10–12 sep. Physical Empathy / Tyra Wigg

Vi är de mjuka händerna som baddar din heta panna. Vi är de bestämda armbågarna som mjukar upp din stela bindväv. Vi använder sensorisk telepati, tele-vård, ljudberöring. Vi vrider och vänder på leder och tid när vi behandlar och omvandlar både den individuella och den kollektiva kroppen.

Physical Empathy är en koreografisk fiktion där dansaren för en fysioterapeutisk dialog med designade objekt som associerar till olika kroppsdelar och organ. Interaktionsmetoderna inspireras av erfarenheter ifrån olika praktiker inom hälso- och vårdarbete, bland annat massage, rörelseassistans och medicinering. Publiken bjuds in att känna med i utforskandet av de affektiva förbindelserna mellan objektet och människan. När kroppen och föremålen ömsesidigt informerar varandra med verkliga eller inbillade sinnesintryck väcks frågan om vem som behandlar vem?

Ett taktilt ljudlandskap av förstärkta material ackompanjeras av elektroniska tolkningar av en och samma historiska svenska folksång, här med nyskriven text. Den påminner om ett förflutet där vårdgivaren med extraordinära medicinska kunskaper dömdes som häxa, och en samtid där hegemoniska strukturer och en besatthet i ekonomisk vinning äventyrar hälsan även hos den auktoriserade sjuksköterskan. Genom att exponera och utmana detta narrativ erbjuder Physical Empathy en radikal spekulation om vad hälsovård skulle kunna vara.


Koncept, koreografi, text, performance: Tyra Wigg
Dramaturgi, text: Miriam Coretta Schulte
Scenografi, kostym: Julia Benon & Tyra Wigg
Musik: Aram Abbas
Mentorer: Jessica Huber, Lucie Tuma
Ljusdesign, scenteknik: Ronald Salas
Ljudkonsult: Siri Jennefelt

Samproducerad av: Weld, Stockholm & Theater Roxy, Basel
Stöds av: Kulturrådet och Stockholms stad
Skapad i residens på: Teater Roxy, Weld, Cima Città/Health Fiction, Art Lab Gnesta

+ stort tack till alla som har besökt processen och bidragit med ovärderlig feedback <3


TYRA WIGG
arbetar med samtida dans och performance. Hon har studerat dans på Balettakademien och koreografi, dans- och musikteori samt mimskådespeleri på Stockholm Uniarts. Sedan våren 2021 är hon även baserad i Schweiz där hon gör masterstudier i ”Expanded Theatre” vid Bern University of the Arts, HKB. Som dansare och performer har Tyra arbetat med konstnärer som Gisèle Vienne, Heiner Goebbels, Alexandra Pirici, Olof Runsten, Marina Abramovic, Éva Mag, Adele Essle Zeiss, Marie Fahlin, Dorte Olesen, Virpi Pahkinen och Stefan Metz.

Tyra utvecklar sina konstnärliga verk utifrån intresset att undersöka och framhäva den kroppsliga affekt som uppstår mellan performer och publik. Vid sidan av sitt konstnärliga arbete har Tyra över tio års erfarenhet som massageterapeut. Hennes erfarenheter av vårdarbete präglar starkt hennes sceniska verk NAPS som hade premiär i Weld 2019, middle time (2020) och den pågående interaktiva 1-on-1-föreställningen Phone Massage som utforskar haptisk interaktion på geografiskt avstånd.


Med anledning av Covid-19 genomför vi våra publika händelser med begränsad publik, säkra avstånd och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm