14–18 Nov. AT ISSUE Extended at Weld

AT ISSUE är ett flexibelt format som INSISTER SPACE har gjort under tidigare år som sammankomster med fokus på ömsesidiga inlärningsprocesser. AT ISSUE är en plattform för kollektivt lärande genom konstnärliga processer och forskning. Från guidade klasser till delade praktiker och frågor.

AT ISSUE Extended är ett residens på Weld som organiseras och gästas av medlemmar från Insister Space. Extended syftar till att skapa ett sammanhang där aspekter av konstnärliga praktiker kan delas, utvecklas och spridas, där metoder och verktyg kan bli tillgängliga för dansfältet. Residenset är öppet för konstnärer, studenter och pre-professionella.

Gratis för medlemmar i Insister Space och 50 kr för icke-medlemmar. Ingen bokning krävs, bara dyk upp!

Weld
Norrtullsgatan 7


Schema

Tisdag 14 november

Tid: 10.00-11.30
Sessionstyp: Morgonklass
Värd: Joanna, Mira Kerkelä, Jochimsen
Pronomen: Hon/henne

Titel: NAVIGATING INTERRUPTION

Beskrivning:
På de lekfulla grunderna för denna morgonworkshop skulle vi vilja dela med oss av rörelsepartitur och material från vårt pågående arbete: Navigating Interruption.

Vårt intresse är att titta närmare på upplevelsen och effekten av att bli avbruten: Genom den fysiska praktiken arbetar vi med att skifta perspektiv genom att utmana våra vanliga rörelsemönster och andra nedärvda normer för dans. Kan avbrytande vara en aktivitet för att utöva omsorg och ansvar i vår dans?

Vår workshopfråga: Samtidigt som vi avbryter vår dans är vi också nyfikna på hur vi kan tillåta och uppmuntra avbruten tittande. Genom att tillåta att titta med avbrott (vi är fortfarande mitt uppe i processen att ta reda på vad det innebär att titta med avbrott) vill vi utöka åskådarens känsla av aktörskap i tittandet genom att ge dem möjlighet att hitta och rama in sina egna berättelser, intressen och fascinationer i dansen. Med olika filter, utklippta papper och andra material – för att titta igenom, forma, färga eller blockera deras seende.

Vi kommer att dansa genom bra musikspår, svettas och röra oss för att skapa utrymme för ifrågasättande, och förhoppningsvis för att något nytt ska dyka upp! Ta med dig dina färgglada solglasögon och din lekfulla attityd!
Vem är inbjuden

Vem är inbjuden:
Öppen för allmänheten

Konstnärs-bio:
Mira Jochimsen och Joanna Kerkelä tog examen från Stockholms Konstnärliga Högskola (SKH) med en BA i Dance Performance i juni 2023. Innan dess studerade Mira vid Tanzfabrik i Berlin och på BA-programmet i Contemporary Dance Practices vid Iceland University of the Arts (LHÍ) i Reykjavík. Joanna tog examen från Riveria, Outokumpu, yrkesutbildning i dans i Finland 2020.

Några av deras gemensamma verk på senare tid är Billy av Ofelia Jarl Ortega (2023), Time In Between The Peaks av Yared Tilahun Cederlund (2023) och ’Radical Empathy’ (2022) av Liz Kinoshita, som har varit en stor inspiration för deras arbete tillsammans.

====

Tid: 13.00-15.00
Sessionstyp: Eftermiddagsklass
Värd: Brina Dokl
Pronomen: Hon/Dem

Titel: PLAYFUL TOUCH

Beskrivning:
Jag har längtat efter att träna och öva tillsammans med människor; jag är intresserad av att använda beröring för att närma mig partnering, en av mina favoritdanstekniker. Det finns så mycket att utforska och lära av olika kroppar som gör olika saker. Lekfull beröring handlar om att föreslå övningar, att hitta sätt som fungerar för olika människor, olika kroppstyper, att välkomna och uppmuntra vår inre styrka. Och intelligens. Det handlar om att använda momentum, stillhet, bilder och vissa lyft, men framför allt handlar det om att byta roller. Du hanterar båda – så kallad basing och flying position. Det finns vägar till hur man gör vissa saker men sedan finns det så mycket utrymme att leka med det, dem, göra det på många sätt, beroende på vad som är ditt eget intresse, önskan, kunskap och hur långt från komfortzonen du vill gå. Jag tycker att det alltid är trevligt att väcka kroppen med lite beröring och lekar, det är uppfriskande för kroppen att trigga nyfikenhet, reaktionsförmåga, samhörighet och för mig är det också stärkande. Det är en lekplats som vi skapar tillsammans, genom förslag, idéer och vibbar i rummet.

Vilka är inbjudna:
Max 24 pers. Den är öppen för den rörliga/dansande allmänheten/fältet – för personer med viss förkunskap om rörelse (inte nödvändigtvis bara dansare).

Konstnärs-bio:
Brina är dansare, utbildad vid Stockholms konstnärliga högskola, precis utexaminerad i juni 2023. Hennes slovenska rötter har varit med henne hela tiden, vilket ger viss fysikalitet, intresse för kroppen, att arbeta (tillsammans), svettas och lekfullhet. Hon är mest intresserad av att dansa tillsammans, med människor, dela utrymmet, utforska eller till och med bli koreograferad, tänkt av någon. Aldrig sinande lärande / nyfikenhet på kroppsfunktionalitet och dans – dans. För det mesta är hon upptagen med att hitta partnering – koppling till golvarbete, två tekniker som hon tycker mest om att dansa. Och genom att dela med sig av dessa lär hon sig också själv.


Onsdag 15 november

Tid: 10.00-11.30
Sessionstyp: Morning class
Värd: Hannah Krebs
Pronomen: Hon/Dem

Titel: HEAVY METAL BALLET

Beskrivning:
Jag håller på att ta reda på hur jag ska undervisa en feministisk balettklass. I detta skede av min praktik kallas det: HEAVY METAL BALETT.

Jag har undervisat i den i några månader nu vid olika tillfällen och jag väver samman balett med heavy metal-growling. Jag behövde bryta tystnaden hos en dansare, så jag funderade på hur man kan använda rösten i en balettklass.
Varför fortfarande balett, kanske du frågar? En form som är vit, kolonial och patriarkal?

Ja, där fick du mig. Ändå använder jag formen för att generera adrenalin för att få fast material, för att uppnå höga hopp, en smidig tendue MEN med hänsyn till kroppen och inte bara en bild av den. Varför inte återanvända formen och fylla den med självförtroende? Jag vill använda fettet i min röv för att överväga i grand battement, jag vill prata om hur viktiga bröst kan vara i en bakåtböjning. Själv tycker jag om att dansa fast material och att arbeta med något men utan att skämma ut en dansares kroppar. Som hur man hittar sin dans inom ramen för steg och en teknik?

Vem är inbjuden:
Öppen för varje dansare 🙂

Konstnärs-bio:
Hannah är en danskonstnär som väver genom olika världar och karaktärer med hjälp av såväl dans som språk och ljud. Hon är grundad i dansens hantverk och ifrågasätter aktuella samhällsfrågor ur ett feministiskt och samhällskritiskt perspektiv. Hannah bor och arbetar mellan Stockholm och Berlin. De har arbetat med och framfört verk av Nature Theater of Oklahoma, Judith Förster och Ellen Söderhult.

====

Tid: 18.00-20.00
Sessionstyp: Samtal
Värd: Leah Landau
Pronomen: Hon/henne

Titel: THE NATURE OF PERFORMANCE

Beskrivning:
Sluten samtalsgrupp om framförandets natur

Vem är inbjuden:
Sluten studiegrupp, inte öppen för allmänheten. Inspelningar eller spår kan bli tillgängliga efter samtalet.

Konstnärs-bio:
Leah Landau är en australiensisk dansare och koreograf som bor och arbetar i Stockholm. Hon försöker låna roller, hierarkier och tidsbaserade strukturer från områden utanför dansen och använder dem för att skapa koreografiska ramverk där hon kan delta aktivt.
leah-landau.com


Torsdag 16 november

Tid: 10.00-11.30
Sessionstyp: Morning class
Värd: Linda Wardal
Pronomen: She/her/they

Titel: CHOREOGRAPHIC FANTASIES

Beskrivning:
Några av mina koreografiska fantasier: att behandla rummet som en scen, fylla det med poesi, upprepning och komposition/improvisation, att öva på samhörighet.

Vem är inbjuden:
Öppen för alla.

Konstnärs-bio:
Linda Wardal går sitt andra år på MA i koreografi på SKH.
Hon är utbildad samtida dansare och danspedagog och gillar att arbeta med grupper, både med professionella, icke-professionella och hon har även arbetat med inkluderande dansklasser under flera år.

