Två duetter på en kväll 15, 17, 18 sept.

Weld presenterar stolt Sverigepremiären på två duetter skapade i Berlin av en ny generation svenska danskonstnärer: Stina Nyberg och Rosalind Goldberg.

Hoppet och fallet är något välutforskat inom dansen, men inte tillräckligt. Duetterna A Section of Falling och A White Rhythm Section bygger på rent rörelsematerial och ett utforskande kring kroppens möjligheter och begränsningar. Verken hade premiär våren 2009 och har framförts i Tyskland och Norge.

Stina Nyberg, Rosalind Goldberg och Sandra Lolax började samarbeta januari 2008. De har tidigare visat verken Ohne titel (SSR) av Rosalind Goldberg samt Jeans & T-shirt av Stina Nyberg i Malmö. De två duetterna A Section of Falling och A White Rhythm Section hade gemensam premiär på Tou Scene i Stavanger i mars 2009 och har även visats på Tanzoffensive i Leipzig och Chemnitz. A Section of Falling har dessutom visats på Junge Hunde-festivalen i Århus, Tanztage Berlin samt K15-festivalen i Bochum, Tyskland.

 

A Section of Falling
Koreografi: Rosalind Goldberg
Dans: Sandra Lolax and Stina Nyberg

A White Rhytm Section
Koreografi: Stina Nyberg
Dans: Rosalind Goldberg och Sandra Lolax
Musik: Erik Huldt och Erik Strandh 

 

Stina Nyberg är utbildad vid Balettakademien i Stockholm och har sedan examen 2006 arbetat med bl.a. Rytm ba´, Ulrika Wedin och Anna Källblad samt på Malmö Opera. Hon var en av inititativtagarna till danskollektivet Samyrkjar på Island och deltog sommaren 2008 i konstprojektet Art Camp. Tillsammans med Jennie Lindström och Tove Salmgren har Stina bildat föreningen Särskild dans som under vintern innehar ett residens på Dansens Hus. Hon arbetar ofta tillsammans med Maryam Nikandish under namnet Nyberg & Nikandish. Stina var danceWEB-stipendiat 2009 där hon deltog i Transformers av Eszter Salamon och Christine de Smedt. Tidigare denna höst har hon deltagit i Solo Performance Commissioning Project under ledning av Deborah Hay. Under våren 2010 kommer Stina att påbörja Mastersutbildningen i koreografi på Danshögskolan.
 
Rosalind Goldberg arbetar som frilansande dansare och koreograf med bas i Berlin och Stockholm. Hon har som dansare arbetat med koreografer som Jessyka Watson-Galbraith, Sophia Färlin och Marcela Donato, med konstnärerna Hulda Rós Gudnadottir och Rico Heinisch samt i ett flertal samarbetsprojekt. Rosalind har varit inbjuden av kuratorerna Peter Stamer och Maik Riebort för installations och process inriktade projekt. Hennes koreografiska verk har visats i Norden, Tyskland och Ryssland på festivaler som Tanztage Berlin, TanzOffensive, Diversia och Junge Hunde.
 
Sandra Lolax är uppvuxen i Vasa Finland. Efter examen från Balettakademien i Stockholm 2007, har hon arbetat som frilansande dansare i Vasa och Stockholm. Sedan 2008 är hon bosatt och verksam i Berlin. Sandra har arbetat med koreografer som Carl Knif, Mial Malviniemi och Marcela Donato. Sedan 2008 samarbetar hon med Stina Nyberg och Rosalind Goldberg. 

Samarbetet har sin bas i Berlin och stöds av Konstnärsnämnden, Nordisk kulturfond, Svensk-Finska samarbetsfonden och Svenska kulturfonden i Finland.

Köp biljett till test" target="_blank">Köp biljett

 

Köp biljett till test" target="_blank" title="Weld">Weld, Norrtullsgatan 7 (t-bana Odenplan) 11329 Stockholm, tel 08-309450,info@weld.se