THIS IS CONCRETE, Jefta van Dinther och Thiago Granato 21-23 maj

THIS IS CONCRETE rör sig sakta. Två manliga kroppar slingrar sig oavbrutet kring varandra och suddar ut gränserna mellan sig.

I ett ljudlandskap av svindlande beats, omgivna av skuggor som snurrar, dansar de länge, bedövat, sexuellt. Rörelserna blir till ord när männens munnar och kroppar börjar tala. I den kroppsliga och sociala sammansmältningen mellan dem övergår deras drift i njutning, deras tal i ätande, deras sex i dans och deras symbios i parasiterande.
 
THIS IS CONCRETE är ett samarbete mellan koreograferna och dansarna Jefta van Dinther och Thiago Granato. Föreställningen gestaltar något intimt genom att inkorporera element av föränderlighet i sin komposition. Publiken omges av något osäkert och smittande långsamt.

THIS IS CONCRETE är en produktion av Jefta van Dinther – Sure Basic och Thiago Granato | Administration: Interim kultur – Sverige och Sure Basic – Nederländerna| Samproduktion: PACT Zollverein, Grand Theatre Groningen, Panorama Festival Rio de Janeiro, CNDC Angers och Fabrik Potsdam / Étape Danse | Med stöd av: Statens kulturråd, Konstnärsnämnden, Kulturförvaltningen Stockholms Stad och Fonds Podiumkunsten The Netherlands

 
Koreografi och dansare: Jefta van Dinther och Thiago Granato
Ljusdesign: Jan Fedinger
Ljuddesign: David Kiers
Producent: Emelie Bergbohm
Konstnärlig rådgivning: Sandro Amaral,
Frederic Gies och Robert Steijn

Jefta Van Dinther (SE/NL)
är en svensk-holländsk koreograf baserad i Stockholm och Berlin. Han utexaminerades vid Amsterdam School of the Arts 2003 och arbetade därefter som dansare för koreografer som Mette Ingvartsen, Ivana Muller, Leine&Roebana och Xavier le Roy. Efter att ha deltagit i skapandet av flera dansverk tog Van Dinther de första stegen mot att bli en koreograf som idag arbetar både själv och i samarbete med andra konstnärer.
Hans egna verk inkluderar GRIND som hade premiär på Weld 2011 i vilket han samarbetade med ljusdesignern Minna Tiikkainen och ljuddesignern David Kiers och The Blanket Dance (2011) skapad i samarbete med DD Dorvillier och Frederic Gies samt Kneeding, en koreografi för tre män som hade som hade premiär 2010.
Tillsammans med Mette Ingvartsen koreograferade och dansade han även IT ́S IN THE AIR (2009). Samma år skapade Van Dinther kvintetten The Way Things Go som 2011 togs upp som repertoar av Cullbergbaletten i en version för nio dansare.
Van Dinther har fått uppdrag att koreografera andra kompanier, exempelvis Cullbergbaletten i Stockholm. Han undervisar i koreografi på School for New Dance Development Amsterdam och på DOCH i Stockholm, där han hösten 2012 anställdes som lektor och konstnärlig ledare för masterprogrammet i koreografi.
Just nu är han aktuell som koreograf för Cullbergbaletten med föreställningen Plateau Effect, premiär juli 2013.
Han erhöll Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium 2012.
www.jeftavandinther.com

Thiago Granato (BR)
är dansare och koreograf från Brasilien, som bor och arbetar i Europa sedan 2008. Han har arbetat som dansare och koreograf sedan 1998 tillsammans med koreografer som Lia Rodrigues, Adriana Grechi, João Saldanha, Cristina
Moura, Cristian Duarte, Thelma Bonavita, Mathilde Monnier, Cecília Bengolea och François Chaignaud.
Bland hans verk kan nämnas PLANO B (2008) i samarbete med Cristian Duarte, WE ARE NOT SUPERFICIAL, WE
LOVE PENETRATION (2008), TOMBO (2009) i samarbete med Cristian Duarte och Thelma Bonavita. Tillsammans med Sandro Amaral utvecklar han det pågående koreografiska projektet BASEMENT, e dans/performance evenemang av open source-karaktär där ett antal konstnärer bjuds in för att synliggöra sådant som det ofta
inte talas om offentligt.
För närvarande samarbetar han med Neto Machado, Jefta van Dinther, Lenio Kaklea, Enorà Rivièré och Frederic Gies. Han har också ett pågående samarbete med Festival Contemporâneo de Dança de São Paulo (Brazil). Under 2008 deltog han i utbildningsprojektet Ex.e.r.ce 08 under ledning av Xavier Le Roy vid Centre Choregraphique National de Montpellieri Frankrike. Under 2013 är han residenskonstnär vid Schloss Solitude i tyska
Stuttgart.

David Kiers (NL)

arbetar med datorgenererade, elektroniska ljud. Han studerade vid institutet för sonologi vid Kungliga konservatoriet i Haag, en utbildning som är specialiserad på datorstödd elektronisk ljudproduktion och komposition. I samarbete med Gideon Kiers och Lucas van der Velden har David Kiers sedan 2006 varit på jakt efter ett personligt språk i en värld av digitalt skapade bilder och ljud med projektet Telcosystems.
Utgångspunkten i projektet är att undersöka relationen mellan den datorprogrammerade numeriska logikens natur och människans reaktion på denna. Målet är att söka integrationen mellan mänskliga uttryck och maskinens beteende. Detta har resulterat i en rad föreställningar, installationer och kortfilmer som visats runt om i världen. 2009 mottog Telcosystems Gus Van Sants pris för bästa experimentella film med kortfilmen Loud things.

Jan Fedinger (DE)
är ljuskonstnär och ljusdesigner baserad i Nederländerna. Han gick ut Amsterdams konsthögskola med en utbildning i teaterteknik och masterutbildnimng i ljusdesign från Helsingfors teaterhögskola. I sina samarbeten samarbeten med samtida teater och performancekonstnärer som David Weber-Krebs, Rodrigo Sobarzo, Joao Evangelista, Violetta Perra och Aitana Cordero har han utvecklat ett unikt ljusspråk. Vid sidan av scen och teater arbetar han med ljusinstallationer som visats bland annat i Enschede (Holland), Helsingfors och Paris.
Förnärvarande arbetar han med installationsserien land [e]scapes i vilken han söker skapa medvetenhet kring det
naturliga ljuset i en digitaliserad värld med syfte att upprätta ett arkiv av erfarenheter. I såväl installationskonst som teater strävar Fedinger efter att utmana publikens perception genom att använda ljuset på en såväl medveten som omedveten nivå. Genom detta vill han skapa en omgivning som vi ännu inte erfarit mer än i våra drömmar.
www.janfedinger.net