resolutionary bodies 15-17 augusti

Under sommaren har koreografen Sebastian Lingserius och konstnären Emin Durak haft residens på Weld tillsammans med dansarna Moa Westerlund och Allison Ahl, ljusdesignern Johan Sundén och konstnären Lydia Paasche (DE). Tillsammans har de skapat den tvådelade föreställningen resolutionary bodies som visas på Weld under tre kvällar i rad. 

Koreografi: Sebastian Lingserius
Utövare: Moa Westerlund, Allison Ahl och Tove Salmgren
Ljus: Johan Sundén
Foajé: Emin Durak
Scen/Textil: Lydia Paasche

Resolutionary bodies föreslår en relationell estetik där publikens interaktion med miljön och varandra står i fokus. Den är dels en interaktiv installation signerad konstnären Emin Durak i foajén där publikens kroppsrörelser används för att förändra och rucka på ljus- och ljudbild. Dels en föreställning med koreografi av Sebastian Lingserius i Welds studio med kroppen och dess kroppsdelar i fokus för observation och omvärdering.

En föreställning där två miljöer bjuder in till att reflektera över vår egen påverkan på vår omgivning men också på vår egna inre kropp, i direkt relation till våra val och aktioner. Att gå ifrån idén om kroppen och människans identitet som något singulärt och fixerat för att introducera och behandla idén om en transformativ identitet med flera viljor.
Resolutionary bodies är ett försök att skifta perceptionen av kroppen för att slå ut ur våra vanebilder/föreställningar om hur den borde fungera. Att påvisa vår egna inverkan och möjlighet att konstruera nya framtida kroppsnormer och låta både åskådarnas och dansarnas kroppsliga praktiker hamna i fokus.
 
Läs mer här

Resolutionary bodies är producerad i samarbete med Weld och stöds av Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Kulturrådet.
 
SEBASTIAN LINGSERIUS
Är utbildad vid Danshögskolans Master utbildning i koreografi, och tidigare vid Kungl. Svenska Balettskolan med 9 års erfarenhet som frilansdansare. Gör koreografiska produktioner i Stockholm sedan 2010 (bl.a. WELD, MDT), undervisar bl.a. på DOCH och andra yrkesdansarskolor. Gjort koreografiska beställningsuppdrag bl.a. i Ungern och Norge.
2012 startade Sebastian KASS produktion, vilken fungerar som en plattform med syftet att producera dans & performance konst i Sverige och internationellt. KASS är ett land. Inte genom geografiska gränser, utan genom gemensamma intressen bland kollabo- ratörer. Att fundera på hur kroppen kan föreslås på andra sätt, vilket nödvändigtvis inte endast behöver betyda människans kropp, utan även en kropp av tankar, en kropp av gemensamt delade organ, eller den kropp som uppstår av olika människor som kommer samman för att identifiera viktiga diskurser.
kass-dance.eu

ALLISON AHL
Är dansare, peformer, har frilansat inom dans och koreografi fältet sedan 2005 och har ett stort intresse för performativa praktiker kring medvetenhet och närvaro, rörelse och gestik. Hon har samarbetat med svenska och internationella koreografer i Stockholm, Paris, Malmö och London. Hon har medverkat i ett flertal tidigare verk med Sebastian såsom verken Tredje fasen och ofas på Weld under 2010 och 2011 och made as three på MDT i Stockholm, och är nu tillbaka till resolutionary bodies.

MOA WESTERLUND
Har frilansat som dansare sedan 2005 med sin bas i Stockholm. Hon har arbetat med Sebastian, Allison och johan i flertal dansverk och projekt sedan dess. Detta är första gången alla är samlade i samma verk. Moa har medverkat i verk av Sebastian så som Malak (2006), The Magnetic Fields (2009) och nu Resolutionary Bodies.

TOVE SALMGREN
Arbetar med dans och koreografi inom scenkonst och performance. I sin praktik som dansare men också som koreografassistent, koreograf och dramaturg. Med ett särskilt intresse för normativitet har hon tillsammans med andra dansare, koreografer och kon- stnärer omförhandlat och utmanat konstformerna dans och koreografi i diverse projekt. 2013–14 kommer hon att studera master- programmet i koreografi ”New Performative Practices” på DOCH i Stockholm och parallellt ha en serie residens och visningar på MDT.

EMIN DURAK
Arbetar med design inom tvärvetenskapliga projekt. Han har en masterexamen i tvärvetenskapliga konst- och designstudier vid Konstfack i Stockholm och en kanditatexamen i industriell produktdesign från Istanbuls tekniska universitet samt har studerat sys- tem engineering vid University of the Aegean i Grekland. Emin har presenterat egna arbeten på flertalet internationella konferenser bla “Fragile” på St.Lucas Universitet i Belgien, “Theatre Space after XXth century” i Serbien och “Popular Culture & World Politics” i Rovaniemi, Finland. Emin utvecklar tekniska färdigheter för kooperativt arbete med dans som ett sätt att ge en meningsfull konst- närlig praktik. Detta är Emins andra samarbete med Sebastian Lingserius.

LYDIA PAASCHE
Född i Magdeburg, Tyskland med konstutbildning från Braunschweig University of Art (DE). Efter studierna deltog hon 2012
i Meisterschüler – programmet vid Braunschweig under ledning av Olav Christopher Jenssen 2012. 2009 till 2011 deltog hon i projektet ESCAPE, ett samarbete mellan Malmö konsthögskola och konsthögskolorna i Braunschweig, Lissabon och Ramallah, i vilket hon medverkade i de två finalföreställningarna i Lund och Braunschweig. 2012 initierade Lydia utställningsprojektet The Mystery of Intersecting Paths tillsammans med Isabel Nuno de Buen och organiserade en utställning i Mexico City och en i Braunschweigmed konstnärer från respektive land. Hon har utöver detta medverkat vid ett antal utställningar i Tyskland.

JOHAN SUNDÉN
Utbildad vid STDH som ljusdesigner. Arbetar aktivt med flertal Svenska koreografer som Charlotta Engelkes, Claire Parsons, Raande Vo, Zebra Dans. Samarbetat med Sebastian i två tidigare produktioner.