====

Tid: 13.00-15.00
Sessionstyp: Do things with you (workshop)
Värd: Molly Engblom
Pronomen: Hon/henne

Titel: @—trash—rats—and—roses– >—

Beskrivning:
hej:) kom och dansa och skriv tillsammans
Vi kommer att dansa framtida och förflutna danser, låna steg, uppträda för varandra, tänka på författarskap, referera brett och göra diktcollage

Ta med dig: ett klädesplagg som någon annan kan låna av dig under workshopen & en penna

A bunch of people opened their big mouths
BARKED
then softly yawned
out
@—trash—rats—and—roses– >—

pick it up darling
& fall apart
x

Vem är inbjuden:
Öppen

Konstnärs-bio:
molly är en dansare, koreograf och poet baserad i Stockholm med en BFA i Dance performance från Stockholms konstnärliga högskola (2019), som arbetar som dansare i andras projekt samt initierar sina egna. molly arbetar ofta i samarbete och platsspecifikt och är besatt av dans som läcker in i vanliga utrymmen, föreslår andra relationer mellan kroppar (vatten, arkitektoniska kroppar, berg, en plastpåse som rör sig i vinden som en lunga, din kropp) och får dem att skaka. hon frågar hur fiktion kan vara en entré till spatial och somatisk poetik.


Fredag 17 November

Tid: 13.00-15.00
Sessionstyp: Göra saker med dig (workshop)
Värd: Carima Neusser
Pronomen: Hon/henne

Titel: LIMINALITY

Beskrivning:
Detta är en workshop om kroppslighet och bygger på min nuvarande forskning baserad på Nobelpristagaren Elfriede Jelineks feministiska drama ”Törnrosa”. Dramat beskriver Törnrosas subjektiva upplevelse av att vara fånge i ett limellan liv och död och vakenhet och sömn.

Vi kommer att titta närmare på liminalitet, mellantillstånd, känslor och rörelser – där den gamla världen har lämnats bakom oss men vi ännu inte har nått fram till det som komma skall.

Liminaltillstånd är en typ av tomrumsupplevelse. De kan t.ex. väckas när en person står på tröskeln till ett nytt skede i sitt liv. Det kan utgöra ett tillstånd av mellanförskap som kan kännetecknas av förvirring, maktlöshet och brist på identitet. För att förstå sådana tillstånd undersöker vi rörelser och tillstånd och hittar sätt att övergå mellan dem.

Vem är inbjuden:
Icke-dansare är välkomna att delta men workshopen är riktad till dansare/koreografer med huvudfokus på rörelsepraktiker.

Konstnärs-bio:
Carima Neusser (f.1984) är koreograf, dansare och performancekonstnär. Hon arbetar med interdisciplinära projekt som tar sin utgångspunkt i koreografi. Hennes koreografiska praktik sträcker sig över ett utvidgat fält där hon interagerar med bildkonst, arkitektur, medicinsk vetenskap och scenteknik.

====

Tid: 18.00-20.00
Sessionstyp: Gör saker med dig (workshop)
Värd: Siriol Joyner
Pronomen: Hon/henne

Titel: STONE SCORE

Beskrivning:
Det här är ett verk som jag vill framföra tillsammans med er. I Stone Score spelar jag en hel skiva och under varje låt utövar jag ett score av att bli en sten. Med varje nytt spår reser jag mig upp och flyttar mig till en ny position i rummet och blir en annan sten. Hittills har jag alltid utövat detta score ensam eller med en annan person, normalt till musik av Datblygu, ett walesiskt postpunkband. Stenpartituret är intensivt: det finns mycket rörelse och dynamik i stillheten när man försöker bli en sten och sjunka in i den. Detta score hänger på förhållandet mellan musiken och handlingens enkelhet. Handlingen är tydlig men den ger alltid upphov till olika saker: olika skakningar, olika energier, känslor. Utövaren överlämnar sig till att bli en sten och följer bara musiken: när spåret ändras byter utövaren plats och blir en annan sten.

För AT ISSUE Extended föreslår jag Stone Score som ett ensemblescore, och jag vill rikta en öppen inbjudan till vem som helst att göra mig sällskap för att framföra det. Jag kommer att ta med mig ett urval av skivor som vi kan välja mellan.

Vem är inbjuden:
Öppet för allmänheten men med deltagande. Om du är i utrymmet är du med i scoret!

