koreografiska verk under namnet Studies on Fantasmical Anatomy, där hon vidgar begreppet koreografi genom att sätta kroppen i olika tillstånd av kroppsliga, poetiska och självbild-relaterade dimensioner och upplevelser. Hon är för nuvarande doktorand i koreografi vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Ann Juren bor och arbetar i Wien, Österrike.
Gerda Scheepers (f.1979, Tzaneen, Sydafrika). Scheepers konstverk kan ses som hybrider: de är på samma tid, bildyta, objekt och performativa enheter. Mänskliga gester antyds genom materiell närvaro i kombination med figurativa eller kroppsliga former. Verken agerar både som framförande agent, scen och bakgrund. Skuggor av högst ordinära objekt berättar om vardagens tysta monotoni men även om dess ständiga politik. Scheepers bor och arbetar i Kapstaden, Sydafrika.
Göran Greider (f.1950, Vingåker, Sörmland) är författare, debattör och journalist. 1981 debuterade han med diktsamlingen “Vid fönstret slår ensamheten ut” och har sedan dess givit ut ett tiotal diktsamlingar. Han är chefsredaktör för den fristående socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten. Efter en tid som kulturjournalist på DN under 80-talet, ledde den djupa finanskrisen i början av 90-talet han till att på allvar börja skriva om politik, välfärdsstaten och socialförsäkringar. Han har utsetts till en av Sveriges starkaste opinionsbildare. Greider befinner sig nu i Dala-floda i Dalarna.
Kristine Scholz (f. 1944, Wüstebrise, Tyskland) är pianist verksam i Sverige sedan början av 70-talet. Hon var under flera år medlem i ensemblen Harpans Kraft. Förutom soloartist framträder hon sedan över 45 år som duopianist tillsammans med Mats Persson. De har en omfattande konsertverksamhet och talrika radio/CD-inspelningar i Sverige och utomlands bakom sig. Kristine Scholz har även samarbetet med olika teater-och dansensembler, bl.a. Merce Cunningham Dance Company. Kristine Scholz bor och är verksam i Stockholm.
Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm