8 sep. In a Manner of Speaking / Dinis Machado + Ballet Contemporâneo do Norte

In a Manner of Speaking av Dinis Machado + Ballet Contemporâneo do Norte. Presenterades inom ramen för festivalen My Wild Flag

I melted my gender into the skin of stone
A bone
A physical rhyme
A tender mime of a desire of mine

In a Manner of Speaking är en dikt. Inte som en lyrisk vision, men som en plats där det koreografiska skrivandet tar plats utifrån sin egen lekfullhet. Det började för Dinis Machados som en inbjudan från Ballet Contemporâneo do Norte om att återbesöka hans första gruppstycke Parole, Parole, Parole…från 2010. Efter denna omprövningsprocess och utan någon nostalgi var de enda som fanns kvar ett mikrouniversum av pågående omformuleringar samt det som investerats i det koreografiska språkets phatiska funktion. Det som överger sitt beroende kring idén om innehåll och istället utvecklas som en proto-politisk övning av (kollektiv) närvaro, inte minimal, varken essentiell, men hyperfiktiv.

In a Manner of Speaking är en strukturell självfiktion om ett danskompani. En hyperformaliserad övning av påhittad virtuositet, sammanfogad av fragment och tekniker från en avsiktligt lakonisk, approprierad och påhittad danshistoria. En subjektiv spekulation, en deformerad blick härdad genom självsäker övning. Ett anti-essentiellt manifest där fiktioner och fakta beblandas utan hierarki och syftar till skapandet av en proto-futuristisk livsmiljö.
En frigörelse från sanning och som en fiktion av en fiktion. Detta som en övning för att hävda rätten att återuppfinna sin egen kroppshistoria och medborgarskap. En mångkulturell koreografi där konstnärerna placeras inuti, inte som en illustration av en libertariansk övning men som en hyperformell acceleration.

Betoningen på ifrågasättandet och omskrivning av kön blir kanske uppenbart i denna fiktiva övning: Kroppar sammansatta i det paradoxala, det uppenbara och det omöjliga i definitionen av ett feminint.

Proto-futuristiska kroppar som experimenterar och blir till genom ett lekfullt spel och som föreslår idén om en dans som kan omstrukturera kroppar. Kroppar som föreslår ett post-binärt och postdemagogiskt kön.
En intim metamorfos av tyst qeerhet vilken materialiseras i benets nära osynlighet, köttet och huden.

En koreografi för Ballet Contemporâneo do Norte av Dinis Machado
Framförd av Mariana Tengner Barros, Dinis Machado, Jorge Gonçalves och Susana Otero
Scenografi, ljud, ljus och kostym av Dinis Machado

Producerad under ledning av Dinis Machado
Executive Production: Inês Nogueira
Samproduktion: Cineteatro António Lamoso (St M da Feira, PT) och Temps D'
Images (Lissabon, PT)

Utvecklad i residens vid Pavilhão da Lavandeira (St M da Feira, PT) och
Armazém22 (Vila Nova de Gaia)

Med resestöd av Instituto Camões / Embaixada de Portugal na Suécia e TAP  och Fundação Calouste Gulbenkian