Konstnärs-bio:
Siriol Joyner är en walesisk konstnär som arbetar inom områdena dans, bildkonst och språk. Hon skapar rörelse-, text- och objektverk som fokuserar på begreppen mutation, översättning och kodväxling. Plats och platsspecificitet är alltid närvarande i hennes arbete. För närvarande skapar hon ett nytt gruppverk som utgår från frågan ”vad är en platsspecifik dans?”; ”vad är den här platsens dans? Siriol är värd, förvaltare och dansutövare av Morfa Rhuddlan, en klagodans som människor (du) kan be om när de behöver gråta, sörja eller vara dystra.


Lördag 18 november:

Tid: 15.30-17.30
Sessionstyp: DGör saker med dig (workshop)
Värd: Áron Birtalan
Pronomen: De/dem

Titel: THE ABYSS BETWEEN OUR HANDS

Beskrivning:
Under detta studiepass kommer vi att utforska teknologier för intimitet och genomsläpplighet och möjligheten till en mystisk teologi om beröring.

Konstnärlig praktik och mystik har båda varit sätt där det okända och opålitliga kan beröras, kännas, kommuniceras med. I detta rum av relation kollapsar gränserna mellan affektivt, sensuellt och intellektuellt, ett rum för nya typer av förståelse, förvirring, glädje och problem. The Abyss Between Our Hands utvecklas under inflytande av tre kätterska kvinnor från medeltiden, och hur deras mystiska skrifter går i dialog med aktuella röster inom somatik, koreografi, relationell konst, materialistisk filosofi och radikal teologi.

Våra aktiviteter inkluderar guidade övningar som försiktigt utmanar uppmärksamhet, känsla och perception – samt tid för att prata, reflektera och landa. Dessa övningar är hämtade från en kommande bok / guidat ljudband. Vårt fokus kommer att ligga på låga och långsamma former av beröring, lyssnande, läsning, men det kommer inte att finnas någon obligatorisk hud-mot-hud beröring med andra.

Vem är inbjuden:
Open to everyone, provided they are okay with the content, activities and environment described here. The session features both sensitive and amplified sound, and engages with topics of religion, the afterlife, sensuality, contamination, and erotics in a poetic manner.

Konstnärs-bio:
Áron Birtalan är konstnär, musiker och teologistudent, vars arbete utforskar språk för njutning och ångest mellan ängel, varelse och dator. Áron arbetar tillsammans med deltagarna och deras sinnesförnimmelser och skapar guidade spel, mystiska övningar, musikaliska releaser, oregerliga tankar och publikationer. Áron är utbildad vid Kungliga konservatoriet i Haag, DAS Graduate School i Amsterdam och bedriver nu doktorandstudier vid Institutionen för dans vid Stockholms konstnärliga högskola.

====

Tid: 18.30-20.30
Sessionstyp: Do things with you (workshop)
Värd: Dafne Giannikopoulou
Pronomen: De/dem

Titel: HORROR STORIES READING GROUP

Beskrivning:
Jag vill dela med mig av min erfarenhet av att läsa skräckhistorier för/med varandra. Jag har ett intresse för skräck och mörka teman, och särskilt under den här årstiden tycker jag om att läsa eller bli läst för, korta skräckhistorier av alla slag. Jag föreslår en kväll med svagt stearinljus, mysiga kläder och avslappnade vibbar, där vi samlas kring en social skräckhistoria som heter ”The husband stitch” av Carmen Maria Machado (US). Vi kommer att turas om att läsa; om vi blir klara med texten tidigare kan vi diskutera, om vi måste sluta tidigare får det bli så. Texten är obehaglig, (diskret) grotesk och obehaglig, och enligt min mening ett bra bränsle för diskussioner.

Vem är inbjuden:
Öppet för allmänheten, men berättelsen är inte barnvänlig och behandlar känsliga frågor kring sexualitet.

Konstnärs-bio:
Dafne (de/dem) är en människa som fascineras av konstiga och bisarra saker. Som dansare/performer kommer de att engagera sig i allt som fångar deras intresse oavsett specifikationerna för arbetet. De är upptagna med teman från skräckområdet, och i deras arbete hittills hittar man både roliga och djupa meditativa tillstånd, klädda med starkt bildspråk.

De har en BA i konstteori och historia från Athens School of Fine Arts, en MA i dansstudier från Stockholms universitet och en BA i dansperformance från SKH.
Dafne skriver även prosa och poesi.