Mychoreography: 21-23 januari

A Warrior's Roar Holler Across The Sky

Torsdag-lördag 21-23 januari kl 19.00

Under de senaste 18 månaderna har Mychoreography (masterprogrammet i koreografi vid Dans och Cirkushögskolan) gjort en djupdykning i sitt utforskande av koreografisk praktik. Likt fartblinda piloter landar de nu på Weld med en pinfärsk produktion.

En dans är ett slagfält, ett undantagstillstånd av upphöjd medvetenhet. Koreografi utgör ett strategiskt verktyg för att släppa dessa ögonblick lösa, för att tillåta dem att invadera oss med hela sin vrede. Att dansa innebär att insistera på att vistas vid fronten, att deklarera en väpnad närvaro.

Den nya föreställningen, A Warrior's Roar Holler Across The Sky, av Mychoreography tar post-kritisk solidaritet över kanten för ett tryggt återvändande och omfamnar gemensam handling som den enda möjliga framtiden. All makt åt kommunen. En uppmaning till kamp, oavsett vilken, för kampen. Varför vänta till 2012 när vi kan erfara apokalyps redan nu?

A Warrior's Roar Holler Across The Sky
är en serie överlastade bilder vars enda avsikt är att mobilisera en subjektivitet som ger upp; som är redo att överlämna den marknadsstyrda strävan efter mass-individualisering. Stycket är en gatsten i åskådarens hand, som villigt byter ut sitt individualiserade subjekt, som säljer sitt emanciperade betraktarskap för kommunens frammanande röst.

Det finns inte tid att komma överens.

Stycket undertecknas av dessa människor: av er och oss. Dansarna är inte dess författare. Vi får inte krympa inför slutsatser, vad som ligger framför våra ögon är nog.

Med och av: Amanda Apetrea, Sidney Leoni, Sebastian Lingserius, Halla Ólafsdóttir, Mårten Spångberg och Johan Thelander

Dramaturgi: Xavier Le Roy

 

I samproduktion med PAF (Performing Arts Forum) och Weld. Med stöd från Dans och Cirkushögskolan.

Mychoreography

På sin resa har Mychoreography uppträtt på festivaler i Sverige, England, Belgien, Frankrike, Tyskland och USA, de har samproducerat en film och två böcker, arrangerat en föreläsningsserie, två internationella dansgästspel och varit värdar för mer än tjugo arrangemang både lokalt och globalt. Senast i december arrangerade de Myfestival med dagsfärska tankeväckande dansproduktioner som presenterades vid Dans och Cirkushögskolan.

Amanda Apetrea arbetar som dansare och koreograf med bas i Stockholm. Efter Balettakademiens dansarutbildning 2002-2005 vistades hon två år i München där hon vidareutbildade sig och arbetade som dansare. 2004 var Amanda med och startade ÖFA-kollektivet som är ett feministiskt scenkollektiv och en stöd och diskussionsgrupp för sina 22 medlemmar. Hon har varit medskapare och agerat i föreställningar och performance som till exempel VGTP!, ÖFA: Vårkonsert, The lesbian philosofie och ÖFA: Butler. Dessa har spelats på bland annat Arvikafestivalen, Biennalen i Lund, QueerQultfestivalen på Tantogården, klubben Ficks på F12, EuroPride, Paradisofestivalen, Elverket, Uppsala Stadsteater och Riksteatern. Hon har en masterexamen i koreografi från Dans och Cirkushögskolan

Sidney Leoni arbetar med dans och koreografi, för närvarande utvecklar han ett projekt som tar teatern som en sensorisk maskin, inriktat på delaktighet med en publik. Han har en masterexamen i koreografi från Dans och Cirkushögskolan. Under 2004-06 studerade Sidney vid masterprogrammet i forskning i dans vid universitetet Sophia Antipolis i Nice. Han har tidigare en klassisk dansutbildning från Nationaloperan i Toulon (FR). Sedan 2005 har han arbetat i Estland, Tyskland, Belgien, Sverige och Frankrike och är för närvarande involverad i flera kreativa processer med konstnärer som Mette Ingvarsten (DA), Andros Zin Brown (BE), Mårten Spångberg (SE) & Mychoreography.

Sebastian Lingserius föddes 1984 i Stockholm. Han studerade modern dans vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm, där han tog sin examen 2004, och lovade att han aldrig mer skulle sätta sin fot på en skola igen. Mellan 2004-07 arbetade han som frilansande dansare för flera koreografer i Stockholm, samtidigt som hans intresse för att göra egna koreografiska arbeten tilltog. Efter ett par år av egna projekt samt ett antal beställningsarbeten för bland annat ett ungdomskompani (MU Terminàl, Budapest) och festivalen DancePro (Norge), återvände han till en utbildning, trots tidigare uttalande. Utbildningen var Dans och Cirkushögskolan. Han har nu en masterexamen i koreografi från Dans och Cirkushögskolan.

Halla Ólafsdóttir arbetar som dansare och koreograf med sin bas i Stockholm. Hon har en masterexamen i koreografi från Dans och Cirkushögskolan. Inom ramen för sin utbildning har hon samarbetat med konstnärer som Xavier Le Roy, Alice Chauchat, Krõõt Juurak, Christine De Smedt och Jan Ritsema. Hon har som en del av mychoreography skapat och framfört ett antal dansverk som har turnerat på festivaler i Sverige, England, Belgien, Frankrike, Tyskland och USA. Halla tog examen från Balettakademien i Stockholm 2004 och har sedan dess samarbetat med olika konstnärer och danskompanier däribland Palle Granhøj, Claire Parsons, SNAPS Dance Company och Nordiska dansgruppen DART. Halla är en av grundarna av Samsuðan & co som bland annat varit nominerade på Islands Theatre Awards 2005. På Island har hon arbetat med dans och koreografi i olika samanhang och på på olika platser bland annat Stadsteatern i Reykjavik, Iceland Dance Company och Reykjavik Dance Festival.

Johan Thelander arbetar med dans och koreografi och är baserad i Stockholm. Han är verksamhetsledare för Hybris Konstproduktion, en organisation som är aktiv inom koreografisk produktion, organisation, kulturpolitisk diskussion och strategiutveckling. Under de senaste tre åren har han arbetat med Gunilla Heilborn och har även dansat för konstnärer som Anna Koch, Malin Hellkvist Sellén, Anne-Teresea de Keersmaeker och Mårten Spångberg. Han har en masterexamen i koreografi från Dans och Cirkushögskolan och hans tidigare utbildning gjorde han vid P.A.R.T.S. (Performing, Arts, Research and Training Studios) i Bryssel och vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm.

Mårten Spångberg är en performance relaterad konstnär som lever och verkar i Stockholm. Hans koreografiska intresse omfattar ett expanderat fält, vilket adresseras genom ett brett spektra av experimentella och kreativa processer och format. Han har varit aktiv på scenen sedan 1994 och har sedan 1999 skapat egna koreografier, från solon till större format, med vilka han turnérat internationellt. Han har samarbetat med bland annat koreograferna Xavier Le Roy och Christine De Smedt. Tillsammans med arkitekten Tor Lindstrand initierade han International Festival, en interdisiplinär praktik som kopplar arkitektur till performance. Från 1996-2005 organiserade och kurerade han festivaler i Sverige och internationellt. 2006 initierade han den användarstyrda nätverksorganisationen Inpex. Han har omfattande erfarenhet av undervisning, såväl praktisk som teoretisk, och är sedan 2008 prefekt för masterutbildningen i koreografi vid Danshögskolan.

 

För att förstå något i sin helhet måste vi först förstå att allt är i ständig rörelse, liksom med alla avslut kan de även fungera som en början till vad som kommer att bli.