Sep 20, 21, 22. Rut / Rosalind Goldberg

 Även om det som händer omkring dig kan kännas självklart i stunden, kan det ha en stark effekt på insidan. Det kan ta andra dimensioner. Ett ord till exempel, kan i en social situation passera och försvinna, medan det på insidan kan växa till något oproportionerligt. Alla slags händelser kan ha en sådan inverkan. De materialiseras och blir en del av din kropps komplexa nätverk.

Rut är en solo-performance där yttre aktioner och deras effekt på kroppen synliggörs. Ruts kropp växer, känslorna jäser till formationer som beter sig på olika sätt. Hennes kropp avslöjar något som sker konstant, men som är svårt för ögat att se. En ständig pågående transformation av kroppen, inte bara influerad av vår biologi. Språk, normer och regler övergår till vanor och beteenden och har en direkt materiell inverkan på en kropp. I solot Rut är denna transformation placerad i en tidsbubbla, uppförstorad och exponerad.

————

Koncept & koreografi: Rosalind Goldberg
Utvecklad- och framförd av: Marianne Kjærsund
Musik: Camilla Barratt-Due
Scenografi & kostym: Alexander Krantz
Ljusdesign: Anton Andersson

Illustration: Emma Åkerman

Med stöd av: The Swedish Arts Grants Committee & Det Norske Komponistfond

Samproducerad av: Weld (Stockholm), Skogen (Göteborg) och Avant Garden (Trondheim).
Residensstöd: c.off

————————————–

Rosalind Goldberg (NO/SE)
arbetar som koreograf och är för närvarande forskare vid Oslo National Academy of the Arts. Hon fick sin masterexamen i koreografi i HZT – Inter-University Center for Dance Berlin i oktober 2014 och gick ut Ballettakademin i Stockholm 2007. Hon är född i Norge, uppvuxen i Sverige med säte i Berlin och i Stockholm där hon arbetar i flera samarbeten såväl som i egna projekt. Hennes arbete bygger på ett intresse för kroppens biologiska och sociala konstruktion och metoder för att utforska det dunkla vatten där dessa lever. Hennes senaste arbete har fokuserat på begreppet övning som ett sätt att konstruera olika logiska system genom vilka organ kan fungera. Hon är en associerad konstnär hos Weld i Stockholm och Skogen i Göteborg. Hennes verk har bjudits in till Impulstanz festival Wien, Tanz im August och flertal andra platser i Europa. Med sitt verket MIT nominerades hon till priset Jardin d ’Europe. Sedan 2007 samarbetar hon med Stina Nyberg och Sandra Lolax. Hennes senaste verk är Immunsystemet (2017), Jump with me! (2016), MIT (2013) och Fake Somatic Practice (2011).

Marianne Kjærsund (NO)
är en frilansande dansare, född i Norge 1976 och utexaminerad vid Bodoe College som danslärare (BA) 2001. Hon har också studerat vid University of Sports i Oslo med ett års förberedande dansstudier på Spin Off, Oslo. Kjærsund har kontinuerligt arbetat som skådespelare och lärare i Skandinavien. Viktiga samarbeten har varit tillsammans med en stor variation scenkonstnärer som Malin Hellkvist Sellén, Kristin Helgebostad, Impure, Karen Foss Quiet Works, Carte Blanche Company, Kristina Gjems, DEED Company, Henriette Pedersen, Elle Sofe Henriksen, Stian Danielsen, Terje T Mossige och Øyvind Jørgensen. Hon ger längre och kortare workshops i samtida dans och improvisation. Hennes klasser är ofta tillgängliga på PRODA (professionell dansutbildning), Spin Off dansstudior och hon är en återkommande gästlärare vid College för samtida dans i Oslo. Marianne har koreograferat flera produktioner vid National Theater, Riksteatret och Nordland Theater under Kjersti Horn och Birgitte Strids ledning. År 2014 fick hon Rolf Gammelengs pris och konstnärs-stipendium från Norska Konstrådet 2009 och 2014.

Camilla Vatne Barratt-Due (DE)
är musiker och kompositör och spelar klassiskt dragspel. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Köpenhamn och har en MA i ljud vid universitetet i Berlin. Hon spelar dragspel i ett brett spektrum av konstellationer och utforskar dess inre. För närvarande söker hon sätt att skapa ljud ur gamla dragspels-stämplattor genom att spela demonterade dragspel med luft utifrån, styrt av dator. Hon komponerar kontinuerligt elektronisk musik för samtida dans- och teaterproduktioner för bland andra Ingri Fiksdal, Rosalind Goldberg, Stehpanie Schober och Esther Wrobel. Produktionerna har presenterats på platser som London Royal Opera House, Oslo International Theatre Festival, Black Box Theatre (No) Oktober Dance (No), TAZ # 10 (Be), Impulztanz Festival (Au), Weld (Se) och Radialsystem (De). Sedan 2014 är hon medlem i performance-art-duo ”Felleskassen”, som har medverkat på arenor som Nikolaj Kunsthall (Dk), Konst Santa Monica (Spa), ANX (No) och Oslo Open, och var 2015 artists in residence vid Eufonic festival för ljudkonst i Spanien. Sedan 2013 jobbar hon med Alexandra Cardenas och söker efter ett fält där de kan kombinera mönster och koder med dragspel och röst. De har presenterat sin musik på festivaler som Piksel (No), Bergen International Festival och Transmediale.

Alexander Krantz (SE/UK)
Examinerad 2016 från Central Saint Martins, University of the Arts London, med en MA i Womanswear Fashion. Han är född och uppvuxen i Sverige och jobbar för närvarande med projekt för en internationell kundkrets från sin ateljé i Stockholm. Han utvecklar en serie nya kläder under eget namn samt projekt för kommersiella kunder, inklusive & Other Stories och Another Magazine. Alexanders arbete utvecklas från idén om performativa identiteter som är iscensatta och upplevda genom den fysiska kroppen. Han vill använda den utövade och taktila upplevelsen att klä sig som en plattform där identiteter och idéer om jaget kan undersökas och omförhandlas. Hans senaste arbete visades under London Fashion Week och har blivit presenterat i tidningar världen över, inklusive: Italian Vogue, NY Times, Sunday Times, Dazed och Confused och ID Magazine för att nämna några. Hans arbete har också visats som en del av utställningen ”Separates” på Lethaby Gallery, London.